Med SPF på Stora Tollby gård

Det var dimma i morse och det var så mörkt att jag måste tända lamporna för att kunna se att läsa tidningen och på radion pratade de om regn, när väl dimman lättat och så blev det. När jag gjorde mig i ordning för att åka iväg till Fole regnade det, så jag tog både regnjacka och stövlar på. Vi skulle ju åka till en grönsaksodlare och jag misstänkte att även om regnet skulle upphöra så kunde det vara nog så lerigt och dant.

Väl framme i Fole sken solen, men det blåste, så regnjackan passade bra, för den är vindtät och det var stora vattenpussar och lerigt på gården, så det passade bra med stövlar också.

De stora tunnorna med fikonträd planterat i fick man i present från hovet efter Carl Philip och Sofias bröllop dit man levererat potatis till bröllopsmiddagen.

Vi blev väldigt väl mottagna av gårdens ägare Andreas Wiklund och hans passion för potatisodling genomsyrade hela hans visning. Han pratade om potatisen med sån kärlek att man fick en känsla av att potatisen verkligen levde där den låg i stora lådor i ett enormt stort lager. 4 000 ton potatis, som i första hand säljs vidare till affärer och restauranger på fastlandet, ligger där och andas och mår gott i den fyragradiga fuktiga luften. De odlar 130 hektar potatis och 20 hektar jordärtskockor plus alla andra tänkbara grönsaker.

Grönsakslandet var enormt och även om en del ju var skördat nu kunde man föreställa sig hur maffigt det måste ha sett ut när allting stod i sitt flor. I delar av det var det självplock och man kunde också få plocka både blommor och eterneller, men de flesta av oss nöjde sig med att plocka i gårdsbutiken.

När vi bröt upp från Stora Tollby, för att fortsätta dagens utflykt till Krampbroboden, där vi skulle dricka kaffe och äta wienerbröd, strömmade det in en massa bilar på gården. Det var nästa pensionärsgrupp på utflykt, som Andreas tog emot för dagens andra guidning.

Ha en skön eftermiddag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Med SPF på Stora Tollby gård

 1. Znogge skriver:

  Vilken trevlig utflykt du har varit på. Synd bara att vädret inte var bättre men det kunde varit värre ändå.

  Kram och trevlig kväll!

 2. Musikanta skriver:

  Spännande med sådana utflykter tillsammans med andra. Själv kommer man ju aldrig iväg på sådant. Det finns ju mycket att se runtom i sin omgivning. Men 4000 TON potatis är ju svårt att tänka sig…
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Jag ha för mig att Andreas sa att om Gotland skulle bli avskuret från omvärlden hade han potatis i lager som skulle räcka i 3 år. Bara i den lokal vi stod fanns det 600 ton.
   Kram

 3. Laila Östergren skriver:

  Hoppas ni hade en trevlig eftermiddag. Vi tyckte inte vi hade tid att åka med, vi åker ju i morgon. Ha det så bra.
  Kram

 4. Så mycket trevliga saker du hittar på! Var det någon sorts arrangerad utfärd i någon förening du är med i?
  Ha det gott, kram, Monica

 5. Gunnar skriver:

  Vi äter mycket potatis här hemma och har gjort så jämt. Eftersom jag inte äter kött så delar vi på potatisen och har olika rätter till den. Jag gillar när maten är närodlad och det är den ju för Dig.
  Trevlig helg!

 6. Till Stora Tollby åker vi 2 gånger i månaden c:a för att köpa potatis. Höst, vinter och tidig vår. 🙄 Sommarpotatisen köper vi på ett annat ställe i närheten. Anledningen till att åka så långt för lite potatis är att Rolle är ”galen” i potatis. Han vill ha det till allt! 😉
  KRAM
  Susie

Kommentarer inaktiverade.