SPF:are på Visborg

Igår var vi på en trevlig utflykt med SPF. Man hade ordnat med ett besök på Region Gotlands Kommunhus på Visborgs slätt, det gamla militärområdet som förr hette P18.


Region Gotlands Kommunhus är idag placerat i 5 olika byggnader som man hyr av det statliga bolaget Vasallen. Fyra av husen sitter ihop med glasgångar .

Vi samlades utanför Rådhusets huvudentré där en guide mötte upp. Jag förstod av de män som var med, att det var ett igenkännandes ögonblick. Flera hade gjort sin militärtjänst här, bland annat maken.

En av de andra berättade att han varit chaufför för översten och hämtat upp honom varje dag vid den där entrén.

När vi kom in i de nyrenoverade lokalerna fortsatte vi till en nybyggd del, som kallades för Ljusgården och där fick vi information om hur man byggt om de här gamla kasernerna från 1905, för att få dem ändamålsenliga för dagens verksamhet. Man har öppnat upp lokalerna och använt sig av mycket glas för att få dem ljusa och trevliga. Det finns hissar i samtliga byggnader. Hyres- och uppvärmningskostnad uppgår till ca 35 milj/år. Alla lokaler är utrustade med komfortkyla från Östersjön.


I Ljusgården, som för övrigt används vid kommunalfullmäktiges sammanträden, finns den här fantastiska installationen kallad Noaks Ark. När kommunen bygger avsätts 1% av byggnadskostnaden till konstnärlig utsmyckning, men eftersom man hyr de här lokalerna har man fått nöja sig med den konst man haft sedan tidigare, men man har fått en del donationer, bland annat den här, som donerats av konstnären Evert Lindfors.

Evert Lindfors växte upp i Visby under små förhållanden i en syskonskara med sju barn. Han flyttade 1946 till Stockholm och reste tillsammans med konstnären Harry Moberg 1947 till Frankrike, där han utbildade sig på École des Beaux-Arts i Paris. Han arbetade från mitten av 1950-talet som målare i Lacoste i Provence i Frankrike.

Efter genomgången fick vi ta en tur runt på några av de olika våningsplanen och eftermiddagen avslutades med kaffe på restaurang Hwitstjärnan.

Om du vill se flera bilder från vårt besök finns det några på SPF:s hemsida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på SPF:are på Visborg

 1. ingmarie skriver:

  Tack
  Du såg väl namnet 🙂 vi har samma tiding
  idag ser det ut att bli regn o det kanske behövs
  Ha en trevlig helg

 2. Hej !

  Jag kom in till Dig.Det väl väl intressant att se allt det där även om Du inte haft något med det att göra.Fast det hade ju Din Åke.
  Sådana där glasgångar är modernt Astra de bygger och bygger och bygger det ena huset efter varandra, har sett sådana där glasgångar mellan husen.Tror de är större än Scania nu.

  Inget av de två har jag jobbat på.

  Det verkar som om vi får samma väder, lite mulet 12 grader,fast jag ser lite blått mellan molnen.

  Kram och ha en fin dag.

  • Ingrid skriver:

   Det är onekligen lite kylslaget och maken gav sig just iväg med stora vinterjackan på. Regnat har det gjort till och ifrån.
   Ha en fin dag du också!

 3. Znogge skriver:

  Så det var där som manken din levde militärlivets glada dagar. Om de nu var så glada. Brukar i alla fall vara intressant att gå på studiebesök.

  Kram och trevlig fredag!

 4. Skatan skriver:

  Intressant värre … och vilken installation !!!

  Jag är ju nybliven pensionär och har gått med i SPF men har ännu inte utnyttjat några av deras erbjudanden … de är många har jag förstått bara genom att läsa tidningen som man får.

  Ha en fin fredag! Trots det där med 13 🙂

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Det tog några år innan vi började gå med på mötena. Vi är ju egentligen inga föreningsmänniskor, men jag tycker att vi har det rätt trevligt när SPF ordnar någonting.

Kommentarer inaktiverade.