Sicilien

Sicilien är Italiens största ö. Den största staden, tillika regionens huvudstad är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, som är 3 322 m.ö.h. Centrumområdet på ön är huvudstaden och huvudorten Palermo, som ligger på Siciliens norra kust. Andra stora städer är Messina, Catania, Taormina och Syrakusa. Alla dessa ligger på öns östkust. Sicilien skiljs från det italienska fastlandet av Messina-sundet.

Sicilien är ungefär lika stor som Småland och har ca 5 milj invånare, vilket innebär att man är 193 invånare/km². Jämfört med Smålands 24,2 inv/km² är Sicilien alltså väldigt tättbefolkat. Dessutom är stora delar av ön obeboelig på grund av att landskapet är så bergigt.

Vi besökte Sicilien första gången 1979 och efter det åkte vår dotter Eva tillbaka, trivdes och blev kvar. Hon gifte sig med en sicilianare, och har varit bosatt i Claudios hemby, som heter Gaggi.

Bilden här ovanför har Google fotat och det är från en gränd i Gaggi där familjen Fotis hus ligger. Huset till vänster med två balkonger är deras och på den övre balkongen har vi stått många gånger och spanat över nejden.

Gaggi ligger ca 6 km från Giardini/Naxos, dit man kommer om man väljer att åka till Sicilien med Fritidsresor, som är en av de arrangörer som har Sicilien som resmål. Eva jobbade på ett av de största hotellen i Giardini/Naxos, Hilton Hotel.

Vi har naturligtvis besökt Sicilien många gånger och en del av våra senare resor finns det resereportage ifrån. Klicka HÄR så kommer du rätt med en gång.

Titta också gärna in till Helena på Citronodlingen, hon mycket trevlig information om Sicilien och nu har hon lagt ut en speciell sida om ön. Det är bara att klicka på Om Sicilien på hennes sida.

Etna

Etna ser man väldigt tydligt när man flyger in över Sicilien för att landa i Catania och vulkanen dominerar verkligen. Det är en aktiv vulkan och den har ofta utbrott. Det ryker ständigt ur den och på kvällarna kan man ofta se lavaströmmar som sakta letar sig ner för bergssidan.

Reser man till Sicilien är ett besök på Etna ett måste.