Nu är toppluvorna på

Jo det är sant! Det såg jag i morse när barnen här i området gick iväg till skolan. Som kallast har det varit bara 3,6° i natt, så det var nog kallt om öronen så tidigt på morgonen, men nu skiner solen, det blåser som vanligt förstås och det är 11°.

Jag tänkte gå en promenad på förmiddagen, men fegade och sparade den till senare idag. I stället satte jag mig ute i solskenet och läste ett tag i min nya bok. I lä på uteplatsen var det riktigt varmt och skönt. Det kom några stora moln seglande då och då, men det gjorde inte så mycket.

Nu är det dags för lunch. Jårdpärar och en bit lax står på menyn.

Jårdpärar, potatis, är ett gutamålsord som inte är så gammalt som många andra, eftersom man bara har odlat potatis här i ett par tre hundra år. Pärar jär halv föidu, potatisen är hälften av maten, är ett talesätt.

God middag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

10 svar på Nu är toppluvorna på

 1. Min gubbe skulle nog säga att ”jårdpärar” är 3/4 minst av en måltid. 😉 Han ska ha potatis till allt nästan. Räkomelett, chili con carne och helst kokta och skivade i sallader också. 🙄 Och så är han kräsen när det gäller sorter också. Vi åker ända till Fole för att köpa GOD potatis på Tollby Gårdsbutik. Och det som Stockholmare äter väldigt mycket av, Bintje, det kallar han för grispotatis. Nä, det ska vara mjölig och smakrik potatis!! 😀

  • Ingrid skriver:

   Åke ville också ha potatis minst en gång varje dag. Vi gillar King Edward och brukade köra till Gillefors i Väte och handla. 😉

   Nu blir det inte så mycket jårdpärar längre, men visst kokar jag mig några stycken då och då. Det går ju bra att göra det i mikron när man bara ska ha några stycken.
   Kram!

 2. Sofia skriver:

  Hmm.. pärar, de jeitar vör int oft naj. Kram på dig Ingrid! Hoppas vi kan ses snart!

 3. Pia skriver:

  hi hi roligt med olika dialekter Här säger vi päror eller panntofflor till potatis 😀

 4. Birgitta skriver:

  Gotländskan är för härlig! Lyssnade på Babben häromdagen och faktiskt hade jag ibland svårt att förstå när hon talade fort. Men hon är underbar!

  Visst är potatis halva måltiden. Men numera kan jag faktiskt äta en måltid utan kolhydrater, fast det är inte fullt lika gott :-). Fast när barnen var små, åt vi ofta ofta potatis till maten. Nästan varje dag.
  Kram

 5. Det där sista har Du alldeles rätt i. Men jag tänker inte odla några nästa år.De blev inte goda. Fick ont i magen efter jag ätit några.

  Tur jag har långt hår nu som kan vara som en mysse .Hade tänkt klippa lite idag, när jag var på stan.Men det föll i glömska.
  Fick det viktigaste uträttat i alla fall. Kartonger o.bröllopskort.Min yngsta systers äldste son gifter sig med sin Sofie i slutet på denna månad.

  kram Majsan

 6. Vädret hos er verkar vara ungefär som hos oss i södra Finland. Kalla morgnar, klar luft och runt +10 – +14 på dagen. Rätt typisk höst antagligen 😆

  Gillar att läsa dina guteord – här hos oss finns det också många smeknamn/dialektala uttryck för potatis. Puteetär och potikkår t.ex.

Kommentarer inaktiverade.