Pingstdagen – Gökotta – Näktergal

Visst kom jag upp i tid idag, trots nattsuddet och när klockan var nio var jag på plats på Mulde Fritidsgård och det var många som letat sig dit den här soliga men kyliga pingstdagsmorgonen.

Vi var ett femtiotal morgonpigga som samlades utanför en av stugorna och där blev det först en stunds korum med ett par sommarpsalmer till dragspelsackompanjemang och sedan drack vi kaffe. Vi fick höra berättas om Mulde tegelbruk som legat på platsen förr i tiden och nuvarande ägaren berättade om den verksamhet han bedriver där idag.

Någon gök hörde vi inte, men i dammen nedanför simmade en massa änder, gäss och andra fåglar omkring, i luften svischade tornseglarna fram som små bombplan tillsammans med hussvalor och ladusvalor och i buskarna skramlade trastarna omkring, mycket upprörda över att bli störda. På andra sidan dammen låg en hjort och klippte med öronen och betraktade oss uppmärksamt. Det var så vackert att man nästan kände sig hänryckt!

En vät längs skogsvägen

När vi skiljdes åt tog jag en promenad genom hagen ner till stranden, för det är länge sedan jag gick den vägen nu och det är alltid lika vackert där och konstigt nog blåser det ofta mindre vid stranden än längre uppe på land.

Muldestranden ser så ren och fin ut i år. Det kanske kan bli badbart där i sommar.

Inne i garngården var det riktigt skönt och jag satte mig där en stund innan jag fortsatte mot Strandkvior för att gå hem till Stenstugu den vägen. Jag hade bilen stående där och så såg jag fram mot en god pingstdagslunch. Men innan jag kom fram till Strandkvior blev jag stående ett långt tag och lyssnade på näktergalarna som sjöng intensivt från träden och buskarna. Lyssna och njut!

Trevlig fortsättning på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Pingst, Promenader, Stenstugu. Bokmärk permalänken.

34 svar på Pingstdagen – Gökotta – Näktergal

 1. Åh vad fint ! Tack för fågelsången Ingrid.

 2. Agneta skriver:

  Vilken underbar morgon! Och vilken fin fågelsång!
  Agneta kram

 3. Textil och sånt skriver:

  Men så bra – nu vet jag hur näktergalen låter. Tack!

 4. Znogge skriver:

  Vilken härlig Pingstdag och uppe tidigt det var du!

  Trevlig kväll 😀

 5. Musikanta skriver:

  Det lär nog bli den enda näktergalssång jag får höra i år. Brukar vara på Öland några dar så här års och där finns det många näktergalar. Tyvärr blir det ingen resa dit i år eftersom Mirrfamiljen är upptagen långt fram i juni. Här i byn där vi bor har jag bara hört näktergalen någon enstaka gång.
  Kram från Ingrid

 6. Karin skriver:

  En underbar sång, tycker jag, och vackra försommarbilder!
  Ha en fin vecka!
  Kram Karin

 7. Geddfish skriver:

  Vad roligt att få höra näktergalen igen! Lyssnade på din videl. Ojoj, vad jag hört den på Öland, han sjöng ”kom igen, kom igen” tyckte jag, ja näktergalarna kunde vara riktigt tokiga.
  Ha det gott, kram, Gerd

 8. En sån strålande hänryckande pingstdag du har upplevt även om göken inte behagade låta sig höras !
  Själv var jag ju på ”Lillisjakt” men de behöver nog en vecka till att bli perfekta. Det blev en rejäl bukett gullvivor istället som nu står och strålar och gör sig märkvärdiga i köksfönstret !

 9. Sofia Högdal skriver:

  Kul att du noterade den rena stranden. Vi kämpade förra helgen må du tro att dra bort ”ogräs” och göra stranden redo för sommaren.

 10. Kicki skriver:

  Så du kom upp på morgonen trots nattvaket med Måns.

  Hade du inte sagt att det var näktergalen som sjöng, så hade jag inte vetat det. Jag är riktigt urusel på fåglar, men vackert lät det.
  Kram/Kicki

 11. Anna/notonmusic skriver:

  Du bor verkligen i ett jordiskt paradis Ingrid! Inte konstigt om man blir lite hänryckt då. Jag kunde inte låta bli att gå ut på verandan och spela upp näktergalningens sång, jag tror att vi har en på ödetomten intill. Helt prillig vissa kvällar! Men just nu var den inte där. Eller så blev den paralyserad över den osynlige inkräktaren 🙂 Man har inte roligare än man gör sig.

 12. Hillevi skriver:

  ”Titta, ett vät!”, kommer jag att utropa under dagens skogsturer!
  Fantastiskt vackert där ni var och så den idylliska lilla stranden. Näktergalen sjunger verkligen underbart. Den finns inte här, jag måste baxa mig något tiotal mil söderut om jag vill höra den. Tornseglarna har inte heller kommit än.

 13. wiolettan skriver:

  Klart att du kände dig hänryckt, det var ju pingst, hänryckningens tid.
  Fina bilder och vackert med fåglar som sjunger. Undrar vad de sjunger?
  Min mysing säger att de sjunger” Flyg härifrån dumma kråka, detta är mitt revir våga dig inte hit” och liknande varningar.
  Trevlig måndag önskar jag dig.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Här var det ett helt gäng näktergalar som satt och sjöng i träden. Förmodligen var det någon typ av revirhävdande.
   Trevlig måndag till dig!
   Kram

 14. Lambergsfrua skriver:

  Vilken trevlig gökotta – fast utan gök! Och så fint där vid stranden. Egentligen låter koltrast och näktergal vackrare, men visst är det något speciellt med gökens ko-ko.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 15. Åke skriver:

  Sån fin beskrivning av en gökotta 🙂 Det är många år sedan jag gick på en sådan. Nu är jag ute live var morgon ändå vid havets strand… Härligt med filmen, vacker sång. Underbara bilder!

  • Ingrid skriver:

   Förr var vi på gökotta varje år, men det här är faktiskt första gången jag varit med sedan min Åke lämnade mig.
   Så roligt att du tycker om bilderna och fågelsången!

 16. Hej! Tänkte på en gökotta som vår präst hemma vid gården hade i vår kohagen för många år sedan. De hade tidigt slagit sig ner mitt i hagen och prästen sa några ord och sedan sjöng de. Jag var med på ett hörn (jobbade på gården på den tiden) för det var så vackert att sitta där. Men…jag hade även onda aningar 😉 . Mina kor (amkor med kalv) gick i denna hagen och en av dem (hon hette faktiskt Lingonben) var en ko av en sorten som var väldigt kelen. Hon ville gärna vara med. Hon gick helt sonika in i folkhopen och ställde sig bland kaffekannor och bullfat! Det var ett elände att knuffa bort henne (det vet man ju hur istadig en gammal ko kan vara…). Men…det blev ett minne för livet. Någon gök hörde vi inte vi heller 😀 😀

 17. Vackra naturbilder! Våren har varit lite sen här också, men nu verkar den komma och sommarn i samma slag så nu ska vi njuta!

Kommentarer inaktiverade.