Nog är det typiskt….

….att det är vården av oss gamla skruttiga kvinnor, som Region Gotland ska spara in pengar på.

Nu har man inte råd att låta oss som lider av osteoporos få våra bentäthetsmätningar utförda längre. Visst kan män drabbas av sjukdomen också, men de flesta är kvinnor och äldre kvinnors krämpor är helt klart nedprioriterade.

Man säger att man ska lösa det fortast möjligt, men den här nedskärningen har varit aviserad sedan länge och ändå har man inte hittat någon lösning och den 1 april utfördes den sista bentäthetsmätningen på ön.

För mig personligen kan det här innebära att den kontroll av effekten av medicineringen, som jag håller på med, kanske inte går att få utförd, i alla fall inte på Gotland. I september ska jag enligt planeringen göra en ny undersökning, nu får vi se hur det blir med den. Det är bara att hoppas att man löst det hela då.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

36 svar på Nog är det typiskt….

 1. Lena skriver:

  Det var det värsta jag har hört! Diskriminering! Sätt nu fart och skriv några insändare till tidnigen tillsammans med kvinnorna i SPF. Här behövs protester och ett svar på vart ni ska åka för att bli undersökta.

  Det är en fin bild du visar med Åke bland tusentals vitsippor! Har du gjort en tavla av den?

 2. Karlavagnen skriver:

  Nä men jag blir som förbannad. Att kvinnor ska diskrimineras inom vården, det är ju galet. Vilket jävla (ursäkta) ramaskri det blivit om det varit hjärtforskning eller dito vård med fokus på män som det hade dragits in pengar på. Ja protestera! Skapa Facebook sida!!!

 3. Viola skriver:

  Indragningar överallt, ibland kan man tro att Sverige är bankrutt.
  Jag håller med Lena att du som har förmåga att skriva – protestera. Namnlistor är också ett sätt att visa sitt missnöje.
  Medicinering utan uppföljning – låter som ett skämt – får inte ske.
  Kram Viola

  • Ingrid skriver:

   Man får verkligen hoppas att Region Gotland fixar detta omgående.
   Man kan ju inte hålla på att medicinera om man inte får ett kvitto på att det fungerar.

 4. Hejsan Ingrid !

  Tycker likadant. Frågade på det där hälsosamtalet om jag kunde få en sådan mätning.Men hon sa att det fick jag betala själv för.
  Tar kalktabletter med D-vitamin.Har gjort i flera år.Är ju inte så gammal än.Väntar väl ett tag då.
  Tycker som Lena.Så fint med Din Åke i alla vitsipporna.

  Du som talat i radion, kan väl ta kontakt med dem så Du får säga Ditt hjärtas mening om detta ärendet.

  Här har kommit massor av snö som nu ska töa bort.Vi skulle få se solen idag, men ingen än.

  Kram och ha en fortsatt fin helg.

  • Ingrid skriver:

   Det är klokt av dig att du äter kalktabletter med D-vitamin, hade jag gjort det skulle jag kanske varit i ett annan läge nu.
   I dag har vi soligt och fint!

 5. Anita Brehlin skriver:

  Nog är det typiskt att det ska sparas på kvinnor. Det är ju männen som bestämmer och vi är inte så viktiga verkar det som. Ändå är det vi äldre kvinnor som bär fram det här samhället och vårdar gamla och barn och fixar och donar. Dåligt tack för det kan man tycka.
  Måste säga att den bilden med vitsipporna och gullbubben är sååååå fin.Jag blev nästan tårögd när jag såg den.

 6. Laila Östergren skriver:

  Instämmer med tidigare skribenter både vad gäller vården och ”gubben” bland vitsipporna.

 7. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Dessa eviga nedskärningar inom vård/äldreomsorg/hemtjänst bli rman knasig på. Slutar väl med att man får magsår på kuppen.

  Utgår dock fr. att ni har apparaturen kvar och då blir det väl till att betala fullt pris om det brådskar?
  Läste artikeln och det handlar om så mycket mer än benskörheten som enskild sjukdom. Njurtransplantationer m.m. kräver också en mätning så detta kan ju verkligen sluta riktigt illa.
  De som ligger i riskzonen gäller att fångas upp innan det gått för långt.

  Men det måste väl bli billigare att göra detta på ön än att betala resa och kanske övernattning m.m. för alla som måste göra denna undersökning på fastlandet och inte alla som orkar med resan heller beroende på sjukdom!!

  Jaha ja, det blir mer o mer privat vård så det gäller att ha en tjock plånbok.

  Som du skriver så är det viktigt med en uppföljning för din del för det är inte alls säkert att medicinerna hjälper, fick i alla fall jag erfara. Jag fick ju njurstenar av Calcium vilket är vanligt sa kirurgen till mig så det blev att välja mellan pest&kolera…och inte katten blev skelettet bättre…

  Usch o fy säger jag bara och hoppas du har ork att via SPF dra igång något före semestrarna börjar. På tal om semester så kanske det finns sommarboende på ön som vehöver denna typ av vård? Ska dom sälja stugan utifall ?
  Lika vård över hela landet…..punkt o slut!
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Visst är det bedrövligt att den här typen av vård inte ska finnas på vår ö. Jag fattar inte att det kan bli billigare att skicka patienterna till fastlandet med allt det innebär av resekostnader och annat. För jag antar att Region Gotland får betala de kliniker där som utför undersökningarna.

   Helt klart är att man vill veta om medicineringen har någon effekt, för de här medicinerna som man tar kan ha en hel del biverkningar, så inte vill man ta dem i onödan.
   Kram!

   • Agneta skriver:

    I längden blir detta en dyr historia för den dagen kommer då en eller flera bryter ben/arm/handled och vad kostar inte det?? ”Dom binder ju ris åt egen rygg”. Det viktigaste är att fånga upp de yngre innan det gått för långt…
    Blir ett urläckert foto på Åke bland sipporna 🙂
    /Agenta

 8. Znogge skriver:

  Jag tycker det är skandal att det ska vara på det här viset! Vi borde ställa politikerna mot väggen och kräva att de tar sitt ansvar. Min svärmor som är benskör har för andra gången brutit sin handled med allt vad det innebär.

  Hade det varit en mansdominerad sjukdom hade det varit annat ljud i skällan!

  Vilken fin header med Åke.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag har hittills klarat mig utan benbrott, men jag är livrädd för att det ska hända någonting.

   Visst är han fin där, min Åke, mitt i blomsterprakten.

 9. Margaretha skriver:

  Ibland kan det vara mycket mer effektivt att skriva på sin blogg än man tror. Min dotter var mäkta irriterad över ett av våra fina telebolag och skrev om det. Och de tog faktiskt kontakt med henne och rättade till det som hon var irriterad på.
  SÅ, man får aldrig ge upp!
  Annars … du får ta dig en skön tur till fastlandet. Göra det till en trevlig utflykt. Hälsa på i Hammarby Sjöstad t ex.

  • Ingrid skriver:

   Jag har också blivit kontaktad när jag skrivit i bloggen, bland annat från Telia, när jag haft synpunkter på dem och även från vårt lokala elbolag GEAB. Så visst kan bloggandet ha ett visst inflytande.
   Hammarby Sjöstad skulle man inte ha något emot att besöka 😉

 10. Bettan skriver:

  Detta är ju skam inte klokt!!! Sjukvården i sin helhet börjar bli ett ända stort skämmt! Oavsett vad man lider av så ska man väl för guds skull ha rätt till kontroller. Va e det annars för mening med att utbilda, forska ja allt vad som görs???. Nej nu blev jag riktigt grinig må du tro.

  Hoppas att ni skriver ihop ett bra brev till detta. Du får gärna använda mitt namn till underskrift till ert dokument! Massor av kramar & jag hoppas att du har en bra dag.
  /Bettan

  • Ingrid skriver:

   Visst är det konstigt att man inte bryr sig om oss äldre kvinnor och vår problem. Att vi får gå här med våra onda ryggar och vara rädda för att bryta oss…. Det är inte roligt alls 🙁

 11. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Jag förstår inte varför dom skall dra ner på sjukvården hela tiden, finns det inte något annat som inte är så viktigt som dom kan ta bort i stället. Hoppas du får din undersökning i alla fall, tycker det är viktigt att dom som behöver göra en sådan måste få det gjort. Håller tummarna för detta. Här har vi haft ett soligt väder men kallt har det varit i dag. Men gott med sol i alla fall.. Hoppas du får en fin kväll min vän. Kram AC

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas verkligen att de löser det här, så att jag kan få min bentäthetsmätning i september som beräknat. Det är ju inte roligt att hålla på att medicinera utan att få en uppföljning. Bisfosfonater har en hel del elaka biverkningar, så det vill man inte äta in onödan.

   Kvällen blev jättetrevlig med en god lasagne tillsamman med Eva och Bosse 🙂

 12. Åsa! skriver:

  Snacka om prioriteringar i den här Regionen!!! Grrr!!!

 13. Inger Maryissa skriver:

  Det är så trist hur det ska sparas och dras in på vården
  och kan tänka mig du känner dig orolig för att inte bentäthetsmätningarna kommer att bli utförda där länger
  Hoppas verkligen att det löser sig
  Kram

 14. Birgitta skriver:

  Så jäkla typiskt. Vet du, landstinget försökte ta bort den dyra efterbehandling jag ska få närmaste halvåret. En antikroppsbehandling som är lite som målsökande missiler på just den cancer jag haft. Den behandlingen är dyyyyr. Men det blev såna protester att de var tvungna att behålla den.

  Jag tycker som många ovan att du måste protestera mot detta. Skriv en insändare i Gotlandstidningen. Försök få med vänner som också skriver insändare. Det krävs verkligen engagemang. Om ingen säger nåt så lär de inte fatta att undersökningarna behövs.

  Sköt nu om dig!!!!

  Stor kram

 15. Raija skriver:

  Det är verkligen typiskt. Hade män drabbats av detta, så hade det varit en helt annan sak. Men kvinnosjukdomar hamnar lågt på prioriteringen. Kanske för att vi kvinnor inte är lika högljudda som män och inte protesterar i samma grad.

 16. Gunnar skriver:

  Jättedumt! Desutom kan det innebära högre kostnader för sjukvården i det långa loppet. Regelbundna kontroller är ett bra förebyggande arbete.

  • Ingrid skriver:

   Visst är det så! Tänk så dyrbart det blir för vården med alla benbrott och ryggbesvär, som kanske kunde undvikas om de som är i riskgruppen fick undersöka sig.

 17. Ingrid Persson skriver:

  Hej alla pantertanter ! Jag heter också Ingrid och det var jag som hade en insändare i både GT och GA i skärtorsdags om ni möjligen läste den ? Visst måste vi fortsätta att agera , det kan omöjligt bli billigare att skicka folk till fastlandet och inte heller att skaffa egen utrustning till lasarettet med de besparingskrav som de har i dag. Det kommer säkert att dröja år innan det händer något. Summan Alvarsson behöver är ca 210 000 kr och en höftledsop kostar runt 350 000 kr ,så det är SÅ futtigt av regionen ! Så fortsätt engagera er , skriv insändare ni med , starta namninsamling och syns och hörs ! Heja på ! Ingrid P.

Kommentarer inaktiverade.