Lugnt och stilla…

…har det varit idag, som vanligt på midsommardagens morgon. Det är en av de där magiska sommarmorgnarna när man kan sitta ute och njuta av tystnaden och friden. Det är inte många som är ”körbara” så här tidigt på morgonen efter kvällens firande, så biltrafiken är minimal. Idag är dock vädret sådant att det inte lockar till någon utevistelse, men vi var ute vid åtta-tiden och hissade flaggan i alla fall. Fast maken har redan kommit med ett förslag om att den ska tas ner igen, för det blåser så mycket. Vi får väl se hur länge den får vara uppe?

Midsommaraftonen blev riktigt solig och fin och det gick minsann att vara ute, så mina farhågor om regn och rusk besannades inte. Yngste sonen och hans sambo var här på eftermiddagen och vi satt ute och drack kaffe och åt jordgubbstårta. En hel del tårta förresten, men det blev kvar så att det räcker till mig och maken idag också.

Sill och nyupptagen färskpotatis och ”en lille en” därtill blev det på kvällen och sen satt vi och såg på Tina Ahlins midsommarprogram och där skålades det och snapsades hej vilt. Det var i och för sig ingenting som störde mig, men jag kan ändå inte låta bli att reagera för att det tydligen är så vi tänker oss midsommaren i Sverige. Man borde ju faktiskt kunna fira midsommar utan sprit, åtminstone i TV! Bra artister, vacker sång och musik och en underbar miljö, det hade räckt.

I tidningarna kan man läsa om massor av fylleri och följderna av festandet. Folk blir dumma i huvudet, säger en polis och det är nog en välkänd följd av för mycket sprit.

Också gotlänningarna har utmärkt sig, för även om det är en hel del turister här nu, så kan vi nog inte skylla bara på dem. 54 000 personer beräknas för övrigt ha invaderat ön nu till helgen.

Här följer polisens sammanfattning av midsommaraftonen på Gotland – en ganska deprimerande läsning.

2011-06-25 08:41, Sammanfattning kväll och natt, Gotlands län

Midsommar 2011.

20.52 Misshandel. Vid en fest på mellersta Gotland misshandlas en man. I samband med detta får polisen omhänderta en kvinna för fylleri.

22.01 Polisen häller ut alkohol från ungdomar vid Strandpromenaden i Visby.

00.16 En kvinna misshandlar två andra kvinnor på en festplats på östra Gotland.

00.25 En brusad man omhändertas på en camping strax söder om Visby och förs till tillnyktringsenheten.

00.37 Misshandel och olaga hot på Fårö. En man i 20 årsåldern misshandlas av en för honom okänd man. I samband med detta hotas en annan man i samma ålder.

00.43 En man i 60 årsåldern omhändertas för fylleri i Visby och får nyktra till hos polisen.

00.49 En kvinna omhändertas för fylleri på en camping söder om Visby och förs till tillnyktringsenheten.

01.10 En man i 20 årsåldern misshandlas av två okända män inne på ett dansställe i Visby.

01.13 en man i 20 årsåldern misshandlar en annan man i samma ålder på Fårö.

01.35 Samtal inkommer om att två män bråkar i Katthammarsvik. När polisen kommer dit får man inte kontakt med vare sig anmälare eller målsägare.

01.44 I samband med ett större bråk avlägsnas tre män från en campingplats på Fårö. Två av dem är så aggressiva att de måste beläggas med handbojor. De körs iväg ett gott stycke från platsen för att lugna ned sig.

02.05 Vid en privat fest dyker två män upp objudna. Den ene mannen misshandlar en man på festen och hotar en annan.

02.24 En okänd man avläsnas från S:t Hansgatan till strax norr om innerstaden efter att ha uppträtt aggressivt.

02.28 Då polisen ska avläsna ytterligare en person, nu från Östercentrum, ställer sig en man framför polisbilen och försöker hindra poliserna från att köra. Senare anträffar polispatrullen denne man, som är i 20 årsåldern, kraftigt berusad. I samband med att han omhändertas anträffas en ”soft air gun” (slags luftpistol) som mannen bär på sig. Mannen förs till arrest för tillnyktring. Pistolen i beslag och kommer förstöras.

02.33 I sambad med ett bråk har en man skadat sitt huvud. Han sätter sig till motvärn då ambulanspersonalen ska plåstra om honom. Polispatrull får tala lugnt med mannen som ändrar inställning och låter sig tas omhand.

Sammanfattningsvis har det varit mycket att göra på Gotland under midsommarnatten. Det har varit ganska jämt fördelat över ön med arbetsuppgifter men en viss koncentration av ungdomar till Fårö kunde märkas.

Ha en fin midsommardag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Midsommar, Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Lugnt och stilla…

 1. Znogge skriver:

  För mycket av det goda är aldrig bra. Jag mötte inte en kotte när jag var ute med hundarna. Alldeles ensamma och det hör inte till vanligheterna. Men jag klagar inte. Lugnt och skönt.

  Kram

 2. Kicki skriver:

  Nog är det otroligt så mycket onödiga bråk och olyckor som händer en sån här helg.
  Här var det ”lugna gatan”. Trots att Berra hade en bra dag, så kom vi i princip inte ens utanför dörren på hela dan. Hundarnas promenader blev också minimala.
  Men idag planerar vi faktiskt att åka och titta om det kommit upp några kantareller. Vi kan också åka och se midsommarfiranden (om vi nu vill det) idag i stället, då det firas på olika dagar på olika ställen.
  Ha en fortsatt skön helg!/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Är det redan dags för kantareller? Här är det också midsommarfirande på sina ställen idag också, men vi nöjde oss med en biltur i omgivningarna.
   Ha det så bra ni också!

 3. Gun skriver:

  Lugnt och stilla här med på morgonen. Regnade i morse men nu börjar det klarna upp. Synd att förståndet går ut där för mycket sprit går in:( Lagom är nog alltid bäst. Njut av midsommardagen du med.

  • Ingrid skriver:

   Visst är lagom bäst. Jag är ingen nykterist, så jag ska kanske inte moralisera, men tycker ändå att man i TV borde avstå från att glorifiera spritkonsumtionen.

 4. Birgitta skriver:

  Men oj så mycket hopplöshet. Varför i all världen kan man inte fira midsommar lugnt och stilla. Vilken midsommardag dessa människor får.

  Här i Lund har det varit lugnt så vitt jag förstått. Alla studenter har åkt hem till sina föräldrar så det är mest gamlingar kvar. Såna som jag ;-). Nu på morgonen var det tyst, lugnt, inte en bil så jag och vovven var alldeles ensamma i hela världen kändes det som. Bara fåglarna var vakna.

  Dumheten flyger in med spriten. Visst kan man dricka, men varför öööööösa i sig? Fullaste vinner… eller..? Trist. Ångesten är nog stor hos vissa människor idag.

  Vi som höll oss hyfsat nyktra får i alla fall en skön midsommardag.

  • Ingrid skriver:

   Ja du, det är nog många som lider av Ågren idag!
   Sprit i måttliga mängder lättar upp stämningen och vi stela svenskar brukar behöva det för att komma i form, men det borde stanna därvid!

 5. skogsnuvan skriver:

  Här regnade det för fullt på morgonen och en hel del skurar under dagen. Fördelen var att jag kunde stå ute och ducha i regnet efter bastubadet. Framöver natten blev det bättre och jag nöjde mig med ett glas vin till maten. Tur att mina sommargrannar hade altan med infravärme så vi kunde sitta ute.

 6. Tina skriver:

  Tråkigt att midsommar och fylla ska vara så sammankopplade….

  Ännu har jag inte fått något protokoll på händelserna här inatt. Hoppas bara att alla är vid liv…. I mina trakter var det knäpp tyst hela kvällen. Stången restes kl 15 några kilometer från mej, men då var jag hos systerdottern och grävde i hennes rabatter ;o)

  Vi har haft solsken hela förmiddagen så jag laddade tvättmaskinen… men nu är himlen grå… Hoppas tvätten hinner torka..
  Min ledighet är nämligen slut i morgon kväll så det gäller att få undan hemarbetena idag.

 7. Gunnel skriver:

  Vi slapp regn i helgen…men det är KALLT!!!!! Jag hade samma tanke som du när jag tittade på Tinas program. Förstod inte vitsen med att visa i TV att de kunde supa och sjunga snapsvisor. Jag räknar inte det som nån underhållning.

 8. Eva Henriksson skriver:

  Ett trevligt program men jag håller med om att spriten var lite framträdande. Många tål ju ingenting och det är nog jobbigt då att titta på när andra häller upp ideligen.
  Ha det så bra nu efter själva helgen också.

 9. Goderafton !

  Nu är jag här.Inte mycket sittamdes här bid datorn dag heller, varit inne på FB. men nu i kväll blev tji.Visade en hel röd sida.Första gången skulle jag logga in och så kom den röda sidan.Säg inte att jag fått VIRUS.
  Får ligga lågt ikväll.
  Fick konstiga frågor från ZOSK via Grimm.Hela sidan full igår, och jag min idiot svarade på en del.Men hela dagen idag till och från har jag inte märkt något konstigt.

  Jag håller med Dig Ingrid, gillar inte heller när de huttar och pimlar i teve.Det finns ju massor med folk som ser det programmet.De ska väl föregå med gott exempel i teve.
  Men jag har också varit berusad vissa Midsomrar och bakfull på Midsommardagen.Men det är ett minne blott.Underbart att vara nykter.

  Jag har firat i dagarna två nu med att gå till stormarknaderna.Då får jag se lit folk.
  Klarade mig både på promenaden dit och hem utan en droppe.Var till Dennis först vid 11 tiden en timme sen for jag till coop och bytte miniryggsäcken den var för små barn.

  Vädret är skapligt, har inte kollat allt hemskt som hänt här i stan, men det kan jag nog inte läsa om förrän det blir vardag.

  Såg att Peter Falk=Columbo hade kolat,likaså Ricky Bruch och Eva Moberg, den sistnämnda släkt med Dennis på långt håll.och även Vilhelms dotter.

  kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Jag var tvungen att kolla, men jag hade inga problem att logga in på FB i alla fall. Det kan väl ha varit något tillfälligt fel när du skulle in där.

   Visst har man festat om lite i ungdomens år både på midsommar och på andra helger och vi tar oss ett glas vin då och då, så jag menar inte alls att fördöma och sätta mg på mina höga häster, men jag tycker att det är konstigt att TV inte kan visa ett midsommarfirande utan att det ska skålas och skrålas.
   Kram Ingrid

 10. Jag försökte gå in på facebook från Dig men det blev stopp, rött . men såg nu att även Södertälje haft en stökig Midsommarhelg.Mycket fylleri,slagsmål m.m. som det brukar vara då.Ingen skjutning stod det om.

  Nervös blir jag när jag inte kommer in på FB Får väl avvakta tills i morgon annars är det kört. Jag har nog fått VIRUS som den där Grimm skaffade mig.Ska ändå se lite på teve och läsa nya boken Varför gråter inte Emma.Läser jag den gråter nog jag istället.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas verkligen att du inte fått något virus. Det kan vara väldigt besvärligt att bli av med. Du får väl skanna din dator med något antivirusprogram.
   Kram

 11. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!

  Håller med dig helt! I kväll såg jag Sommarkväll på SVT och det är sak samma där, vecka ut o in. Gästerna börjar med ett glas Shampagne och maten är läcker och svindyr och en o annan öl/vin/snaps slinker ner till maten också.
  Nästa vecka kommer Reinfeldt som en av gästerna men han kommer väl att ”avstå” fr. välkomstdrinken, i rutan i alla fall 😉

  Tina Ahlin är en jätterar och mjuk tjej och supermusikalisk. Trakterar många instrument. Bortsett fr. henne så var det uselt. Tråkiga gäster som inte riktigt ”gick ihop”. Marstrand med omgivningar är ju så otroligt vackert men inte visades något alls mer än små glimtar av havet och en liten gatstump fr. ön. Kändes inte alls som midsommar. Långt därifrån. Fatet med alla läckra skaldjur var då inte billigt inte men snapsarna hade Tina själv gjort. Märkligt att det ska ”snapsas” så fort det serveras sill oavsett villken ”afton” det är.

  Väldigt trist med alla dessa program i SVT där ”kändisar” och ”stjärnor” super, äter gott och vi betalar!
  Dags att hitta på något annat än dessa eviga matprogram, det finns ju gränser.

  Såg dessutom i Tv-tablån att efter ”Leila bakar” så var det ett program om överfeta som skulle banta då sjukdom och död var i antågande. Tvära kast vill jag lova.

  Kanal 9 visade Kommisarie Gently som jag gillar men i den kanalen görs reklam för vin utan paus. Det såg både vackert, gott och mycket lockande ut.

  Visst, egenansvar har vi alla men inte så lätt att stå emot när media gör reklam på ett sätt som ”sätter sig” i det undermedvetna, som med alla andra produkter.

  Märkligt att det är ok. att supa i SVT, göra reklam för vin/sprit i andra kanaler men för tobak är det däremot förbjudet. Som om alkohol inte skulle vara minst lika farligt! Likaså för spel online…vinna pengar! Allt sådant är ju beroendeframkallande men det är girigheten som styr och ställer.

  Kom inte åt varken min hemsida eller någon blogg som har One.com under en period i kväll, men det löste sig. Tillfälligt avbrott kanske, vem vet.
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Varför tror du att Reinfeldt avstår från välkomstdrinken? Ska vi slå vad! Jag tror absolut att han tackar och tar emot.

   Jag håller med dig om att de kunnat visa flera vyer från Marstrand i midsommarprogrammet. Det spelades ju in på ett väldigt vacker ställe.

   Du såg ju Sommarkväll igår, vad tyckte du om Kajsa Grytt’s sätt att sätta Maria Montazami på plats. Hon log snällt och tog emot och försökte rätta in sig i ledet. Jag tyckte nästan att det var lite pinsamt och ganska onödigt. För övrigt är jag inte helt förtjust i Eric Haag, jag har lite svårt för hans förfärliga stockholmska idiom.

   Jag märkte inte att det var något krångel med one.com igår, men jag är kanske inte igång lika sent som du 😉

   Kram och ha en fin söndag!

   • Agneta skriver:

    Om Kajsa Grytt tyckte jag inte alls! Sjöng uselt dessutom.
    Inte heller Eric Haag som såg riktigt ilsk ut och stressad. Att lilla fru Montazami lever i USA och har annammat deras synsätt på hudfärg är inget tvivel om och Grytt’s påpekande var onödigt i direktsändning. Sådant tar men efteråt för nog behöver Maria lära sig ett o annat!
    Håller med om att det var en onödig kommentar och nedlåtande.
    Trist att Evy Palm påpekade för Maria att hon lade servietterna med avigsidan uppåt, innan hon ens var klar, för det blev ju rätt till slut. Onödigt det med och Evy fick ändra sitt uttalande.
    Så det kan bli! Maria är säkert väldigt snäll, men lever i en helt annan värld, i en liten bubbla tycks det mig.
    Nattiskramar

 12. Åsa! skriver:

  Det är bedrövligt att sommarens kanske finaste helg ska vara kantad utav så mycket tråkigheter!

 13. Jah Hollis skriver:

  Man kan ju också se på polisens ärendelista att det är klart övervägande män (ofta yngre) som inte klarar av spriten, utan hämningslöst släpper alla gamla aggressioner de drar omkring på, när de blir berusade.
  Vi pimplade en del snaps och öl där jag var på midsommar, men ingen blev för berusad eller otrevlig på något vis.

Kommentarer inaktiverade.