Svart sundagen, Julfesten

I dagens allnakku kan man läsa att det är svart sundagen och det här är enda söndagen på året då det är ok att arbeta. Man ger sig inte på städning, men lättare sysslor får man hålla på med. Så har jag lärt mig hemifrån i alla fall, men det finns säkert de som har andra åsikter om Svartsöndagen.

Det traditionella namnet på den sista söndagen före jul är svart sundagen, svarta söndagen. Till den söndagen städades det inte, men man gjorde julrent i den kommande veckan.

Själva har vi varit en vända på Stenstugu och hämtat ett litet bord, som jag ska ha min bordsgran på, och en gardinkappa och och ett par juldukar till. Och så var vi en vända på Konsum och handlade.

Det är mörkt och ruggigt idag, det regnar och småblaskar och meteorologerna i radion pratar om snö. Det gillar vi inte! För att så att säga ”mota Olle i grind” har jag varit ute och satt in bilen i garaget. Det borde innebära att det inte kommer att snöa ❓

Vår ordförande Börje Jemt, sekreterare Rut Björkqvist och Ingrid Sandsjö, som är folkhälsoansvarig i vår förening

Vi hade verkligen en trevlig julfest i Mästerby bygdegård igår eftermiddag. Andra år har vi varit ute och ätit julbord på någon restaurang, men i år blev det knytkalas i stället.

Vår sekreterare Rut Björkqvist, som är en god organisatör, skickade på förra mötet runt en lista på sådant som skulle finnas på julfesten och så fick vi skriva upp oss för det vi ville bidra med. Vi hade med oss 30 hårdkokta ägg.

I köket jobbade kommittén från Mästerby och de såg till att Janssons frestelserna blev varma och att allting som vi haft med oss kom in på bordet. De plockade fram och plockade bort, kokade kaffe och körde diskmaskinen i många omgångar. Varmt tack till dem för en strålande insats!

Efter en mugg glögg var det dags att ta för sig av allt gott på julbordet. Vi var nog cirka 40 personer som lät oss väl smaka.

Erling Lindvall spelade julmusik och vi sjöng alla julsånger som hör en sån här fest till och vi dansade ringdans till ”Nu är det jul igen” och ”Små grodorna” . Grodskuttandet var det kanske inte så mycket med, men vi viftade med öron och svansar i alla fall. När vi inte orkade springa runt längre stod vi på stället och sjöng ”Räven raskar över isen” med många olika turer. Lite barnsliga var vi kanske, men vi hade väldigt roligt.

Ett populärt inslag i programmet var när några av medlemmarna berättade om sina speciella julupplevelser. Många är i 80-90 årsåldern och har många erfarenheter och minnen att dela med sig av.

Sedan blev det kaffe med goda kakor och julklappsutdelning. Alla som hade haft med sig en julklapp fick ett paket ur tomtesäcken. Vi hade haft med oss en ask choklad och fick med oss en annan ask hem, så det gick ungefär jämt upp.

Fler bilder från vår julfest hittar du HÄR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Seder o bruk, SPF, Väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Svart sundagen, Julfesten

 1. skogsnuvan skriver:

  Det lät verkligen som en trevlig julfest. Gamla berättelser är alltid roligt att lyssna till. Jag ångrar att jag inte frågade mer förut medan min mormor och morfar och farmor och farfar levde. Nu är det ju försent. Inte ens mamma och pappa minns jag berättade något om sina julaftnar. Det är väl attan att man alltid ska vara för sent ute. Här snöar det för fullt. Igen!

 2. Birgitta skriver:

  Men vilken trevlig julfest! Jag har av förståeliga skäl inte varit på någon i år, men det får jag ta igen nästa år. Då brukar vi också ha små julklappar att dela ut ur en säck. Och du: vad skulle vi göra utan de eldsjälar som helt ideellt ställer upp och ordnar sånt här? Det är mycket mer jobb än många tror. Själv gör jag det på jobbet och för våra medlemmar varje år, tillsammans med en kollega. Då brukar det bli en 40-45 som kommer, och vi är ganska glada när det är över. För det ÄR mycket arbete.

  Utanför fönstret är det mörkt. Det är snöblandat regn och riktigt trist väder. Önskar lite kyla, rejäl kyla, och massor av snö, men det får vi i Skåne nog se oss i stjärnorna efter.

  Kram på dig, och ha en fin söndag!

  • Ingrid skriver:

   Nej, utan eldsjälarna som håller igång och styr upp verksamheten i föreningarna skulle det inte gå. Rut, vår sekreterare, är just en sådan eldsjäl. Hon hittar på massor av aktiviteter och får hon inte några andra att ställa upp och hjälpa till, fixar hon allt själv.

   Hon skämmer verkligen bort oss 🙂

 3. Gunnel skriver:

  Det verkade var en trevlig julfest. Det är alltid kul att höra gamla berättelser. Egentligen skulle man skriva ner allt man hör, för minnet kan spela spratt ibland. Vilken tur att jag inte visste det var svarta söndagen idag, för jag har städat. Kram

 4. Sylvia skriver:

  En trevlig julfest var det förstås och så fint med knytkalas så alla får dra sitt strå….. Roligt att höra det finns eldsjälar som vill håller i trådarna och se till att allt fungerar.

  Vi har så trist och mörkt väder här och jag är så avis när jag ser nytagna vinterbilder på en del bloggar. Det vore roligt om det kom lite vitt på marken ändå.
  Varm kram Sylvia

 5. Gun skriver:

  Roligt att festen blev lyckad. Har varit med dottern och mamma och skaffat mammas fattande bidrag till julgubbens säck:) Regn hela dagen och mörkt som i säcken:(

 6. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Låter som ni haft riktigt trevligt med både julsång och lite dans 😉 Eldsjälar behövs och så intressant att höra om hur det var förr i tiden av de ”äldre”. Ett riktigt fint julfirande med alla klassiska tillbehör 🙂
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Vi hade riktigt trevligt.

   Jag hoppas att ni har det trevligare i Göteborg än vi har det idag. Regn och blåst. Straxt ska jag iväg för sista besöket på sjukgymnastiken för den här gången.
   Ha en fin dag!
   Kram

 7. Ailas skriver:

  Jag har städat lite, men förhoppningsvis inte syndat för mycket. Sen har jag sorterat en massa papper också. Genast ser det lite trevligare ut här.
  Någon julfest har jag inte varit på, men i går hade jag barnbarnet med familj här och det var minsann en fin fest, det!
  Kram

 8. Suss skriver:

  Det verkar ha varit en riktigt trevlig julfest. Jag gillar det där med att man tar med sig en sak, som ska räcka till alla. Vi gjorde så en gång när vi skulle avtacka en kakälskande arbetskamrat. Alla bakade en sort var så att det skulle räcka till alla + en extra. Den fick hon som slutade lägga i en låda och ta med sig. Jag kan lova att hon fick mycket kakor med sig hem och glad var hon. Imorgon måndag, helst snöfri, eller hur? Svartsöndagen har jag aldrig hört talas om förut, hur har jag kunna undgå det? Kram!

 9. Lisbeth skriver:

  Där skulle jag ha varit. har alltid älskat när äldre människor berättar om hur det var förr. jag tror det beror på att jag tänker på morfar som jag växte upp hos. han och jag promenerade ofta i mörkret på kvällarna och han berätta mycket om hur hans livet varit
  Ha det gott

 10. Mien skriver:

  Är här inne varje dag och läser dina julfrågor. Det är intressant och jag vill gärna svara men jag deltar på avstånd.Jätteinttressant läsning om gamla hus i Klinte, som tant Sippans. Hoppas Åke och du får en härlig jul.

 11. Henry skriver:

  Hej!

  Det var längesedan vi var på julfest här, inte så lätt när vännerna är spridda i landet.

  Kramar

 12. Doris skriver:

  Låter verkligen som en trevlig fest !
  Sköt om dig, kram.

 13. Beppan skriver:

  Härligt med traditioner! Julfest med god mat – och så ringdans… Skönt att barnasinnet finns kvar!
  Undrade just hur det står till med kunskapen om de gamla jullekarna hos dagens ungdom….

 14. Lambergsfrua skriver:

  Så trevligt ni verkar ha haft det på julfesten. Jättesmart att ordna knytkalas tycker jag. Att gå ut och äta julbord på restaurang kostar alldeles för mycket och man kan inte äta mat för den summan i alla fall.

  Ha det gott!
  Kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Föreningen har brukat betala en del av kostnaden för julbordet när vi varit på restaurang, men i år har det varit 30-årsjubileum, så då gick pengarna dit.

   Det här var en bra och trevlig lösning!

Kommentarer inaktiverade.