Lider du av hudormar? – Utøya

I så fall finns det botemedel. Norska språket är verkligen för härligt och visst låter dramatiskt att drabbas av hudormar! Det är bra mycket beskedligare med pormaskar, även om det är otäckt nog.

Jag satt och surfade runt lite på norska sidor efter att jag hade hört Eskil Pedersens sommarprogam och då fick jag se den här annonsen.

Eskil Pedersen var en av de första som lämnade Utøya just som helvetet brutit ut och det har han fått stark kritik för i norsk press och på olika forum. Man anser att han som ledare för lägret skulle ha stannat kvar, ”att kaptenen ska vara den sista som lämnar skutan”. I ett forum kallas han för en feg fan, en homosexuell palestinakramare och Norges Quisling nr 2.

Att man flyr, om man har möjlighet till det, när en galning urskiljningslöst börjar skjuta ner människor i ens omgivning, är väl en helt naturlig reaktion och instinkt och han sade dessutom i programmet att någon ringt och mer eller mindre givit order om att han skulle ge sig iväg till båten.

Det må vara hur det vill, men Sommar i P1 idag var en och en halv timme som verkligen berörde och höll mig vaken, där jag låg avvräkt i solgasset i min badenbaden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Känt, Nyhetskommentar, Radioprogram och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Lider du av hudormar? – Utøya

 1. Lambergsfrua skriver:

  Hudormer låter ju förskräckligt – fast å andra sidan låter ju inte pormaskar särskilt trevlig heller;)

  Att ge sig av när fara hotar, tror jag är en ren överlevnadsinstinkt och något som sker i affekt. Helt förståeligt om man sätter sig in i situationen.Ingen kan klandras för det, men det är lätt för icke inblandade att göra det. Vem har rätt att kasta första stenen?

  Kram,
  Lambergsfrua

  Din kommentar

  • Ingrid skriver:

   Det tro jag det att det är lätt för dem som inte var med att kritisera.
   Vet de som vräker ur sig otidigheter på olika forum hur de själva skulle ha reagerat i en sådan situation? 🙁

 2. Hejsan Ingrid !

  Alltid är det någon som gör fel.Och får fan för det. Klart man räddar sig själv. Barnen var väl så pass stora att borde haft begrepp om att skydda sig.Är inte så involverad i denna hemska farofyllda tragedi som var.Minns tsnunamin hemskare.Och Estonia. brrr.
  Finns inte tortyr kvar i Norge.Hemska tanke, men fängelsestraff är för lindrigt.Äta och må bra fast så många fått sätta livet till.

  När jag var yngre hade jag ”hudormar” på nesan.

  Du är rolig Du,tänkte på Rantamor när hon skulle prova något elastiskt i en provhytt,då höll jag på att garva ihjäl mig.

  Ha en fin Söndagskväll !

  Kram Majsan

 3. Gun skriver:

  Hudormar var ett nytt ord för mig. En som inte har varit med om händelsen, bör nog inte uttala sig om vad som är rätt eller fel. Man kan aldrig förutspå hur man reagerar i en krissituation, det har jag märkt så många gånger under mina år som väktare. Hur man än tränar och övar på olika situationer, så när det händer har man glömt allt och reagerar helt annorlunda.

 4. Raija skriver:

  Aj aj aj….hudormar låter inte kul. Norska språket är verkligen roligt att höra och läsa ibland. Många goda skratt får man.

  Man vet nog inte i förväg hur man reagerar i förskräckliga situationer, även om man tror det.

 5. Astrid skriver:

  Ja det som hände i Norge är värre än den värsta mardrömmen. Overkligt
  Vi har en bekant som skulle var där men hon åkte hem i stället. Hennes kompis blev mördad där
  Skönt är att vara hemma igen

  • Ingrid skriver:

   Det är ruskigt och för såna där dårar kan man aldrig skydda sig. 👿 Allting kan hända, när som helst, var som helst. 🙄

   Borta bra, men hemma bäst. 😀

 6. Gunnar skriver:

  I det kaos som rådde på ön var det nog allas instinkt att komma därifrån. Vad skulle han ha kunnat göra?

  Hudormar vill vi inte ha. Låter ännu värre än pormaskar. Fast små maskar som kryper runt i skinnet låter heller inte så kul.

 7. Pia skriver:

  Tror nog att de som kritiserar om de varit där.. oxå hade lämnat stället så fort benen höll Jag hade gjort det i alla fall

 8. Eleonora skriver:

  All den sorg och den oerhörda saknad som många blev drabbade av pga av Utöya massakern, är fullständigt ofattbar. Att en person kan göra en så fruktansvärd handling övergår mitt förstånd. Hur man själv hade reagerat i ett dylikt sammanhang, vet man inte och man ska nog vara försiktig med att döma de som försökte komma undan kulregnet. Man lider med Norge, med de sörjande kvarvarande och med att alla dessa unga, som inte fick chansen att pröva på att få leva livet.

  • Ingrid skriver:

   Det är fruktansvärt när man tänker på alla familjer och vänner som drabbades av den stora sorgen efter den som blev dödade, men också med det trauma som de sårade och överlevande måste ta sig igenom.

   Det är otroligt mångas liv den där vettvillingen har förstört! 👿

 9. Znogge skriver:

  Att fly är en instinkt starkare än någon annan. Inte konstigt alls att han gjorde så. Man har dessutom ingen som helst aning om hur man skulle reagerat så kritisera andra tycker jag man ska låta bli. Vilken fasa…

  kram

 10. kajsastina skriver:

  Jag lyssnade på reprisen av sommar igår o hörde kanske inte från början, men han var verkligen bra. Ha det gott! Kram

Kommentarer inaktiverade.