November

Pang, pang, pang! Det blev ett abrupt uppvaknande vid sextiden idag när någon förmodligen var ute och sköt. Tre skott hörde jag och fattade inte vad det var frågan om. Man blir onekligen lite rädd när man vaknar av skottlossning. Jag har konfererat med några grannar och ingen vet vad det rörde sig om. Det kan vara så att det är någon som fyller jämt idag, för då är det ju populärt att ut och skjuta.

Eller också var det kanske någon som var ute och jagade vildsvin, för nu går debatten het är på Gotland om vad man ska göra för att få bort de vildsvin, som man påstår finns på ön. En jägare har som bevis för deras existens skickat in en bild till länstyrelsen på ett svin som han för ett par veckor sedan sköt vid en åtel i Bro och nu råder nolltolerans mot svinen. De ska utrotas från ön!

Vintermånaden november är här och nu fundera jag över hur den här vintern kommer att bli. Enligt Bondepraktikan finns det knep att ta till för att få reda på det.

Gack i skogen Allhelgonadag och uppleta en rå ek eller bok, skär därav ett spån, om denna spånen är torr, betyder det en varm vinter, är han fuktig, då bliver vintern kall.

All Saints, målad av Fra Anglico på 1400-talet

Allhelgonadagen är det ju idag, så då borde man alltså ge sig iväg ut i skogen försedd med kniv, få se om det blir något av med det. Det är grått, blåsigt och regnet hänger i luften.

Två små Halloweenspöken ringde på dörren igår kväll, så jag fick hjälp med godiset. Man vill ju inte bli utsatt för bus.

Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gotlandsnytt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på November

 1. Eleonora skriver:

  Så besvärligt det där med vildsvinen! Hoppas det löser sig.
  Otäck emellertid att vakna av avskjutna skott! Hoppas det också blir löst.
  November – mörkt och kallt – nu laddar vi med extra ljus och mys Ingrid, så att vi orkar hänga med denna mörka årstid. Kramar till dig.

 2. Skatan skriver:

  Nej vildsvin är ett gissel där de drar fram … och har de kommit till Gotland är det bra att vara ”på” direkt så de inte sprider sig.

  Här är det också råkallt idag … fast lite varmare än de senaste dagarna i alla fall. Och så regnar det inte eller snöar. Alltid något.

  Ha en fin torsdag den 1 november.

  Kram!

 3. Birgitta skriver:

  Jag gillar vildsvin. På bild. Har som tur är aldrig stött på nån levande. Fram till -80talet var de ganska sällsynta, men så smet vildsvin från sitt hägn och sen dess har de förökats något enormt. Jag jobbade på LRF på den tiden, och minns den förfäran som spreds.

  Idag är det ganska rått här i Skåne också. Jag har tjock tjock kofta på mig, och vinterjackan samt en stoooooor halsduk. Fryser INTE!

  Ikväll är jag valpvakt igen. Ska bli så kul. Och lillen och jag skall ta en kortare promenad runt ett par kvarter. Får se om hans små ben orkar så långt (ca 500 meter).

  Kram på dig!

 4. Gunnar skriver:

  Vildsvinsstammen ökar lavinartat i våra trakter. Det är skygga djur så man ser dom sällan. Men spåren av det dom har ställt till med finns där. Det börjar också bli vanligare med att personbilar krockar med djuren.

  Hoppas att dom har smällt färdigt. Kanske var det hemvärnet som hade övning?

  Önskar dig en fin och fridfull allhelgonahelg!

 5. Skogsnuvan skriver:

  Ja inte behöver man skära i träden för att förstå att det blir en snöig vinter eftersom det redan snöat varje dag i en veckas tid. Blir det int snöigt så blir det kallt. Man kan i alla fall hoppas på att det inte blir blåsigt så mina träd blåser bort nu när dom tagit ner träden runt omkring. Inga spöken har syns till här i alla fall.

 6. Gerd skriver:

  Vi har tidigare sett vildsvin på Kinnekulle. Jag skulle inte vilja möta något svin själv….. usch.
  Kallt idag men jag har cyklat en rejäl tur. Kom på att jag ska iväg i kväll igen. Mitt minne? Men, nu kom jag på det i tid.Kram Gerd♥

 7. Ja inte vill man möta vildsvin när man är ute på prommisar med Santos inte! 😥 I Stockholm åkte vi ofta till Mörkö och tog prommisar med Penny och där vimlar det av dom, men som tur var mötte vi aldrig några. 😐
  Idag har jag faktiskt jobbat i trädgården. Har planterat hyacinter i krukor, fyllt på med jord och så satt lite andra dekorationer också. Sen har vi byggt en ställning till den kommande utebelysningen. Ja, alltså satt ihop 4 2-meters järn som jag ska kunna hänga ett ljusnät på – men inte förrän till 1: a advent!!! :mrgreen:

  • Ingrid skriver:

   Vildsvinen är väl ganska skygga, men de kan ju förstöra hur mycket som helst på en natt.

   Nej, för första advent får man inte tända några belysningar. 😉

 8. Åsa! skriver:

  De där vildsvinen vill vi INTE stifta bekantskap med 🙁 Hoppas de lyckas skjuta av dom en gång för alla!

 9. Hejsan Ingrid !

  Bevare mig väl. Du vaknar av smällarna.
  Jag hör inget när de bombar/exploderar bilarna
  på parkeringen intill.
  De kan ju inte varit nyktra som skjuter skarpt medan folk
  sover.
  Vildsvinen drar runt häromkring också’
  Irina hade sett ett en tidig morgontimme, då hon
  skulle fånga katter.

  De bökar ju upp gräsmattorna.Lika bra att de skjuts bort.
  Någon restaurang kan väl servera dom.
  Lär ju vara väldans gott, sägs det.

  Nej inte var det något skönt väder idag, men en sväng tog
  jag.Och igår fick jag vaccinationen..

  Ingen kom idag heller för att sätta upp nätet.

  Ha en skön Allhelgonadags-kväll.

  Kram Majsan

 10. Lambergsfrua skriver:

  Än har jag inte sett några vildsvin just här men de finns redan i Dalsland och ställer till besvär har jag läst. Inte kul att köra på en sån ”betongklump”.

  Däremot har vi väldigt mycket rådjur och älg – inte heller kul att krocka med.
  varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentarer inaktiverade.