Tjugondag Knut ska julen ut

Tjugondag Knut är det idag och nu är julen oåterkalleligen slut. Jag gick händelserna i förväg och plockade bort allt julpynt redan i torsdags när jag ändå var i gång och strök de ordinarie dukarna, men stjärngardinen i köket får vara kvar tills månaden är slut. Det är så rart med lite extra ljus i köksfönstret nu i vintermörkret. På Stenstugu hade jag alltid utebelysningarna kvar hela januari månad. Här på Odvalds är det just ingen som har några utebelysningar, varken på balkongerna eller i täpporna, men det är nog för att det är så väl upplyst överallt dygnet runt.

Julgruppen jag fick av Carina o Bosse är också kvar och den är ovanligt fin i år med den vackra julstjärnan, en vita kalanchoe, blå hyacint och en amaryllis med två stänglar som snart kommer att slå ut och så en ljusgröna en. Den där enen är jag rädd om, för jag har fått en liknande grupp varje jul sedan vi flyttade till Odvalds, så det här är nummer fyra. Jag har lyckats få de andra tre att överleva utomhus och hoppas givetvis på den här fjärde också.

Eftersom jag slipper kasta ut någon julgran idag, ska jag ta mig en promenad nu innan lunch, för i eftermiddag ska det visst bli sämre väder. En vända in på Coop skulle nog inte skada, för jag kan ju inte äta lasagne idag igen. Lite variation i kosten ska det till. En fiskgratäng skulle inte vara helt fel!

Dagens gutamålsord: Tjugendagen

Tjugendagen, eller på svenska tjugondedag jul, är den allra sista juldagen, och nu tar den riktiga vardagen vid. Det är rätt skönt tycker många som tröttnat på julpynt, men felet är kanske att man har börjat långt före jul?

Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på Tjugondag Knut ska julen ut

 1. Znogge skriver:

  Så roligt att du får dem att överleva! För många år sedan fick jag en julgrupp med en liten gran i. Den planterades i trädgården och för ett år sedan vällde vi den. Då var den på tok för hög för en trädgård som vår. I år har jag en liten sockertoppsgran som ska planteras ut i vår. Förhoppningsvis blir den dock inte lika stor.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag har börjat att tukta de som jag satt ut, så att de inte ska bli så stora. Den första var över en och en halv meter redan, så det gäller att hålla efter dem.
   Kram

 2. Lambergsfrua skriver:

  Vilken jättefin julgrupp du har. Den får du vara rädd om, trots att julen är över. Vi får säga att det är en blomstergrupp helt enkelt ;).
  Här är det ganska många som har belysning på balkongerna och ännu är det bara vi som har plockat bort vår. Det ser väldigt mysigt ut med dem i mörkret tycker jag, men vi hade tröttnat på vår nu.
  Jag ska ut i halkan idag för att klippa mig, men det gäller att röra sig försiktigt. jag tar bilen, det känns säkrare – hm 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 3. Laila Östergren skriver:

  Ja idag har jag dammat av alla tomtar och annat löst julpynt och plockat ner det i kartongerna. Julgranen ska jag ta i morgon, får se om jag packar ner ljusstakarna då också. Din julgrupp är jättefin. Jag har två små julgrupper som jag fått och de är ännu fina också. Mina egna med hyacinter är dock slut nu.
  Ha en skön kväll.

 4. Kraka skriver:

  Här hemma fanns inget julpynt att plocka bort. På Grönland har jag haft en liten, konstgjord, julgran som jag hade med mig. Den har brerett mig mycket glädje.
  Här där jag bor har folk massor av utebelysnigar i olika färg och med blinkande sken. Har inte tänkt på ännu om man nu plockat bort den.

  Ha en fortsatt fin kväll!

  Kram

 5. Tove Olberg skriver:

  Visst är det roligt att få någon växt att överleva!
  Kram

 6. Gunnar skriver:

  Vi har plockat bort alla julgrejor men har belysning utomhus ett tag till.

 7. Musikanta skriver:

  Jag fick ju en jättestor julgrupp av min kör som fortfarande är fin. Men den är svårplacerad eftersom den är för stor för min fönsterbräda. Maken vill inte heller ha den på köksbordet utan den står i vardagsrummet där aldrig någon är utom jag när jag övar piano.
  Två dagar i rad kan man äta samma mat, tycker jag, men inte tre. Utom frukosten då förstås som alltid är densamma.
  Kram från Ingrid

 8. Lollo skriver:

  Vi var också lite ”före” i tid och tog bort julpyntet i lördags.
  Däremot tror jag att vi kommer att ha kvar lite slingor och ljus ute ett tag till. Det är fler som brukar vänta med det, och det är ju inte så konstigt eftersom det blir så nedrans mörkt när man tar bort det också …
  En fortsatt fin vecka önskar jag dig …
  Kram

 9. Det är trevligt när man får växter från grupper att överleva! 😆 Här är julen över för länge sen (förutom ljusstakar i fönster och belysning ute), istället är det faktiskt vår!! 😉
  Ja, det känns som det. Det märks att set är ljusare ute och man vet ju att ett par månader går offantligt fort numera. Alltså inget ont som inte har nått gott med sig….. :mrgreen:
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Visst märker man att dagarna börjar bli lite längre nu. Det är härligt och nu är vi i alla fall i halva januari, så det kan inte bli så långdraget även om vintern skulle slå till igen.
   Kram

 10. Lisbeth M skriver:

  Va fina blommor du ännu har ,jag har bara en amaryllis kvar,julstjärnorna 2 vita och 2 röda har jag redan kastat.
  I dag har granen klätts av och allt lagts in i kartonger ,nya dukar och gardiner.
  Vi hade ju julgransskakning i går med tärningsspel,jag hade köpt in lite och lagt in i paket,så många skratt och så roligt man kan ha av så lite.
  Allt som vanligt igen och i efm lite läxhjälp,Yngsta barnbarnet har ju vart i Thailand och tappat några skoldagar ,kom hem i natt och dom hade haft det underbart.
  Ha ett fint avslut på veckan Ingrid.
  Kram kram

 11. Birgitta skriver:

  I år hade jag inget julpynt. Men alla andra år har jag haft. Och jag börjar inte pynta förrän två veckor in i december. Och redan runt nyår är jag urless på julpyntet. Så spekulerandet i att folk börjar för tidigt och därför tröttnar, gäller nog inte mig 😉

  Din julgrupp är fantastiskt fin. Och att du lyckats ta tillvara enen är ju jätteroligt! Nu håller vi tummarna för att även denna klarar sig:)

  God fortsättning Ingrid.
  Kram!

 12. Anne-Lie skriver:

  JAg plockade bort allt utom ljusstakar och stjärnor i helgen…men nu har lusten och orken försvunnit att ta bort det sista…så det kan bli.
  Kram!

Kommentarer inaktiverade.