Pussludns dag

Solen skiner och det ser ut att kunna bli en fin dag, som jag väl ska försöka göra något trevligt av.

Idag är det enligt allnakku Pussludns dag och samtidigt kan man i helagotland.se läsa om en välidigt otrevlig form av pussludar, tallprocessionsspinnaren. Rådet att akta sig för de här söta insekterna är verkligen befogat.

En pusslude är en luden fjärilslarv. Barn som hittar pussludar brukar tycka att de är spännande, men de bör inte få röra vid dem, eftersom flera arter har nässelhår som orsakar klåda.

I helagotland.se kan man också läsa om nya tråkigheter i Klintehamn. Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas, jag är glad över att jag inte har några tonåringar längre.

Njut nu av den sista dagen i juli, för i morgon går vi in i skördemånaden augusti. En månad som brukar vara jättefin här på Gotland, men ändå känns det som om hösten närmar sig och det är lite vemodigt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

25 svar på Pussludns dag

 1. Maj B Berggren skriver:

  Tittade på de länkar du hänvisat till….misshandel och misshandel igen! Tror det är mycket droger inblandat i sånt, dvs förövarna är påverkade. Kanske några av dessa fjärilslarver innanför skjortan skulle få dem att tänka på annat….nja, så får man väl inte skriva men ibland dyker sk förbjudna tankar upp. Hösten är min årstid så jag ser fram emot aug-sept.
  //M

 2. Susan skriver:

  Finns det sådana spinnare även i Sverige? På Etna såg vi dem i tusentals och även där varnade guiden oss för att inte röra dem:)
  Ha en trevlig Pussludns dag Ingrid! Jag tror att jag ska pussas lite extra idag;)

 3. Gunnel skriver:

  Augusti är min favoritmånad. Dels för att Göran och jag fyller år, och i år blir det även dop. Men jag har alltid tyckt att augusti är en fin sommarmånad.

 4. Birgitta skriver:

  Ja, tack och lov att man inte har tonåringar längre. Fast jag måste säga att jag haft det ganska lätt ändå.

  Den där larven var ju hemskt söt. På bild. Jag vet ju att det blir insekter av dom, så jag skyr dom som pesten. Men visste inte att de orsakade klåda. Vad mycket man lär sig i din blogg 😀 .

  Ja, det är strax augusti. Hela semestern har gått. Fast jag har en vecka kvar. Samt en rehabiliteringsvecka på Spenshult utanför Halmstad sista veckan i augusti. Det sköna med hösten är att man VET att vädret kan vara lite si och så. Och man kan klä sig därefter. Nu vet man ju ingenting. Häromdagen var det 30 grader hos mig. Nu är det 17. Hua, dags att stänga fönstren på nätterna, för jag frös faktiskt lite grand inatt.
  Kram på dig!

  • Ingrid skriver:

   Det har varit jätteknepigt att klä sig i sommar. Ena stunden har det varit varmt och nästa kallt. Har man tagit jacka på sig har man fått svettas, utan jacka har man frusit. Så jag förstår mer än väl ditt resonemang.
   På nätterna är det behagligt när det blir lite svalare! 🙂

 5. margareta wårenius skriver:

  Vart är vi påväg? Våran samfällighet, där vi som bor här, betala alla våra kostnder själva! I våras investerades i nya bryggor med 2 badstegar till barnens bad. 190000:- mycket arbete gjordes frivillig av pensionärerna i samfälligheten, nytt takpapp ny målning av huset, för att få ner kostnaden. Så kom då skollovet alla var glada för den fina badplatsen. (Oxå utifrån får man komma hit och bada, går inte att förbjuda) Men 1vecka efter skollovet så var badstegarna nedrivna, omkläddningshytterna nerSKITNA med baj och, obs, nerkladdad på väggarna.
  Nu var man tvungen att stänga badet för sanering! Man fick förstås tahit hjälp utifrån. Och det kostar!!!!!!!!!!!!!! VEM GÖR SÅHÄR! Inte kan 12åringar bryta ner badstegar, 2 st.
  Vi ett annat tillfälle var det någon/några som hade skruvit upp vattenkran(utekran/dricksvtten) hos husägare som fick rinna hela natten.
  Våran samfällighet är ett mycket välskött område, populär oxå för folk utifrån. Men har vi råd att bo här i fortsättningen?
  Som tur är får båtbryggan och båtarna ännu var ifred!

  margareta :mrgreen:

  • Ingrid skriver:

   Jag kan ha en viss förståelse för när man stjäl saker även om det givetvis är oursäktligt, men den här meningslösa förstörelse är bara så tråkig.

   Hur kan det ha blivit så här? Eller har det kanske alltid varit så? Nu får vi ju reda på allting med blixtens hastighet via alla olika media.

   Hoppas att ni får ha er båtbrygga och båtarna ifred.

 6. Skatan skriver:

  Nej det är verkligen tufft för unga idag … jag är också glad att jag inte har några tonåringar direkt i min vård. Jag har ju mina äldsta barnbarn förstås … men … knack knack ta i trä … de är ganska så skötsamma och försiktiga av sig.

  Kram och hoppas din tisdag också blir fin … här skiner solen ännu 🙂

 7. Lambergsfrua skriver:

  Vilket gulligt namn på de fulingarna;) Jag visste inte att en del av dessa larver kan vara giftiga, men jag har å andra sidan aldrig känt någon lust att ha närmare kontakt med dem heller.
  Visst är det trist med den misshandel och förstörelse som sker i samhället. Unga pucklar på unga, unga pucklar på äldre, män pucklar på sina kvinnor och kvinnor lurar äldre på pengar och smycken i hemmen. Bland mycket annat. Man skräms mer, när våldet kryper inpå knutarna och ofta är både alkohol och droger inblandade

  Förstörelselustan begriper jag mig inte alls på. Vackra blomplanteringar i centrum rivs sönder och trampas ner gång på gång, senast på natten till en lördag. Det är bara ett exempel, det finns hur många fler som helst. Tyvärr.

  Hoppas du får en fin och solig sommardag – även om morgnarna känns höstlika.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Man blir onekligen beklämd över all meningslös förstörelse. Vad får de ut av det? Är det bara ett sätt att visa sin frustration och missnöje med tillvaron. 🙁
   Jag tyckte min mamma var larvig när hon var orolig över att gå ensamn hem på kvällen när hon varit på bjudning. Men nu verkar det som en viss oro verkligen är befogad. 🙁

 8. Znogge skriver:

  Augusti är ofta fin här med och hör sommaren till. Men ändå är det något i luften och i vinden. Höstsuset…

  Kram

 9. Lena skriver:

  Tittade in på helagotland och passade på att rösta för en ny färjelinje Västervik – Visby. För 100 kr! Det vore toppenbra för oss från södra och västra Sverige att slippa åka nästan till Sthlm för att resa till Gotland. Hoppas att det blir av.

 10. Hejsan Ingrid !

  De är roliga de små pussludn. Längesedan jag såg sådana. Larver överhuvudtaget.
  Däremot har jag fått spinnlarver på vinbärsbladen och på den vilda Nävan så jag tog bort rubbet.Tur det växte lite framför balkongen.De är så skira och fina.
  Idag för en timme sedan kom ett åskväder över Geneta.Men Helena och jag satt i mitt kök och fika.Hon saknar våra promenader med Atlas, det gör ju jag med såklart. Nu kan jag ju andas lättare, än för fyra år sedan då jag just slutat röka.Om hon kunde hålla sig nykter så kunde vi fortsätta träffas.Idag hade hon tagit vin. Det är OK,Bara jag slipper se det.

  Kram Majsan

 11. Raija skriver:

  Den var fin den där larven, även om jag förstår att man inte ska röra dem, så lockar det nästan att känna hur det känns. Säkert svårt för barn att låta bli.

 12. Anita Brehlin skriver:

  Den larven ser både otäck och lite häftig ut. Tror inte den finns här. Jag har då aldrig sett någon ialla fall och kanske lika bra det.

Kommentarer inaktiverade.