Pussa boken!

Torsdag 14 augusti 2008 | 15:30 | 19&#176, kulingvindar

Jah Hollis hade ett så bra uttryck i ett inlägg angående vädret. Han sa att det blåste huggormar. Det tycker jag att det gör här idag. Uttrycket hör nog ihop med kombinationen blåst och kyla, men med min motvilja mot blåst så tycker jag att det kan gälla idag också. Gotlandsfärjan är inställd nu på eftermiddagen och det är ett bevis så gott som något på att det blåser ordentligt.

Igår ringde Åke´s tandläkare och ville att han skulle komma på en kontroll idag (hon hade fått ett återbud), så på förmiddagen har vi varit i Visby. Medan Åke satt och svettades i tandläkarstolen gick jag en promenad i stan och var ute och så ner över havet och det såg inte nådigt ut! När vi kom hem hade vinden vräkt iväg alla trädgårdsmöbler och de låg upp och ner i en stor hög intill en buske. Jag har bara rättat till dem lite och låter dem ligga kvar tills det lugnar ner sig. Jag skulle egentligen vara ute i trädgården och jobba i eftermiddag, men det är betydligt trevligare här framför dataskärmen.

I Klintehamn och på nättidningarnas insändarsidor går debatten vidare angående rånet i tisdagskväll. Den anställde vid Preem-macken är sjukskriven och vet inte när han vågar gå tillbaka i tjänst. Nuvarande föreståndaren för Pressbyrån, som bott i Stockholm i 40 år, säger sig dock känna sig trygg. Åtminstone tryggare här i Klintehamn än i Stockholm. Det är klart att ett rån av den här typen inte är en isolerad företeelse. Rån och överfall, som är bra mycket råare än det här, händer mer eller mindre dagligen i våra storstäder. Tänk bara på alla bankrån! För den eller de som drabbas av sådana här övergrepp, kan det vara en personlig katastrof.

Till dagens rubrik, Pussa boken. DN har startat en artikelserie om barns läsning och på första sidan i kulturdelen i tisdags var den här helt förtjusande bilden:


Bilden är ut boken “Boken om boken” av Anna Ribbing (text)
och Amanda Eriksson (bild)

Att barn lär sig läsa böcker är viktigt, det kan inte nog betonas. När jag var barn var böcker ett väldigt viktigt inslag i tillvaron. De bästa julklapparna var julböckerna och bokraderna på stringhyllorna blev längre och längre. Vi fick lära oss att böcker var något värdefullt, något man skulle vara rädd om. Man fick absolut inte rita och kludda i en bok och de riktigt fina böckerna satte mamma plastskydd på för att de inte skulle bli smutsiga. På biblioteket var vi trogna besökare varje vecka och det bars hem tunga kassar med böcker.

Litet av det där tänkandet har jag nog fört över till mina barn. När Eva just börjat skolan kom hon hem en dag och var ledsen på sin fröken. “Se vad fröken har gjort med min bok”, sa hon, och visade fram sin läsebok. Där fanns ett avsnitt med övningsuppgifter och eftersom Eva löst alla uppgifterna korrekt, hade fröken, med rödpenna, skrivit ett stort R över hela sidan. Jag lyckades väl lugna Eva, men berättade det för lärarinnan vid ett tillfälle och hon fick sig ett gott skratt.

Så lär barnen att vara rädda om boken, pussa den i stället för att kludda i den och framför allt, läs för dina barn från det att de är små, så att de lär sig vilken rikedom det är att kunna läsa och ta del av allt fantastiskt som händer i böckernas värld!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TV o Video o Kultur, Tyckt o Tänkt, Väderprat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.