Nytt – Hänt – Känt

Kungen av Gotland, katten Knäcken, som huserat på Stora Torget i Visby i många år, ska bli staty. Förutsättningen är att man lyckas få ihop 80.000:-, för så mycket kostar en Knäck i brons.


Mera Gotlandsnytt: Restaurang Bhoga i Göteborg har fått en stjärna i Guide Michelin och chef på restaurangen är gotlänningen Mikael Nypelius, som numera kallar sig stjärnkock. Restaurangen använder många gotländska primörer och råvaror och hans pappa driver en gård här på ön, vilket innebär att man kan servera gotlandssparris tidigt på året. 😀

Mindre roliga Gotlandsnyheter: Nu är det slut på det fina vädret och till helgen kommer vintern tillbaka med snöglopp och minusgrader, säger SMHI och så ser det ut en bra bit in i nästa vecka. Ytterligare snöfall kan dra in över Gotland framåt mitten av veckan. 🙁

Jag har i alla fall utnyttjat dagens fina väder till max. Först satt jag ute och solade ett tag på förmiddagen. Det var lite svalt, men jag tog en jacka på mig och då blev det behagligare, men till slut gjorde slöjmolnen att det blev i kallaste laget, så då gick jag in igen.

I eftermiddag har jag varit ute på en promenad och det var riktigt härligt igen. Solen sken och det blåste inte så farligt och jag träffade flera trevliga grannar och bekanta som jag fick en pratstund med.

Jag blir lite deppig ibland när jag sitter här i min ensamhet och funderar på vad jag ska hitta på. Egentligen finns det alltid saker att ta tag i – jag borde baka någonting, jag har en hög med strykning och jag skulle ju kunna börja vårstäda – men problemet är att hitta lusten till det.

Jag lever enligt den Sicilianska devisen:

Får jag arbetslust sätter jag mig ner och väntar tills anfallet går över. 😉

Hur som helst, det hjälper alltid att ta sig samman och gå ut ett tag, att få röra på sig, få dagsljus i ögonen och några trevliga möten, om inte annat så med kassörskan på ICA eller Konsum. Många ondgör sig över pensionärer som går och handlar varje dag, men jag förstår mer än väl varför de gör det. 🙂

Ha en skön fortsättning på torsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gotlandsnytt, Känt. Bokmärk permalänken.

35 svar på Nytt – Hänt – Känt

 1. Vonna skriver:

  På ett sätt blir jag glad!! Missförstå mig inte. Trodde inte att du kunde deppa, du verkar ju så munter o glad. Du reser, du bloggar, och du medverkar i föreningslivet, du läser intressanta böcker.

  Jag deppar o deppar då o då. Ganska ofta om jag ska vara ärlig. Undrar om det är så här livet ska va? Men en promenad är alltid bra, efteråt mår jag alltid bra. Kram

  Mina inlägg på bloggen blir kanske inte alltid så bra? Men jag medverkar ändå!!!!

  • Ingrid skriver:

   Klart att jag kan deppa mellan varven. Och allra mest när jag tänker på vad som väntar i framtiden. Jag tänkte sätta några tujaplantor som insynsskydd, men så kom jag på att jag förmodligen är död innan de växt till sig, så det får bli ett plank i stället….
   Det är absolut inga fel på dina kommentarer Vonna, det är så rart att du hör av dig.
   Kram

 2. Kraka skriver:

  Klart kissen måste bli staty! Hoppas verkligen att pengarna ordnar sig.
  Det är väl bra att pensionärer går och handlar varje dag. Av många olika skäl. Det man brukar ”ondgöra” sig över är att många av dem promt måste trängas på den lunchtid som arbetande endast har att handla på.
  Tråkigt att vintern kommer tillbaka. Men det blir nog inte så långvarigt.
  Klart att det känns ensamt för dig ibland. Det måste vara svårt när man levt med någon så stor del av livet.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   En del butiker har ju så fiffiga rabatter. Handlar man på tider när det normalt är lite folk i affären får man rabatt. Så är det i den affär syrran handlar i på Lidingö. Pensionärer gillar ju rabatter, så … 😉

   Att leva ensam är en helt ny erfarenhet. Jag har alltid haft folk runt omkring mig och det är lite svårt att vänja sig vid tystnaden.

 3. Njae, jag är en obotlig optimist så jag tror att det blir så pass varmt här att vi slipper snö! 🙄
  Du skulle kunna ta en sväng till Eksta någon dag och hämta boken ”60+ och singel” som du skulle låna. Fast inte i morgon, då ska jag vara ute och dona klart. Och inte i helgen, då är det race och inte i början på nästa vecka för då ska vi till Visby – men kanske på onsdag eller torsdag. Jag lovar, du kan få en kopp med neskaffe eller te och en macka!? 😉

  • Ingrid skriver:

   Tack för inbjudan Susie, vi får väl se om man kan ta sig fram för snö nästa vecka. 😉
   Och du, det är inget fel med neskaffe, det använder jag själv också när jag bara ska ha en kopp själv.
   Kram

 4. Glömde helt bort Knäcken, som jag till min glädje i alla fall fick se ett par gånger på Stora Torget. Och det är klart att han ska bli staty!! 😆

 5. Mien skriver:

  Det är tur det här med bloggar finns för annars hade man ju bara blivit för ensam!

 6. Freja skriver:

  Långsamma promenader kan gör underverk med humöret! Och jag hoppas de får fram pengarna, den statyn kommer att bli fin!

 7. elisabet skriver:

  Vi är ju inte sicilianare men vi lever mycket så.
  Dessutom har vi lejt ut städningen 🙂
  Vi har städat klart i vårt liv.
  Började med en storstädning som vi inte hade tagit reda på vad det innebar.
  Men men mer än nöjda.

 8. birgitta skriver:

  Livet består av lyckligare dagar och mindre lyckliga. Själv har jag slutat arbeta efter 40 år och nu handlar det mycket om att hitta sin nya ” livsroll”. Vem är jag och vad vill jag fylla mitt liv med? I tystnaden, promenader vid havet eller i skogen söker jag mitt inre. Tystnad kan ju vara
  ångestframkallande men samtidigt kanske det är där man hittar sig själv. Att tillåta sig själv att känna ångest, känna sig deppig för att på det sättet hitta NÄR man hittar guldkornen i tillvaron och vad som skapar dessa.
  När jag har mina deppiga dagar tänker jag: Jaha, nu vill kroppen detta och då försöker jag reda ut varför och hur jag förhåller mig till det. Boktips! Lycka av Dali Lama

 9. Skogsnuvan skriver:

  Jag har också massor att göra. Det jag tänkte göra när jag fick pension som att städa skåp och göra iordning i alla skrubbar i mitt stora hus, måla och stöka och nu har det gått tre år av min ledighet och inte mycket har blivit gjort. Eftersom jag tydligen ska vara sjuk varje vinter med pester och skador så har jag ingen ork. Den här sista sorkfebern har jag gått ner 3 kilo och harpesten gick jag ner 7 kilo så nu är jag mager som en speta. Stormen har tilltagit men idag ska jag åka ner på byn (om jag tar mig fram i snömodden på vägen)

  • Ingrid skriver:

   Vilka underliga krämpor du får, men det är väl en följd av att du lever så nära naturen och alla dina djur.
   Hoppas att färden går bra!
   Kram

 10. Eva Henriksson skriver:

  Jag minns att mamma sa detsamma. Jag går och handlar för att få byta några ord med någon!!!
  Men trist om kassörskan är tyst o butter ,tänker jag!!!

 11. Kerstin skriver:

  JA här träffas vi på ICA och soptippen! Arbetslust, jag kommer knappt ihåg vad det betyder. Jag gör det som är kul och så får det bli en akut helsanering av huset ibland om det väntas gäster! Solen skiner fortfarande här! Det verkar som ovädret mattas av och övergår till regn. Den som lever får se!
  Kram /Kerstin

 12. Fösta besöket hos dig. Det spännande när man surfar bland bloggar är att det ibland blir tvära kast mellan färgsprakande vårblommor och grådagar när livet inte är så kul. Har läst alla inläggen och tycker folk har så mycket klokt att säga.
  Är visserligen inte i pensionsåldern men är bekant med ensamhet, håglöshet och deppighet. Hade själv en period av år när jag i stort sett levde i husarrest efter en bilolycka och veckans utflykt gick till Hemköp tillsammans med mannen som körde och packade varorna.
  Stötte ofta på en äldre kvinna från byn som jag bara kände till utseendet. Hon log alltid och sa nåt trevligt varje gång vi möttes, faktiskt utan att få mycket mer än ett stelt värkleende tillbaka. Men hennes goa ansikte och orden värmde hela dan!
  Senare har jag besökt henne ett par gånger med blommor från trädgården för vi delar trädgårdsintresset, men hon har antagligen inte en aning om vad hon verkligen betydde.
  Kram
  /Anette

  • Ingrid skriver:

   De där mötena med främmande människor kan betyda väldigt mycket. Jag hade en make som var väldigt social och älskade att prata med folk, så jag behövde aldrig anstränga mig, utan hängde liksom bara med. Nu måste jag själv ta initiativ och det är inte helt lätt, men jag jobbar på det. 😉
   Kram och tack för din kommentar Anette!

 13. wiolettan skriver:

  Katten Knäcken, det var en fin en.
  Jag hoppas att det inte blir långvarigt detta med vintern, några dagar räcker, träd och blommor har ju börjat knoppas och vill ha vår.
  Jag tycker inte om att gå och handla, men måste ju ibland, i alla fall till mat. Det verkar nästan som om jag är ensam om detta fenomen, inte vilja gå i affärer eller shoppa.
  Ha en finfin dag och njut mycket medan solen lyser.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Shoppa är jag dålig på, men tycker att det är ganska trevligt att gå i våra livsmedelsbutiker här i Klintehamn.
   Vi får passa på att njuta. Här har det börjat mulna lite nu.
   Kram

 14. Bosse Lidén skriver:

  Vilken härlig devis du lever efter. 🙂 Vädret kan vi inte göra något åt. Att det skulle komma ett bakslag efter dessa underbara vårdagar var väntat. Än så länge har det inte kommit hit. Då får vi se om de fixar ihop 80 000 kr. Helgkram Bosse

  • Ingrid skriver:

   Ännu är det fint väder här också och jag har gått loss med dammsugaren och skurhinken så nu är jag alldeles svettig. Jag får väl gå ut och svalka av mig. 😉
   Kram

 15. Skatan skriver:

  Igår var det också en härligt solig dag, varm om man satt i lä, och inte så mycket blåst. Men idag blåser det kallare om än det är soligt. På måndag ska jag åka till Skåne och jag såg också att Vintern försöker komma tillbaka. Vi får väl hoppas SMHI har fel (igen) och att det inte blir snö i alla fall.

  Hoppas att din helg blir fin oberoende av vädret! 🙂

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Man får verkligen hoppas att de har fel den här gången också.
   Skogsnuvan ska ju också till Skåne och hon behöver få lite sol och värme och möta våren.
   Kram

 16. Elisabeth skriver:

  Promenader och ljuset brukar hjälpa mot nedstämdhet. Att titta på dina fina foton ger också glädje. Kram Elisabeth

Kommentarer inaktiverade.