Nu är det stopp för butikernas avgifter för kortköp

Från den 1 augusti inträder nya lagar angående kortköp, bland annat blir det stopp för butikerna att ta ut extra avgifter när man betalar med kort. Jag har faktist varit med om att jag velat betala kontant, men att handlaren inte kunnat växla en femhundring. När jag då betalat med kort i stället har jag fått betala en extra avgift och det tycker jag är skamligt. Jag kan ju inte hjäpa att butiken har för dålig växelkassa. Nu blir det i alla fall slut med sådana påslag och om en handlare ändå tar ut kortavgift, kan man påpeka att det faktiskt är olagligt.

Nya regler blir det också när det gäller att få ersättning om man förlorat sitt kort. Om någon stjäl ditt kort, har det fram tills nu har det inte funnits någon gräns för hur mycket du får stå för själv om tjuven använder dina pengar, men i framtiden behöver du inte ersätta mer än 12.000. Den nya benämningen ”särskilt klandervärt” införs dock också. Om din hantering av kortet faller under den regeln måste du ersätta allt själv. Om kortkoden använts vid uttag på ett borttappat kort får man betala en självrisk på 1200:-. Alla vet att man inte ska ha kortkoden antecknad någonstans så att en eventuell korttjuv kan komma åt den. Nu blir det ännu viktigare att hålla kort och kod åtskilda.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Idag är det också blåsigt, men det blåser inte riktigt så mycket som igår och nu har solen börjat skina så vackert också. Maken var ute och plockade upp nedfallna äppelkart och han rapporterade att det är riktigt skönt ute. Själv har jag hållit mig i köket på förmiddagen. Efter lunch ska vi åka en vända på Klinte och handla.

Pussludens dag är det idag och den här vackra larven hittade jag häromdagen när jag var ute och promenerade.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.