Testflygning – På cityakuten

Solen skiner och det är en riktigt fin lördag efter en riktigt eländig fredag med regn och rusk och andra tråkigheter också. 🙁

Mina påskkärringar har gett sig ut på en provtur, för nu stundar påskveckan. På torsdag ska de iväg till Blåkulla och då vill det till att kvastarna fungerar.

Gårdagens tråkigheter innebar att jag hamnade på akuten på eftermiddagen. Jag skulle gå till Konsum och handla, men hann bara cirka tjugo meter när världen vändes upp och ner. Som tur befann jag mig i närheten av en postlåda, så den grep jag tag i och stod sedan bredbent där och försökt fokusera och få karusellen att stanna. Efter ett bra tag lättade det en aning och jag släppte taget om postlådan och via en paus vid ett träd raglade jag tillbaka hem igen, fick med mig mobilen in i sovrummet och la mig på sängen.

Har jag fått hjärnblödning, eller vad är det här, tänkte jag? Fast då borde jag väl ha huvudvärk, men det hade jag inte. Efter ett tag försökte jag sätta mig upp, men det gick inte. Då ringde jag 112 och pratade med dem och de skickade en ambulans, som kom efter cirka en halvtimme.

Det var ambulanspremiär för mig och det var ingen speciellt trevlig upplevelse. Ambulanspersonalen var jättetrevlig och sköterskan som satt bredvid mig småpratade hela tiden, men det var kymigt att ligga där och inte kunna se någonting.

På akuten blev jag noggrant undersökt och man uteslöt ganska snabbt att det var någon stroke eller hjärnblödning på gång. Alla prover var jättebra och läkaren tyckte att jag verkade vara väldigt frisk och i god form. Förmodligen är det något med balanssinnet i örat, så de skulle sända en remiss för undersökning på öronkliniken. Skulle besvären dyka upp igen var jag välkommen tillbaka och det känns ju skönt.

Nu hade jag legat några timmar och när jag gjorde ett försök att gå ut på toaletten gick det riktigt bra. Yrseln var i stort sett borta! Jag kände mig nästan lite dum, men när jag låg därhemma visste jag ju inte alls vad det rörde sig om och jag har ju fått lära mig att det är väldigt viktigt att komma under vård snarast möjligt om man misstänker stroke eller hjärnblödning.

Under tiden jag låg där och väntade på läkaren hade jag ringt till Eva, som var på jobbet, och vid fyratiden kom hon och Gaetano ner till lasarettet och väntade tills jag blev utskriven och så åkte jag hem med dem.

Jag känner mig lite ”avmodnes” nu, men för övrigt har jag inga speciella problem idag. Eva var här i morse och vi var och handlade på Konsum och jag har putsat köksfönstret och satt upp nya gardiner, men jag får väl hålla mig hemma ett tag. Tänk om det här hade hänt när jag var ute på samhället någonstans, eller kanske ännu värre, ensam nere vid någon strand eller i skogen. Det är helt klart inte roligt att bli gammal!

Trevlig lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök. Bokmärk permalänken.

36 svar på Testflygning – På cityakuten

 1. Lambergsfrua skriver:

  Men kära vän, så otäckt och så rädd du måste ha blivit! Känslan av att världens snurrar och man inte har kontroll över sin kropp är skrämmande. Du gjorde helt rätt som ringde 112. Jag tror inte att någon i ambulansen eller på sjukhuset tycker, att det var en onödig åtgärd. Det låter hoppfullt att alla prover var bra, men jag tror ändå att du kommer att vara lite extra försiktig ett tag framöver – kanske inte gå helt ensam ner till en strand eller in i skogen.
  Önskar dig en lugn och skön helg.
  Varm kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Visst blev jag rädd och det var aldrig snack om att jag inte skulle få någon ambulans eller att de inte skulle ta med mig när de kom.
   Mobilen är alltid med och med den kan man i alla fall kalla på hjälp.
   Ha en fin helg ni också!
   Kram

 2. Gerd skriver:

  Oj, då!
  Så fort det kan hända! Det är sådant som jag fasar för. Vi ensamma, inte lätt.
  Men, så välsignat att ha mobilen, den är värdefull.
  Nu önskar jag dig en fortsatt skön lördag och söndag, själv har det vänt för mig idag, trodde ett tag att jag skulle gå in i den berömda väggen. Men har ringt och pratat med Sjukvårdsupplysningen.
  Sköt om dig, kramar, Gerd♥

 3. Gunnel skriver:

  Det låter inget skoj alls. Vilken tur att du kunde ta dig hem och ringa. Yrsel är obehagligt…man känner sig helt hjälplös när hela världen bara svischar förbi. I sådana lägen är mobilen en stor trygghet. Var rädd om dig nu. Kram

 4. Znogge skriver:

  Det lät verkligen inte roligt alls 🙁 Vilken tur att du kunde ta dig hem och så klokt att du sökte vård. Skönt att proverna var bra men ta det ändå lugnt. Påminner om den gången min mamma hade ett virus på balansnerven…

  Kram

 5. Vonna skriver:

  Hoppas du får komma till öronmottagningen snart, inte roligt o gå o vänta när man har såna besvär. Förstår att du blev rädd bra att du ringde. Tänker ofta när jag går i skogen eller på stranden, tänk om det händer något, så tänkte jag aldrig förr, då trodde jag att jag var odödlig!!
  Nu måste du vara rädd om dig. Kramar

 6. Ann -Marie skriver:

  Åh Ingrid, det klack till i mig när jag började läsa, skönt att Du är hemma igen. Yrsel är otrevligt. Kram

 7. Kraka skriver:

  Skönt att man inte hittade något fel på dig. Men det var bra att du tog ambulans in för att bli undersökt. Även om yrsel i de flesta fall är av ofarligt natur kan man aldrig veta på förhand.

  Trevligt med påskpyntet! Jag ska fixa till lite på mitt rum i början av veckan. Jag jobbar delvis under påskhelgen och har en del andra planer för Stilla veckan, innefattande några kyrkobesök.

  Krya på dig!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Om det kommer tillbaka vet jag ju att det går över efter ett tag och att jag inte behöver oroa mig så mycket. Sen får vi hoppas att jag snart får komma till öronmottagningen för undersökning. Jag har ju, vad jag själv tycker, svår tinnitus.
   Kram

 8. Kraft´n skriver:

  Usch ! det låter verkligen inget roligt. Bara att hoppas att de hittar vad det
  beror på med en så plötslig yrsel, för då går det ju förhoppningsvis att göra nåt
  åt det. Ta det lugnt och ha en bra helg. Kram Anders

 9. Agneta skriver:

  Sånt där händer både unga och äldre har jag hört, men det var ju väldigt bra att du kom till sjukhuset. Och skönt att det inte var någon stroke el dyl. Men man hör ju så mycket och liksom samlar på sig alla diagnoser osv så man tänker ju en massa när sånt här händer. Det är många som har ”kristaller” nånstans i öronen som bökar runt med dom, har jag förstått. Hoppas du snart får tid på öronavd och man kan se vad som mankerar.
  Men energi har du i alla fall, tvätta fönster och sätta upp gardiner, jag blir alldeles trött bara jag hör det!!!
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Det är ju faktiskt så att jag har energi och känner mig så himla pigg och då blir man väldigt frustrerad när sånt här händer. Jag vill ju kunna komma och gå som jag vill utan att behöva oroa mig för yrselanfall.
   Kram

 10. Laila Östergren skriver:

  Usch visst är det hemskt att drabbas av yrsel, speciellt utomhus. Har själv stått med armarna om en lyktstolpe på busstationen i Visby för många år. Då känns det verkligen inte bra. Efter många undersökningar där man inte hittade något fel så var jag privat hos en professor som fastslog ”att det ligger mycket stress bakom detta”. Ingen, inte jag heller, tyckte att jag stressade men det finns ju omedveten stress och det var väl något sådant då. Sonen var liten och jag jobbade heltid men hade ju god hjälp hemma. Detta är över nu men vid vissa tillfällen kan det kännas som det är yrsel på gång. Hoppas att ditt nu är tillfälligt och inte kommer tillbaka. När min bror drabbades så var det virus på balansnerven. Ha en skön helg och ta det lugnt. Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag borde ju verkligen inte lida av stress, men det är som du säger, det finns omedveten stress också. Bara det att vara ensam och försöka få ut något vettigt av tillvaron kan nog vara ett stressmoment i sig.
   Ha det gott själv Laila!
   Kram

 11. Astrid skriver:

  Klokt av dig att ringa, det är lätt att man ramlar och slår sig illa också .
  Undrar om vi drabbades av samma virus, det var ju så där för mig för en vecka sedan
  När jag vakande på morgonen så snurrade taket med en hiskelig fart
  Jag försökte sätta mig upp men mådde illa. Men efter någon timme så släppte det värsta
  Sedan så kände jag mig som att det var en förkylning på gång men det blev inget av det

 12. Charlotte skriver:

  Hej! Hoppas du känner dig bättre nu. Men det måste känts jobbigt när du fick sådan yrsel. Du gjorde helt rätt att ringa efter ambulans. Så skönt att proverna var bra. Kram

 13. Usch, måste ha varit riktigt otäckt, speciellt som du inte visste vad du hade drabbats av! 🙁
  Och du har helt rätt, man måste in direkt på sjukan ifall det är en propp eller blödning. Vet av egen erfarenhet att det gäller att vara extra snabb i dom här lägena. 😯
  För 15 år sen drabbades jag av en blödning i hjärnan, det var ett medfött bråck som brast akut (s.k. aneorysm) och vi var långt från Stockholm på ett klubbmöte en lördag. Folk ville ringa efter ambulansflyg, men Rolle ”kastade” in mig och hunden i bilen och gasade iväg till Karolinska – det gick fortare.
  Blödningen var mellan hjärnhalvorna så jag opererades akut dagen efter – av en av Sveriges bästa neurologer – satt sen i rullstol ett par veckor och låg på sjukan i 2 månader för rehabilitering.
  Men…jag fick inga andra men än att jag har lite problem med balansen fortfarande. Det hör till saken att 33% dör direkt, 10% klarar sig utan men efteråt och resten får bestående problem. Jag hade både tur och en snabbt reagerande gubbe….. 😀
  Vi har en kompis som drabbats. Han låg sjuk flera dar med förmodad influensa – så han är numera en helt annan människa än tidigare. Han förvandlades från en pigg och aktiv människa till en 100-årig senil gubbe. Kan inte längre köra bil, tidigare hade han ett bärgningsföretag, nu behöver han hjälp till nästan allt och dessutom har han skilt sig för han blev – olyckligt – kär i sin vårdare. Tragiskt faktiskt!
  Ursäkta det långa inlägget, men det här är en hjärtefråga för mig! Man måste alltid åka direkt in till sjukan om man misstänker stroke:!: ❗ ❗
  TREVLIG HELG
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Tack för din kommentar Susie!
   Jag var ju rädd för att det var något allvarligt och det var därför jag ringde efter ambulans. Nu känns det skönt att jag gjorde det, för om yrseln kommer tillbaka kan jag ta det lite lugnare.
   Hoppas att ni får en fin helg ni också. Nu ska det väl vara färdigregnet för idag. 😉

 14. Hillevi skriver:

  Mycket otäck upplevelse och det var då verkligen tur att du inte var på vift. Hoppas nu att det visar sig vara något enkelt och lättbehandlat och framförallt att det inte händer igen.

 15. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!
  Hoppas att du har hämtat dig fr. din karusellresa…låter inte så bra alls så det gäller nog att du är på hugget och får gjort de undersökningar som finns att tillgå.

  Har också haft yrsel eller vertigo som det heter. Ligger i sängen och vaknar av att hela sängen snurrar runt vertikalt i rasande fart i mer än en timma… 🙁
  Inte en chans att nå en telefon i det läget eller ens komma upp på benen.

  En undersökning av neurolog är viktigt om inget fel hittas i öronen. Så ge inte upp, utan se till att läkarna inte avfärdar det hela som stressrelaterat.
  Finns ju många typer av yrsel/vertigo och det är fasansfullt.
  Krya på dig!
  Kram, Agneta

 16. Hejsan Ingrid !

  Tur att det inte var värre. Kanske ett blodtrycksfall.
  På mig kan det också snurra till så jag nästan ramlar baklänges.
  Min balans är helt kaputt, Därför fick jag sluta cykla,det som var så skönt,
  Svischa för bi.Har inte cyklat på över tio år nu.Bara motionscykeln,

  Må så gott !
  Var rädd om Dig

  kram Majsan Mi

 17. Inger Maryissa skriver:

  Kan tänka mig du blev orolig och så bra att du ringde och åkte in till sjukhuset för koll
  skönt att det inte var något allvarligt
  ja, skönt att det hände när du var hemma och bl.a. hade tillgång till telefon
  och det är nog säkrast att ha mobilen med sig var man än är….ifall…
  Jätte-stor Kram till dig

Kommentarer inaktiverade.