Lindrigt anfall av kristallsjuka….

Frenzels glasögon

…eller eventuellt stress, trodde den danske läkaren på öronmottagningen att jag drabbats av. Det var lite svårt för honom att sätta en exakt diagnos eftersom jag är i stort sett symptomfri just nu, men för att kunna avgöra om det var kristallsjuka eller inte fick jag använde såna här glasögon som på bilden.

Det var som en tätt sittande mörk mask och när jag fått på mig den skulle jag försöka titta rakt fram utan att blinka, vilket minsann inte är så lätt. Inuti masken fanns det videokameror som filmade mina ögonrörelser med infrarött ljus. Sedan vred läkaren mitt huvud åt olika håll och på en TV-skärm kunde han då se mina ofrivilliga ögonrörelser. Vid ett tillfälle syntes det enligt honom att jag har kristallsjuka i höger öra.

Det är inte så mycket som går att att göra åt det, men jag fick ett papper med en beskrivning på några olika rörelser som jag kan försöka göra om jag skulle få nya anfall av yrsel. Förhoppningsvis får jag inga fler, men det kunde han givetvis inte garantera, för det brukar ta en 3-4 veckor innan det hela går över. Fick jag nya problem skulle jag bara ringa så skulle han ordna en tid. De vill helst göra den här undersökningen medan man har yrsel och det var därför jag fick komma så snabbt. God Påske!

Jag tog en promenad genom Botaniska trädgården när jag gick från lasarettet, mest för att se om magnolieträdet utvecklats något, men knopparna såg ut ungefär som när jag var där förra gången.

Innan jag gick till busstationen för att åka hem, tog jag en sväng förbi Almedalen också och där var det lika fint som vanligt. Det är verkligen en riktig liten oas, åtminstone den här tiden på året. 😉

Trevlig fortsättning på Dymmelonsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök, Utflykter, Visby och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Lindrigt anfall av kristallsjuka….

 1. ulla laiho skriver:

  Jag har vid ett par tillfällen drabbats av denna yrsel. Det är väldigt otäckt. Allt snurrar, till och med sängen man ligger i, och man mår rätt dåligt. Hoppas du bara blir bättre nu och slipper nya yrselanfall.

  Precis som din lilla hörna ser det så prydligt och välskött ut både i Botaniska trädgården och Almedalen.

  • Ingrid skriver:

   Det är jättejobbigt att bli så där yr. Jag har varit ute för det en gång förut för väldigt länge sedan, men det var ändå inte riktigt likadant som det här anfallet jag fick. Jag hoppas verkligen att det inte kommer tillbaka.

 2. Gerd skriver:

  Jag har hört talas om kristallsjukan, men kunde inte säga på rak arm vad det var, nu fick jag reda på!
  Känsligt, det där med öronen.
  Jättefina vårbilder du visar! Fortsatt fin dymmelonsdag, jag har köpt mig lite nya blommor till tröst i mitt hostande och kraxande.
  Kram, Gerd

 3. Ann -Marie skriver:

  Inte kul med kristallsjuka men lite positivt är väl så vitt jag vet är det ofarligt men inte för det mindre obehagligt. Dotera och jag är magsjuka, vi startade ungefär samtidigt inatt. Kram

 4. Karin skriver:

  Du gjorde rätt att ringa efter ambulans, för oss lekmän är det inte lätt att avgöra om det är det ena eller andra. Ett extra plus att du ringde ambulans, för vi kvinnor, vi vill inte besvära. Män kommer oftare till akuten i ambulans!
  Kramar och GLAD PÅSK!
  Karin

 5. Znogge skriver:

  Då var det lika bra att få det avklarat! Hoppas att du slipper fler yrselanfall för det är inte roligt när välden snurrar…

  Kram

 6. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Bra att få en diagnos och du kanske minns att vår vän (med make Lennart) som bor nära mig har samma åkomma och har fått behandlingar för det.

  Även jag har haft på mig de där otäcka glasögonen. I samband med att jag fick tinnitus så gjordes testet. Men jag fick ligga ner och så välte läkaren över mig fr. ena sidan till den andra för att kristallerna skulle flytta på sig. Snurrig var jaginte innan men garanterat efteråt 👿

  Självklart kan man inte ta sig till öronläkaren då yrseln härjar. Då krävs ambulans om man inte ska stå på näsan av allt som snurrar.

  Lycka till och önskar dig en riktigt trevlig påskhelg!
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag låg också ner när läkaren gjorde undersökningen, det framgick kanske inte av inlägget. 😉
   Visst borde man kunna ta sig till lasarettet med bil även om man är yr, bara man har någon som kör och som sedan kan hjälpa till att man kommer in.

   Ha en fin påsk du också!

 7. Laila Östergren skriver:

  Vad skönt att du inte har kvar yrseln. Nu när jag äntligen blivit av med förkylningen så har jag varit ute och plockat lite blåsippor och trampat så snett och galet så jag klämt till något i ryggslutet som nu klämmer på en nerv ner i vänsterbenet. Att promenera går bra men att ta sig ur sängen på morgonen är värre. Var vid doktorn och fick värktabletter men de hjälper inte särskilt. Hoppas bara det går över tills vi ska på bussresan 3 maj. Håller tummarna.
  Ha en skön påsk.

  • Ingrid skriver:

   Vilket elände Laila!
   Jag hoppas verkligen att det går över så att du kan få njuta av er resa. Ska ni åka med Karlsson till Normandie?
   Ha en skön påsk du också!
   Kram

 8. Rigmor skriver:

  Å nu vet jag precis hur du kände…för jag har drabbats av kristallsjuka några gånger, enligt de kunniga på vårdcentralen. Första gången blev jag livrädd, men sen när jag förstod att det inte var farligt så gick det bättre. Däremot har jag aldrig fått gjort någon vidare undersökning, och för min del är jag säker på att det berodde på stress…Hoppas både du och jag slipper uppleva det igen!!
  Fina bilder från botaniska och Almedalen, och snart…snart kommer jag också gå där med kameran!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Precis som du blev jag livrädd, men nu vet jag ju vad det rör sig om och blir det inte värre än anfallet jag hade i fredags får det väl gå an.
   Hoppas att ni får en riktigt fin tid här på ön när det väl blir dags.
   Kram

 9. Charlotta skriver:

  Jobbigt att drabbas av yrsel. Skönt att vårdapparaten tar dig på allvar och att du får hjälp snabbt om det kommer tillbaka. Men vi håller tummarna för att du aldrig behöver söka igen.
  Ha en fin påsk!

 10. Elisabeth skriver:

  Kristallsjuka är hemskt! Mamma lider av det. Jag hoppas ditt går snabbt över. Du delar med dig av vackra omgivningar1 Ha dé gott/bättre! Elisabeth

 11. Lambergsfrua skriver:

  Min kära kusin i Skåneland har drabbats flera gånger av kristallsjukan och senast var hon riktigt dålig. Första gången jag hörde talas om den, trodde jag det var ett skämt. gade aldrig hör tala om detta förr. Men det är sannerligen inget skämt utan blodigt allvar. Man blir riktigt sjuk.
  Jag är glad att du fått hjälp av en kunnig läkare och hoppas att du slipper flera anfall.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det är tydligen ganska vanligt, för när jag nu har börjat prata om mina problem så visar det sig att flera bekanta har haft yrselproblem. Bekanta inte bara i bloggvärlden utan IRL också.
   Kram

 12. Otäckt med den där kristallsjukan! Det kanske inte är så farligt, men att bli yr och kanske ramla omkull och slå sig verkar mycket otrevligt!! 😥
  Eftersom jag haft lite ont om tid så var jag tvungen att läsa tillbaka lite och såg då att du var ”barnvakt” igår. Han är så söt den nya, hoppas bara att gamlingen orkar med honom! 😆
  Eftersom jag slog mig ganska illa så har jag ont och kan inte sova, så jag gick till datorn – och vad hittade jag då. Jo, samma jäkla reklam tillbaka igen. så nu måste jag kolla om jag kommer in på banken….. 👿

  • Ingrid skriver:

   Jag var emot att ungdomarna skulle skaffa en hund till när nu Ludde är så gammal. De borde i så fall ha gjort det för ett par år sedan, men nu är det som det är och jag hoppas givetvis att allt kommer att gå bra. Han är ju för himla söt lille Fridolf.
   Hoppas att du kan få någon hjälp med din dator.

 13. Skogsnuvan skriver:

  Då ska du se att din yrsel är över. Det är så otäckt att vara yr. Det vet jag eftersom jag hade det både vid harpesten och sorkfebern. Fy sjutton, hoppas att du inte får tillbaka det. Glad påsk på dig föresten.

 14. Eleonora skriver:

  Jag har haft det där med kristaller i öronen och det är inget vidare. Första gången när vi var på semester för 10 år sedan. När jag låg ner så snurrade hela taket och det var väldigt otäckt.

  Sista gången för 1 år sedan ung. blev jag snabbt botad av en ung medicinare som gjorde vissa huvudrörelser på mig under speciell tid. Jag kunde gå därifrån nästan som frisk igen.

  Glad Påsk kära Ingrid och hoppas du får fint och gott tillsammans med de dina. Kram

  • Ingrid skriver:

   När man talar om att sådant här har hänt, som mitt yrselanfall, får man verkligen respons och inser att det är väldigt många som drabbas av yrsel. Det är ju en tröst att veta att man inte är ensam om det.
   Glad Påsk själv Eleonora!

 15. Yrsel är ju alltid obehagligt, då man inte vet vad den beror på. Bra att du fick snabb hjälp och undersöktes noggrant.
  Almedalen-oasen är fantastisk!
  Glad påsk!

 16. Suss skriver:

  Det är inte så längesedan jag hörde talas om kristallsjuka för första gången. Undrar vad man trodde om den sortens yrsel förr? Det finns mycket konstiga ”nya” sjukdomar idag, bara att hoppas att man klarar sig. Hoppas du är bättre nu. KRAM

 17. Inger Maryissa skriver:

  Detta med kristallsjukan har jag tydligen också haft för ett tag sedan
  och det är jätte-jobbigt och man kan bli ganska rädd…
  för mig det hände på morgonen när jag vände på mig i sängen och skulle kliva upp
  och rummet bara snurrade och jag fick yrsel, och jag kunde inte fästa blicken….eller hur jag ska förklara det…
  Vilka rörelser sa läkaren att du kan göra om det händer igen ?
  Härliga bilder du har här
  Kram och önskar dig Glad Påsk

  • Ingrid skriver:

   Jag fick ett papper med olika rörelser som man skulle göra när man låg i sängen. Huvudet skulle böjas åt olika håll, men innan man påbörjar någon sådan egenbehandling måste en läkare avgöra på vilken sida man har kristallsjukan.
   Ha en glad påsk!

Kommentarer inaktiverade.