Midsommar då och nu

Midsommar då: När jag var barn firade vi ofta midsommar på Lilla Karlsö tillsammans med kusin Göran och hans familj.

Farbror Moppe har hittat en trutunge som han visar upp för oss.
Barnen: Ove, som var sommarbarn hos kusin Göran, jag, Kerstin, Barbro och Göran

Det fanns en stuga där man fick bo, men man måste ha med sig alla förnödenheter som behövdes för att kunna leva där i några dagar och ett reservförråd krävdes också, för det var inte helt självklart att det gick att ta sig hem när helgen var slut. Blåste det för mycket kunde de små fiskebåtarna som vi åkte med inte lägga till vid bryggan och vi fick stanna något eller några extra dygn. Det ställde ju till det för pappa, farbror Moppe och faster Magnhild, som ju behövdes i järnaffären, men jag antar att de löste det på något sätt.

Faster Magnhild och jag

Vädret var givetvis lika viktigt då som nu för att det skulle bli en trevlig utflykt, för det fanns ju inte så mycket annat att göra än att ta promenader på ön. Fast mamma och faster Magnhild hade givetvis full upp med att ordna mat och trevligheter för både vuxna och barn.

Några år senare var min familj och firade midsommar flera år i rad på Stora Karlsö och då fick mamma också koppla av, för där hade vi helpension. Vi bodde i Spanghytte och fick gå ner till restaurangen för både frukost, lunch och middag.

I den här trappan, som ledde upp till sovrummen i huset i Spanghytte där vi bodde, har jag sprungit många gånger. På nedre plan var det på den tiden museum.

Jag kollade några år tillbaka och visst är det ofta dåligt väder just till midsommar. Värst var det nog 1983 då det var -6° natten till den 22 juni. Allting frös av och då tänker jag inte bara på blommor och potatis, utan även en del skogsplanteringar fick göras om efter den natten.

Midsommar nu: Mulet,12°, regnskurar, hårda vindbyar och försenade färjor till ön. Det är så svensk midsommar ser ut en del år. Men när det nu ändå är skitväder skulle det väl kunna regna lite ordentligt. De där 3-4 mm som kommit förslår inte långt. Jag hoppas att vädret i alla fall lugnar ner sig fram mot eftermiddagen, så att de som vill resa en midsommarstång kan göra det. Min regnmätare står på sniskan, så den jag jag ut och rätta till, om det går att få ner den i den hårda backen. Sen laddar jag för en trevlig kväll på Stenstugu tillsammans med barn och barnbarn.

Glad Midsommar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Midsommar, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

12 svar på Midsommar då och nu

 1. Kraka skriver:

  Här har vi samma väder som hos dig. 12 grader, regnskurar och en förfärlig blåst. Jag har inga kläder att gå ut i, eller inga skor är det väl. Jag har sandalerna och mina ”arbetsskor” som är ett par trasiga Ecco jag använder i trädgården. Dem kan man inte ens gå till stången med. Gummistövlar har jag också. Får se om jag ids gå upp till festplatsen.
  Min barndoms midsomrar var regniga. Oftast var det fint på förmiddagen och sedan öppnade sig himlen vid 14-tiden. Då rusade vi hem.
  Önskar dig en fin helg, oavsett väder.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Visst kan det kännas som om det ofta är dåligt väder på midsommar, men i år blev det trots allt en fin eftermiddag.
   Hoppas att du och katterna hade en skön midsommarafton.
   Kram

 2. Vilka härliga barndomsminnen från ert firande på lilla och stora Karlsö! Vilken minnes-skatt du har att ösa ur!
  Här hade vi halv storm igår och inatt har det kommit 7 mm regn, men nu skiner solen.
  Vi får väl se hur det blir, det spås mer regn…
  Ha en riktigt skön midsommar på Stenstugu!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Här har blåst och regnat, men som genom ett under blev det skapligt på eftermiddagen, men när jag åkte hem från Stenstugu var det igång och skvätte igen.
   Kram

 3. Musikanta skriver:

  Roligt att se på och minnas med gamla foton. Tiden går så snabbt tyvärr. Här passade vi på att ta en promenad mellan regnskurarna. Jag mår väldigt mycket bättre nu när det är svalare, men visst är det här vädret tråkigt för dem som har tänkt sig att dansa runt midsommarstången. Själv firar vi midsommar ”i stillhet” Kent och jag, så jag bryr mig inte om vädret det minsta. Det kan gott regna lite mer för gräsmattan är fortfarande brun.
  Kram från Ingrid

 4. znogge skriver:

  Vilka härliga minnen och bilder från din barndoms midsommarfirande! Här började dagen med blåst och regn men som genom ett trollslag solade det upp lagom tills firandet började. På den vägen är det 😀 Hoppas din afton har varit bra!

  Kram och god kväll!

 5. Anne-Lie skriver:

  Trevlig läsning. I dag vill nog de flesta ha helpension när de reser. Vi har alltid knytkalas. Någon midsommarstång blev det inte i år (vi blir latare för varje år)
  Ha en fortsatt skön helg!

  • Ingrid skriver:

   Alessia har brukat göra en liten midsommarstång, men i år jobbade hon, så det blev ingen. Vi klarade oss bra utan!
   Ha en fin fortsättning på helgen du också!

 6. skogsnuvan skriver:

  Om det inte vore för kallblåsten som river och sliter i allt

Kommentarer inaktiverade.