Nu klarar du dig livet ut….

…sa sköterskan när hon gav mig den trede sprutan mot TBE, men när jag sa att jag ju skulle ha en ny om tre år, rättade hon sig snabbt och såg lite generad ut.

Jag har med andra ord varit på vårdcentralen i dag och nu har jag gjort vad jag kan för att slippa en sjukdom som många drabbas av. Fästingarna har ju blivit så många och finns överallt. Förra sommaren hade jag flera stycken som bet sig fast och året innan fick jag borrelia. Den kan man inte skydda sig mot, utan där gäller det att vara uppmärksam på hudförändringar och rodnader där en fästing suttit, så att man snabbt kan få antibiotika mot sjukdomen. Kommer man i tid är den relativt lättbotad.

När jag kom hem gick jag in på fästing.nu och skapade en påminnelse så att jag inte glömmer att förnya skyddet – om jag lever då vill säga


På deras hemsida hittade jag också den här videon om hur man ska ta bort en fästing om den skulle bita sig fast. Jag måste säga att det är lättare sagt än gjort.

Den här vägen ska mitt första kort gå

Det är mulet och grått i dag och dimman ligger som en våt filt över allting, men det är ganska varmt, vi har hela +7° just nu.

Efter lunch gick jag ut på en promenad, för jag kände att jag behövde lite frisk luft och det var riktigt skönt ute. Några ärenden att uträtta hade jag också, för jag skulle lämna en lista till en SPF:are och så skulle jag köpa några vykort och porto, för nu ska jag skicka iväg mitt första vykort och det ska gå till en Julia i Ryssland.

Ha en skön måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök, Odvalds, Postcrossing, Väder. Bokmärk permalänken.

20 svar på Nu klarar du dig livet ut….

 1. Gunnar skriver:

  Det är bekymmersamt att fästingar med smitta sprids mer och mer. Bra att du är vaccinerad för nån del. Jag har aldrig nåt problem men Bitte har tom fått en fästing mitt i vintern.
  Nu kan vädret knappt bli tristare med regn på snö- och istäckta vägar och gräsmattor

 2. Vad roligt att du är med i postcrossingen!
  Vem vet, kanske vi slumpas att skicka till varandra en dag. Det vore nog smått otroligt i så fall.
  Man vinner väl snabbare på lotto? 😆

 3. Znogge skriver:

  Skönt att vaccineringen snart är i hamn. Spännande med vykortet! Hoppas att du får många spännande i retur 😀

  Kram

 4. Nu i sommar 9 år sedan jag fick första sprutan
  Ingen vågar ge mig en spruta igen
  Undrar varför när de förnekar allt
  Dagen efter kunde inte lyfta armar o klä mig allt blev bara sämre dag för dag svårt gå rätt är ännu ostadig o osäker
  Det sämsta jag någonsin gjort i mitt liv
  Värk i 9 år i sommar kortison hela tiden o i alla fall mycket värk varje dag
  Överklaga länge fick till slut ett brev från Stockholm hemskt
  De kalla det en slump ingen förklaring inget fy så arg jag varit på sjukvården jag kommer aldrig ifrån denna Muskelreumatism jag fick då :mrgreen:

 5. Musikanta skriver:

  Nej, fästingar är inte att leka med. Som väl är brukar vi inte ha några här hemma i trädgården och jag klarade mig helt utan förra året.
  Det är underbart med den här värmen – 9,5 grader idag – efter att jag varit i Stockholm där temperaturen låg under noll hela tiden och det dessutom var så halt att man knappt kunde ta sig fram. Inte tänkte jag på att ta med mig broddarna när vi hade barmark här nere.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Här har jag fått dem på mig bara jag varit ute och pysslat i rabatterna lite. Det är riktigt otäckt.
   Visst är det skönt när man kan gå ut utan att vara rädd för halka.
   Kram

 6. Det var ju lite pinsamt för sköterskan, som sa att du fått din sista spruta! Men man får väl förmoda, att hon trodde att det var din fjärde?
  Här nere har vi inte så mycket fästingar, men visst finns dom, så man skulle kanske vaccinera sig…
  Det verkar som vi har samma väder här som ni har. Idag blev det faktiskt ingen promenad, det kom så mycket annat i vägen.
  Så spännande med Julia i Ryssland!
  Kram, Monica

 7. Vi som har hund är ju tyvärr väldigt vana med att ta bort fästingar även om jag aldrig vänjer mig riktigt! 🙁 Jag har själv haft en enda fästing på mig – som satt fast – en gång sen vi flyttade hit för 14 år sen. Däremot har Rolle haft flera, bl.a. i naveln 2 gånger med nån veckas mellanrum. Dom fick VC ta bort.
  När han en gång åkte till VC för att få en spruta eftersom han hade ett rodnat märke så säger ”idioten” där att; Nej, det kunde han inte få! Märket är inte 2 cm (det var bara 1,5 cm)!! 👿
  Men Rolle gav sig inte utan bad att få prata med en läkare och han gav honom en spruta direkt.
  Den senaste fästingen var i höstas då han fick en på låret, nästan i ljumsken och nu tror Rolles cancerläkare att det onda i höften är borrelia så han skulle få en remiss för att kolla det. 🙂
  KRAM
  Susie

  Det bästa var dock att svaret på röntgen visade att det inte var någon tumör eller utsliten höftled, allts såg perfekt ut – fast ont har han!

  • Ingrid skriver:

   Det är ju bra att allt såg bra ut på röntgen, men illa att han har så ont. Hoppas att de kommer på vad det är för någonting.
   Både Åke och jag har haft borrelia, men upptäckt det i tid och fått antibiotika.
   Kram

 8. Beppan skriver:

  Tack och lov har vi ytterst få fästingar här i Norrbotten. Inga kul typer det där.
  Tyvärr sprider de sig sakta norrut – med rådjuren och klimatförändringarna.
  Vi har ju inte så kallt här längre som det kunde vara förr.
  Intressant det där med postcrossing – måste läsa mer.

 9. Gunnel skriver:

  Låter inget vidare att ha haft borelia. Jag har aldrig själv fått fästingar på mig, men min hund kunde jag plocka bort massor på. Kram.

  • Ingrid skriver:

   Jag har haft massor av fästingar ändå sedan jag var barn. De man var räddast för var fästingarna på Stora- och Lilla Karlsö, för det spred hjärnhinneinflammation, det vi väl i dag kallar TBE.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.