Skärtorsdag

12 mm fick vi i gårdagens regnväder och det var ju välbehövligt och gödningskornen jag sådde ut häromdagen har smält och ska förhoppningsvis göra nytta. I dag har det varit en solig morgon och förmiddag, men det mulnar till nu och det är bara 4-5° varmt. Ingen större vårvärme med andra ord.

Skärtorsdag har ingenting med färgen skär att göra, utan skär i det här sammanhanget betyder rening och eftersom torsdagen före långfredagen i Romersk-katolska kyrkan är en reningsdag har ordet skärtorsdag bildats.


På bilden, som är en målning från 1200-talet av Duccio, tvättar Jesus lärjungarnas fötter före den sista måltiden och i dag har biskopen i Visby inbjudit till fottvagning i Visby Domkyrka. Det är en fin sed som man tog upp för några år sedan.

Nu är klockan snart halvelva och fottvagningen är säkert avklarad redan, för gudstjänsten började redan klockan nio och alla gudstjänstbesökarna har nu en ren fot i alla fall. Den andra får de tvätta själva när de kommer hem.

De som inte gick till kyrkans fottvagning, kanske väljer att susa iväg till Blåkulla i stället för att fira häxsabbat tillsammans med Djävulen. Tala om ytterligheter! Jag tror nog att jag avstår från Blåkullafärden i år, för det är så kallt, så jag sparar den till Valborgsmässoafton. Det går lika bra att åka då, i alla fall enligt Wikipedia.

Ha en skön skärtorsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Påsk. Bokmärk permalänken.

11 svar på Skärtorsdag

 1. wiolettan skriver:

  Så bra att det har kommit regn hos dig. Hörde på TV att det är vattenbrist på en del platser och att det kan bli kris.
  Jag hoppar också Blåkulla i år.
  Vi har det småkyligt, plus minus noll i morse och det verkar blåsa. Igår kom det regn.
  Vill önska dig en riktigt Glad Påsk.
  Kram!

 2. Znogge skriver:

  Även här har det regnat en hel del vilket behövdes. Bättre att regnet kommer nu än i sommar. Hur det blir med Blåkulla har jag inte bestämt än…

  Kram och trevlig skärtorsdag!

 3. Lambergsfrua skriver:

  Här i stan får vi gå med lortiga fötter idag, för något fottvagning erbjuds inte hos oss. 😉

  i fick regn igår, men idag har vi i alla fall uppehållsväder än så länge. Det passar mig bra för Dottern och jag ska ut på stan i eftermiddag, shoppa lite och fika på ett mysigt gammaldags café med bordsservering. Det finns inte så många kvar av den sorten längre.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Haha, kul med fottvagning i kyrkan! Undras om det är någon som sitter där och tvättar besökarnas fötter, eller om man bara doppar foten i ett kar med vatten?
  10 mm regn fick vi, mycket välkommet, för gräsmattegödseln är nu upplöst och kan börja göra nytta! Och gräset ser redan grönare ut!
  Nej, sitta på en kvast i det här vädret känns nog inte skönt, så det får anstå…
  Kram, Monica

 5. Gunnel skriver:

  Jag visste inte att det fanns alternativa resdagar till Blåkulla. Det låter ju bra. Vi kanske ses då? Glad Påsk.

Kommentarer inaktiverade.