Tåskblåmdagen

Det är en kylslagen måndagsmorgon, men nu tittar solen fram i alla fall. Vi ska åka till Klintehamn och handla nu på förmiddagen och i eftermiddag tror jag att jag ska ta och baka bullar. Det är gott att ha något i frysen och man vill ju inte stå inne och baka när värmen kommer tillbaka, för det måtte den väl ändå snart göra? Man har ju blivit bortskämd med sol och värme nu.

Tåskblåmmar, våradonis, finns på några få växtplatser på södra Gotland och på Öland, men är vanligare på de sydryska stäpperna och vidare österut. De är vackra men giftiga, som de andra i smörblomfamiljen brukar vara.

Vi brukar ta en sväng ut till Hoburgen varje vår, men det här är ett foto från arkivet, för ännu har vi inte gjort den där utflykten i år. Om vädret ändrar sig till nästa helg kanske det blir då. Jag älskar våradonisen, men maken har svårt för att förstå vad som är skillnaden mellan den och en vanlig maskros 😉

Nu måste jag sätta fart!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Väder, Vårtecken och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Tåskblåmdagen

 1. Pia skriver:

  Hej
  Ja imorse var det kallt här med Jag fick skrapa rutorna på bilen Brr

 2. Anelia skriver:

  Så otroligt vackra blommor, sådana har jag inte sett förr!
  Önskar dig en bra dag!

 3. ingmarie skriver:

  Hej
  jag hann hem just när det började hagla här
  men det var skönt med med en promenad
  men jag tycker stavarna är bara i vägen så nästa gång blir det utan dom
  man måste ju fotografera efter vägen
  Ha en fin måndag

 4. Margaretha skriver:

  Man får nästan alltid lära sig något nytt när man går in på din blogg. Har sett dessa blommor på Gotland men inte vetat vad de hette. Nu gör jag det. Tack.
  Hoppas bullarna blev goda.

 5. Ailas skriver:

  Undrar om inte maken din behöver nya glasögon, så att han kan se skillnaden mellan de båda gula blommorna. 🙂 Han skulle säkert vara alldeles salig, om han såg alla maskrosorna som numera tagit över efter krokusar och andra vårblommor i min söderrabatt!
  Jag har sett våradonis på Öland, men här finns de tyvärr inte.

  Nu är deklarationen inlämnad och det känns SKÖÖÖÖNT! Funderar på att ta en liten tur med stålskrapan på stenplattorna. Men först ska det bli lite kaffe! Tror att jag snor en varm bulle från dig… för de är väl klara nu? 🙂

  Solig kram!

  • Ingrid skriver:

   Maken ser bara vete, havre, råg och korn och alla gula blommor är maskrosor 😉
   Jag tog just ut sista plåten ur ugnen. Så det är bara att ta för sig 🙂

 6. skogsnuvan skriver:

  Vilka vackra blommor. Dom har jag aldrig sett förut inte ens på bild. Kallt är det här också. Bara någon grad varmt och igår kom det till och med lite snö men den försvann fort som tur är.

 7. Astrid skriver:

  Det är jättekallt här också idag . Snön visade sig lite på förmiddagen
  Jag fryser till och med inomhus känner jag

 8. Znogge skriver:

  Det är stor skillnad på den och en vanlig maskros. Det ser till och med jag som mest är en glad amatör. Väldigt vacker blomma!

  Kram

 9. Anne-Lie skriver:

  Vad fin våradonisen är. Hoppas du får lust att visa några fler vårtecken ikväll, det är så roligt att se hur långt våren kommit på Gotland.
  Kram!

 10. hejsan Ingrid !
  Så Du har varit i baktagen idag.En bulle vore smaskigt.Allt försvann, som jag skrivit.Hur kommer det sig.När jag knappt orkar skriva en kommentar, hur ska jag då orka skriva ett inlägg.Fick i alla fall komma till sjukgymnasten på Onsdag Kl.14.men då skulle hon bara kolla upp mig.Då drar det ut på tiden.

  Sköna Maj, inte alls så skön, kall blåst,kornsnö. Brrr. tog lilla pälsjackan på mig,den är inte särskilt varm bara fusk.

  Skrev en lapp till lortisarna, att de borde skaffa glasögon så de ser smutsen.Nu skitar de väl ner extra mycket tills nästa gång jag ska dit.Tog det viktigaste som kläder. hade jag råd skulle jag köpa mig en maskin.Men jag behöver nog en frys snart.Om inte fastighetsbolaget ger mig en.Då byter de ut det stora kylskåpet mot ett litet+frys.Så jag vet inte vilket som är bäst.Mitt gamla frysskåp kanske håller ett tag till.Avskyr gammalt, vill ha nytt.

  Kram kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Nej sköna maj är inte alls speciellt skön, men det kommer väl sol och värme snart igen.

   Gamla kylar och frysar drar ju mycket ström också. Hoppas att du får nytt.

 11. Karlavagnen skriver:

  Åh så fin den är! Ljuvligt vacker!!! Tåskblomsdagen… Nytt ord för mig…

 12. Gunnar skriver:

  Vilka fina blommor! Ja, ni har en del rara växter på ön.
  Värmen ser ut att dröja i Värm-land. Snö väntas i morgon.

  Vad duktig du är som bakar bullar . Jag har turen att en arbetskamrat bakar massor med goda bullar som säljs på jobbet till stöd för nån förening. Jag köper alltid ett par påsar.

  • Ingrid skriver:

   Några dagar till med kyla ser det ut att bli, men sen verkar värmen komma tillbaka.
   Det är så bra att ha lite bullar i frysen, så har man något att bjuda på om någon skulle komma på visit 😉

 13. Har aldrig sett den blomman tidigare. Hoppas du får tid att åka till Hoburgen snart. Önskar dig en trevlig vecka

 14. Karin skriver:

  Så vacker våradonisen är! Den lyser vekligen upp i fjorårsgräset. Jag är osäker på om jag har sett den på Öland, men jag tror nästan det.
  Påskliljorna har nu blommat över, pärlhyacinter likaså. Nu står tulpanerna i blom. Jag har bara 2 st gamla kvar. Ska nog peta ner några fler lökar till hösten.
  Potatis skrev du, jag är sen i år, mina har jag precis lagt till groning. Där får de väl ligga 3-4 veckor.
  Men rabarberna har kommit fantastiskt fint, och jag har skördat en omgång redan. Det blir rabarber/hallon och blåbärpaj imorgon. Förr kunde jag äta rabarberpaj, men nu klarade jag inte av det syrliga. Därför brukar jag blanda in några andra bär.
  Ha det gott!
  Kram Karin

Kommentarer inaktiverade.