Rindis dag

Murgröna heter rind på gutamål. Om det står rindi är det bestämd form, murgrönan. Den blommar sent, fram på hösten, och de blombärande skotten har inte flikiga blad. Rindi är Gotlands landskapsblomma.

Jag satte en murgrönsplanta på norrsidan av huset för många, många år sedan och de första åren förde den en tynande tillvaro. Jag försökte bre ut de små slingorna av skott som kom ut och misströstade om att plantan skulle ta sig, men så satte den fart och började växa och nu gäller det bara att hålla efter den så att man kan se ut genom fönsterna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Rindis dag

 1. Corina skriver:

  Murgröna är en vacker växt när den växer på rätt ställe. Kram !

 2. elisabeth skriver:

  murgrönan var fantastisk.. speciell utsikt från det översta fönstret .-) dett går väl an om man vet man inte ska måla om sitt hus på länge…… Tycker allt verkar trivas så bra hos er. Nyfiken på två växter till höger i rutan som skiftar bild, nr 1: lila klockorna efter katterna i gräset , 2: lila blomman som liknar lite en hibiskus. Du har fångat katterna jättefint. Man ser att de tycker om bli fotade. kram ha en fin dag med ungdomarna.

 3. Inger Maryissa skriver:

  Oj, så vackert murgrönan breder ut sig.
  Men kan tänka mig det kan vara ett jobb att hålla efter den så att den inte brer ut sig över fönstren.
  Tänk så mycket som kan växa ur ett litet skott.
  kram

 4. Frogprincess skriver:

  Vad det är vackert med klängväxter som växer på hus. Tyvärr tog vi ner vår rådhusvin som tog sin egen väg UNDER teglet och tittade fram på andra sidan huset…. Vågade inte ha kvar den sen…
  (Hittade hit via Doris, som nyss kommenterade hos mig för första gången… )

Kommentarer inaktiverade.