Ordverifiering – vad ska det vara bra för?

Lördag 20 september 2008 | 09:30 | 12&#176

Kallt har det varit i natt. Det var nätt och jämt vi klarade oss undan frost, 2,5 grad har det varit som kallast, men dagen har i alla fall börjat ganska hyfsat. Molnen lättar och man kan ana att solen finns där någonstans. Och temperaturen är inte oäven – 12 grader redan vid 9-tiden – det är inte illa! Idag ska jag ut i trädgården och i eftermiddag ska vi försöka klippa gräsmattorna. Gräset växer som bara den!

Jag har länge förargat mig över de där ordverifieringarna som man måste fylla i när man lämnar kommentarer i gästböcker och bloggar. Jag vet ju varför de finns där och har själv valt att ha det med i mina blogspot-bloggar. Speciellt i Resebloggen och Kattbloggen fick jag förut en massa skumma spamkommentarer så fort jag skrivit ett inlägg. Men vad jag retat mig på, är varför bokstäverna man ska fylla i ska vara så svårlästa. Är spammare ordblinda eller åtminstone bokstavsblinda tänkte jag i min enfald.

Här lite olika mer eller mindre svårtydda bokstavskombinationer.

Ett ilsket inlägg skulle det alltså bli, men så tänkte jag att jag skulle kolla på google och nu förstår jag bättre anledningen till de här förvrängda, överstrukna och allmänt svårtydda bokstavskombinationerna. De här fenomenen kallas för captcha och är en “robotfälla”. Captchor används för att förhindra utskick av spam med hjälp av automatiska program, robotar.
Captchor används vid många former av registreringar på webbsidor, som till exempel forum och gästböcker. De här förvrängda bokstäverna är ganska lätta för människor att läsa, men datorprogram för teckenigenkänning har stora svårigheter att lösa dem.

Se där, nu ska jag inte hetsa upp mig nästa gång jag går bet på att skriva in ordverifieringen korrekt. Är det någon mer än jag som har funderat över det här?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, IT & Internet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Ordverifiering – vad ska det vara bra för?

 1. Agneta skriver:

  Bra förklaring, det finns nog många som inte vet varför de ska göra en identifiering på internet!
  Det finns robotar som söker upp at tecknet ( snabela) för att kunna spama e-mail konton! Trist att många internetanvändare inte förstår att det bästa sättet för de som vill sprida virus är att få oss att skicka massutskick till våra vänner. Mail av typen ”om du inte skickar detta vidare kommer du att drabbas av” eller ”Ju fler du får tillbaka desto mer tänker dina vänner på dig”!
  //Agneta

  • Ingrid skriver:

   Du har så rätt Agneta!
   Massmail är lika illa som vilket virus som helst. De som dessutom skickar vidare massmail utan att använda ”Hemlig kopia” riskerar verkligen att ställa till det för sina vänner.