Uppdrag Granskning om Dehno Acar

Fredagen den 18 januari 2008 En riktigt mörk och trist dag och ca 4&#176 varmt.
Häromkvällen såg vi Uppdrag Gransknings program om den kriminella gruppen Original Gangsters och deras ledare “President” Denho eller Dano, som han tydligen föredrar att kalla sig, Acar. Det var verkligen ett skrämmande program och det mest skrämmande var hur programmet var upplagt.

Där talades i början om Dehno Acars uppväxt och olyckliga barndom, med en pappa som misshandlat honom,(något som pappan bestämt förnekar) som en ursäkt för hans kriminalitet. Om alla år som han suttit i svenskt fängelse för brott av olika slag. Och om det svenska rättsväsendet som nu tvingat honom att fly utomlands.

Han är efterlyst av Interpool och finns i Turkiet där Uppdrag Granskning lyckats få göra en intervju med honom. En intervju där han ställde villkoren för hur den skulle utformas. Hur kan man låta honom sitta där och titta in i kameran med sina iskalla ögon och tala om sina rån mot banker och affärer och ursäkta sig med att han bara gör sitt jobb? På frågan om han aldrig är rädd, svarade han, att om han vore rädd skulle han inte kunna ha det yrke han har och någon medkänsla med sina offer hade han inte. Hur är en människa beskaffad som talar om sin kriminella verksamhet som yrke. Hur många unga grabbar såg det här programmet och insåg snabbt att de småbrott de eventuellt begår faktiskt skulle kunna klassificeras som ett yrke, att de bara gör sitt jobb?

Sedan intervjuade man några tonårskillar och de var fulla av beundran för Denho Acar och de sade sig vara beredda att gå med i Original Gangsters för att “få beskydd”. De påstod också att nästa alla ungdomar i deras omgivning är mer eller mindre kriminella, vilken Janne Josefsson vägrade att tro på. Förhoppningsvis har han rätt!

Personligen tycker jag att det är fel att sådana människor som Dehno Acar får så stor publicitet som han fick i den här dokumentären. Det är helt klart att brottslighet inte försvinner för att vi inte talar om den, men att ge en sådan publicitet till en skurk som Dehno Acar är fel, fel, fel!! Risken är, att han i ännu högre grad än tidigare, har blivit en hjälte hos de stackars förvirrade tonåringar som är på väg ut i vuxenlivet och som ska försöka skapa sig en identitet. Risken är stor att de väljer samma “yrke” som Dehno Acar.

Jag har gått och tänkt på det här programmet några dagar för det berörde mig verkligen. Såg du det inte finns det att se på SVTPlay.

Till något roligare – i mailboxen hittade jag en så trevlig award från Ulla-Britt!, den finns nu i högerlisten. Reglerna är att man ska skicka den vidare till 10 av sina vänner – få se vilka jag ska välja ut – men det gäller nog att snabba sig innan alla jag känner redan fått en.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gåvor & Awards, TV o Video o Kultur, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.