Leinsaningsdagen

Solen skiner och det är vackert väder idag, den här tisdagen då allnakku tycker att vi ska uppmärksamma linet.

Leine, dvs. linet, skall helst sås i sandjord och gödas med lambgöisl, lammgödsel. När sleitynn’n gynnar glångge, slånbären börjar blomma, då skall linet sås. Har man sån tur att langghalu, sädesärlan är på linstycket när man sår blir det fint lin.

I lördags hjälpte jag till med linsådd. Det var inte speciellt betungande, för vår linåker är inte speciellt stor. Vi har fått täcka den med väv och ett nät för att katterna inte ska göra toalett av den och jag hoppas att linfröna ska gro under väven, så att jag ska kunna visa en vacker plantering full av de underbaraste blå linblommor senare i sommar.

Nu ser man inte några linåkrar här längre, men för några år sedan var arealstödet från EU för linodling extra högt och då dök det upp härligt blåa åkrar både här och var, någonting som i alla fall jag aldrig sett förut.

Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

12 svar på Leinsaningsdagen

 1. Gunnel skriver:

  Jag läste i tidningen idag att det var linsåningsdag, vilket jag inte visste. Ditt namn på den här dagen tycker jag låter vackrare. Kram

 2. Det var roligt att läsa vad din allnakku säger om linet. Jag höll på mycket med lin på 70-80-talet och då var det ordentligt glömt, så allt blev nyupptäckter. Karolina-dan gällde mest på den bit av fastlandet jag var, den gav långt lin. Det handlade då om att få fram linfibrer att spinna av och de allra finaste men ändå starka fick jag av en sådd på sandjord i Hamra. Britta

  • Ingrid skriver:

   Min granna Rut odlar lin på gården hon bodde på förut, men i år har hon brutit armen, så det blev bara den här lilla plätten som blev sådd med min hjälp. Hon hade lin kvar från förra året som hon tog fröna ifrån.

 3. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Så vackert med blåa fält, har jag nog aldrig sett, så hoppas det komer foton framöver 🙂
  Att man ändrar på EU-bidragen låter inte alls bra, trodde man fick den summan som behövs annars är det ju ingen vits med EU:s bidrag om man måste lägga ner verksamheten.
  Linfrö är nyttigt för lilla magen/tarmen bl.a.
  Ha det så bra!
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   EU styr produktionen av livsmedel med hjälp av arealbidragen. Ser det ut att bli brist på någon vara höjer de bidragen och vips lyder bönderna och börjar odla mer av den sorten. Det är ett system som får en hel del märkliga konsekvenser.
   Kram

 4. Birgitta skriver:

  Aaaahhhhh – så de blå åkrarna är linåkrar? Jag har undrat så mycket när jag åkt omkring i Skåne. Och aldrig vetat vad de odlat där. Tack för info!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Ja du, det är mycket möjligt att det är lin, det kan ju nästan inte vara något annat. Lavendelåkrar kan man se i Frankrike har jag hört, men det tror jag väl knappast att vi odlar i Sverige.
   Kram

 5. Hillevi skriver:

  Så roligt det är med alla gotländska uttryck! Aha, är det därför alla linåkrar för några år sedan, inte ses längre… mycket lär man sig här! 🙂

 6. Suss skriver:

  Linblomsblått är en underbart, vacker nyans. Vi brukade ha stora fält utanför mitt barndomshem. KRAM!

Kommentarer inaktiverade.