Sista dagarna med allnakku

Solen flödar in i vardagsrummet idag och det är tur för gammeltomten att han kan dra ner luvan över ögonen, annars blev han alldeles bländad.

Det är skönt med en solskensdag efter alla mörka kulna juldagar. Vi pratade just om det igår – att det var väldigt länge sedan vi såg solen och att det där med att dagarna nu skulle bli längre och längre inte alls verkade stämma. Få se hur länge det är ljust idag?

Jag ska i alla fall passa på att gå ut en vända fastän det blåser ganska häftigt. Man vill ju få lite solljus i ögonen så att det bli fart på serotoninerna.

Idag är det astäuens dag enligt allnakku och ordet astäuen använde man alltid förr när man menade den närmaste grannen.

-Jag går in till astäuen, sa svärfar när han gick in och pratade med Elis tvärs över vägen.

Astäuen betyder grannen. Förklaringen till ordet kan vara den att man från början talat om personen i den ”andra stugan”.

Allnakku har funnits i fem år, men nu läggs projektet ner och Gutamålsgillet kommer inte att ge ut flera, men det finns en app som man kan ladda ner och där kommer ett gutamålsord att presenteras varje dag. Appen heter Gutamål och jag har laddat ner den, så helt kommer du inte att slippa undan gutamålet och är du intresserad av vårt gamla språk rekommenderar jag appen. Där finns en gutamålsordlista också.

Dagens ordspråk:

Priset är vad du betalar, värdet är vad du får.

Ha en skön måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk, Väder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Sista dagarna med allnakku

 1. Znogge skriver:

  Just nu tittar solen fram här. Bara lite försiktigt men ändå. Jag insåg också att juldagarna har varit väldigt mörka och grå. Lite ljusare tider hade verkligen uppskattats!

  Önskar dig en fin och bra fredag!
  Kram

 2. Lambergsfrua skriver:

  Skönt för Tomten att han har en rejäl luva 😉 Hos oss har dagens längd ökat med 7 minuter sen midvintersolståndet – men det märks inte alls. Vi har också haft gråmulna dagar med en hel del regn. I förmiddags sken solen, men nu tycks väderläget återgå till det som varit den senaste tiden.
  Roligt att du har appen med gutamål och på så sätt kan dela med dig av orden till oss. Ordet för granne kan jag förstå, när du förklarar – annars inte alls.
  Önskar dig en riktigt bra dag.Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 3. Kicki skriver:

  Tänk, solen skiner här också 🙂 . det är två minus och vi ska ut på en skön promenad med hundarna nu.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.