Lucia

Lucia – legend och historia

Lucia anses ha varit en historisk person och datumen för hennes födsel år 283 och hennes död år 303 är sannolika. I Luciatraditionen ingår många element som smält samman till en helhet. Hon är blandning av både Sankt Nikolaus, julbocken, Jesusbarnet och Lucifer, menar traditionsforskarna.

Legender och berättelser om Lucia går tillbaka till antiken och staden Syrakusa år 283 efter Kristus. Då föddes Lucia i en adlig och välbärgad familj. Fadern var av romerskt ursprung men dog tidigt och Lucia uppfostrades av sin mor Euthycia. Moderns namn antyder att hon hade grekiskt påbrå. Lucia ville helst av allt förbli jungfru och leva ett helgat liv i Guds tjänst. Modern Euthycia hade lidit av en svår sjukdom i många år och hon blev övertalad att företa en pilgrimsfärd till Catania där helgonet Agatas grav fanns. Pilgrimsfärden och besöket vid den helige Agatas grav botade henne. I glädjen över att ha blivit botad gick Euthycia med på Lucias önskan om att skänka all egendom till de fattiga.

Fästmannen hämnades

Enligt tidens sed hade Lucia blivit bortlovad som fästmö. Den blivande fästmannen kände sig lurad på den hemgift han hade väntat sig. Han insåg nu att Lucia var kristen. Det här var under den tid då den romerska kejsaren Diolectanius förföljde de kristna. Fästmannen angav Lucia som kristen för myndigheterna. Enligt legenden stack Lucia då ut sina ögon eftersom hon tänkte att det var hennes vackra ögon som fått fästmannen att intressera sig för henne. För sin trohets skull belönade Gud Lucia genom att genast ge henne tillbaka ögonen.

Lucia prövas

För att pröva om Lucia var kristen anmodades hon nu av prefekten i Syrakusa att offra till de romerska gudarna. På det svarade Lucia att: ”Ett rent offer till Gud är att besöka änkorna, de föräldralösa och pilgrimerna som behöver hjälp, och det är redan tre år sedan jag gav ett sådant offer till Jesus Kristus genom att dela ut all min egendom”. Prefekten beslöt att straffa Lucia genom att skicka henne till en bordell men hon vägrade blankt. Då tände man en eld runt henne, men elden rörde inte henne. Till slut kallade man fram bödeln som stack en dolk i hennes sida. Det påstås att det var fästmannen som fungerade bödel.
Efter sin död år 303 blev Lucia snart ett av den katolska kristenhetens största helgon. På den tiden var vi i Norden ännu hedningar. När Norden kristnades på 1000-talet kom Lucia till oss som ett av många katolska helgon.

Den längsta natten

Seder är långlivade och det hedniska firandet av årets längsta natt satt djupt i folksjälen. Natten mellan den 12 och 13 december upplevde man traditionellt som den längsta och det hör ihop med den tidigare julianska kalendern. Den långa mörka natten var full av all slags troll och annan ondska som till exempel Lucifer. Härifrån var inte steget långt till Lucia. Det var också denna natt som julefastan inleddes och därför gällde det att proppa i sig så mycket man kunde just innan. Man festade och söp.
Ännu för hundrafemtio år sedan var det bara i Västsverige som man brydde sig om Lucia. År 1927skapade Stockholms Dagblad det offentliga Luciatåget , en helt ny sedvänja.

Luciasången

Den italienska versionen är ingen luciasång som vi tänker oss den, utan en folkvisa från Neapel, sjungen av en neapolitansk fiskare och Santa Lucia är en stadsdel i Neapel. Melodin är det enda som överensstämmer mellan den italienska och svensk versionen. Här sjunger Elvis en vers av ”Sul mare luccica”. Jag har haft en så fin inspelning med Caruso, men den är inte tillgänglig längre.

Sul mare luccica
l’astro d’argento.
Placida è l’onda;
prospero è il vento.
Venite all’agile
Barchetta mia!
Santa Lucia, Santa Lucia

Ha en fin Luciadag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Lucia

 1. Margaretha skriver:

  Tack för den fina informationen. Tänk att man ska behöva bli så här till åren innan man på allvar förstår vad Lucia står för. Mycket intressant.
  I år får vi tyvärr ingen luciauppvaktning av barnbarn. Vi brukar vara nere i Småland (där de bor och vi har ett torp i närheten) den här tiden, men inte i år. Det är fyra små flickor så det blir ett ordentligt luciatåg.
  Vi får sjunga själva.
  Ha en trevlig lucia.

 2. Znogge skriver:

  Har precis fått njuta av den italienska versionen och det var bara så fint.

  Önskar dig en fortsatt fin Lucia.

  Kram

 3. Ailas skriver:

  Ja, mycket har sagts och skrivits om Lucia och via dig kom det ännu mer. Nu kan jag snart allt! 🙂

  Carusos Lucia finns faktiskt på youtube, om du vill lyssna på honom. Han var verkligen inte illa!

  Önskar dig en skön Luciadag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Tack så hemskt mycket! Jag fattar inte varför jag inte hittade de här versionerna, men den jag hade tidigare hade faktiskt mycket bättre ljudkvalité 😉 men de här går inte av för hackor de heller.

 4. Skatan skriver:

  Tack! Det var verkligen roligt att få läsa hela historien om Lucia … jag har ju vetat att hon var ett katolskt helgon men … inte så mycket mer.

  Och Tack för Elvis´ Luciasång.

  Härligt!

  Kram!

Kommentarer inaktiverade.