Primavera – Gran finale

Nu är den fantastiska Primavera-helgen slut och det har varit väldigt trevligt. Jag har ju faktiskt varit med på något alla de tre dagarna, så jag känner mig verkligen delaktig och gårdagens Gran finale med pizzicadans var också ett underhållande inslag.

Rörelsen, riten och röjet

Gia Schager, Owe Ronström och Madeleine Nilsson berättade om pizzicadansen och dess rötter och jämförde den även med uppkomsten av andra folkdanser. Pizzica betyder ett bett och innebär att man blivit biten av t ex en tarantel, som gjort att man blivit lite galen.

En av eleverna var en duktig violinist

Sedan kom det lärare och elever från Kulturskolan Gotland och Wisbygymnasiets musikesteter och de underhöll oss med sång och musik och avslutade sitt uppträdande med Verdis Va Pensiero ur operan Nebukadnessar. Så vackert!


Ett exempel på pizzicadans med musiker och dansare från Apulien tillsammans med en rad gotlänningar som också ser ut att ha blivit bitna.

I publiken fanns Emilio Estrada med sin fiol och Claudio (min svärson) med gitarren och inte kunde de motstå att få vara med och spela när det var dags för nästa pizzicadans. Vilken internationell blandning; dansare från Apulien, Claudio från Sicilien och Emilio från Kuba. Musiken förenar!

Styrelsen i Italiens vänner Gotland

Så var det dags att avrunda och styrelsen fick komma fram och ta emot publikens tack och applåder (Eva står som tvåa från vänster). De har verkligen gjort ett fantastiskt arbete och det är bara att hoppas att det här evenemanget kan komma igen. Om inte nästa eller nästnästa år så någon gång i framtiden.

Nu är det vardag igen och en helt vanlig måndag. Solen lyste i morse när jag vaknade, men nu har det mulnat till igen. Få se om jag kan gå ut och göra det jag tänkt mig ute i min lilla täppa i dag, annars får jag väl spara det till någon annan gång.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Italiens vänner Gotland, Musik. Bokmärk permalänken.

12 svar på Primavera – Gran finale

 1. wiolettan skriver:

  Det låter som om det var mycket trevligt och intressant.
  Fint att det finns så många som engagerar sig i olika föreningar och sprider glädje och information.
  Den där dansen, pizzicadansen, var en ny dans för mig, en som jag aldrig har hört talas om, i alla fall. Du provade väl?
  Blivit biten av en spindel, då blir man kanske lite ”smågalen”.
  Trevlig dag och kram till dig.

 2. Så trevligt alltihopa låter och så roligt att det finns så många som är intresserade av Italien på Gotland! Förstår att du är stolt över din musikaliske svärson! Och din dotter i styrelsen!
  Ja, nu är det vardag igen och ganska grått och råkallt här, så vi får se om det blir någon utevistelse idag…
  Kram, Monica

 3. Znogge skriver:

  Vilken trevlig helg och vilket fantastiskt arrangemang. Kanske kan det förhoppningsvis bli någon form av tradition av detta. Kanske inte varje år men ändå…

  Kram

 4. Kicki skriver:

  Nu har jag läst ikapp några dagar.
  Det verkar verkligen som du haft en fullspikad helg, och trevlig.
  Sorgligt att en granne gått bort. Förstår att du blev föndersam när ambulansen for, men det var ju värre att Fonus kom i stället.
  Ja, yngre blir vi inte, men nog hoppas man att man får vara med åtskilliga år till (om man får vara frisk)
  Kram/Kicki

 5. Gunnel skriver:

  Trevligt att få veta lite mer om den där dansen. Sådana sammankomster behövs så man klarar av tiden fram till vårens ankomst. Kram

 6. Musikanta skriver:

  Underbart med en helg i sången och dansens tecken och dessutom i Italiens. Och nu förstår jag var musiktermen pizzicato kommer ifrån. Det blir ju som ett bett när violinisterna och andra strängmusikanter knäpper på sina strängar.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.