Med SPF på Kaminmuseum

Blåsigt och kylslaget har det varit idag och när jag gick iväg till Coop på förmiddagen önskade jag att jag tagit en tröja under jackan, men det har i alla fall varit uppehållsväder.

Idag har jag varit med på ett studiebesök med SPF och vi startade med att äta lunch på Fröjel Resort där vi blev väl mottagna och fick riktigt god mat. Först ärtsoppa (grön ärtpuré alltså) sedan en underbart god och smakrik fläskkarré med grönsaker och potatis, sallad och Janssons frestelse.

När alla var mätta och belåtna for vi iväg till Eksta Kaminmuseum där vi togs emot av Gunnar Persson, som samlat och renoverat en hel massa kaminer och spisar. Det kanske kan tyckas vara ett udda samlarobjekt, men allt går tydligen att samla på och hans kaminer var väldigt fina.

Kaminer i långa rader. Kaminen till vänster visar hur en icke renoverad kamin kan se ut.

Vi var ju ett ganska moget sällskap, så de flesta av oss har nog varit med om att elda i kaminer eller vedspisar och det var nog många som kände igen sig och Gunnar fick många frågor att svara på. Vedspis hade vi på Stenstugu ändå fram till 1974, så det har jag i alla fall erfarenhet av. Vi hade en elektrisk liten bänkspis också, men ville man ha varmvatten måste man elda i vedspisen. Någon kamin fanns det däremot inte.

En fullt fungerande barnspis

Gunnar hade några gamla motorcyklar också och en hel del andra äldre föremål, men de kom inte med på bild.

När jag kom hem sken solen så varmt och gott, så jag satte mig ute och drack eftermiddagskaffe. Man får ta tillvara på solstrålarna när de behagar visa sig.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF. Bokmärk permalänken.

6 svar på Med SPF på Kaminmuseum

 1. Musikanta skriver:

  Ja, nog finns det mycket konstigt som folk sparar på. Bra i alla fall att sådana bevaras till eftervärlden. Jag vet bara att det fanns kaminer på små krogar i Nyhavn i Köpenhamn på 50-talet där det fanns loppor som brukade följa med hem till Lund när man varit på besök…
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Min mamma var en loppmagnet och när vi var barn kom hon alltid hem med loppor när hon varit på bio. Då hörde man hennes skrik när hon jagade dem.
   Kram

 2. Laila Östergren skriver:

  Kul att ni fick god mat och en trevlig eftermiddag på kaminmuséet. Vi var på muséet i fjol (eller möjligen förra året). Det var lite synd att jag missade lunchen. I stället var jag på årsdagsfirande på Hattstugan och fick en god prinsesstårta till kaffet. Vi missade förra årets utflykt till Gannarve av samma anledning.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   De var en del som bara var med och åt lunchen och struntade i museet och några struntade i lunchen och kom direkt till museet.
   Jag blev väldigt positivt överraskad över den goda mat vi fick. Fröjel Resort kan man nog besöka en och annan gång i sommar.
   Kram

 3. Helena skriver:

  Visst går det att samla på precis vad som helst… Lite roligt att se tycker jag 🙂

Kommentarer inaktiverade.