Utflykt med SPF till Burs

Det blev en väldigt trevlig utflykt med vår pensionärsförening idag. Jag fick dessutom åka med vår ordförande och hans fru, så jag slapp köra. De kom och hämtade mig vid halvtolv-tiden och då åkte vi först till Stånga och Gumbalde där vi åt lunch på golfrestaurangen. Jättegod mat fick vi! Jag åt en kycklinggryta med paprika och bacon och så ris till det. Det var välkryddat och väldigt gott och de som valde fisk i stället för kyckling var också nöjda.

Efter lunchen fortsatte vi till Burs skola där Mårten Wessberg tog emot oss och berättade om skolan och om sin tid som lärare i Burs. Skolan är nedlagd, men en del av lokalerna utnyttjas som församlingshem.

Därefter åkte vi vidare till Burs skolmuseum, som ligger vid den gamla fattigstugan. Skolmuseet är inrymt i det som tidigare var fattigstugans vedbod och i museet har man samlat massor av äldre tiders undervisningsmateriel.


I infarten till tomten står den här vackra grindstolpen.

Mårten äntrade katedern och började berätta om museet och samlingarna

Och vi satte oss i skolbänkarna och lyssnade andäktigt

I fattigstugan fanns den här stora kängan som tillhört jätten Edman, som bott i stugan en gång i tiden. När Edman dog 31 år gammal var han 246 cm lång.

Nästa punkt på dagens program var ett besök vid Hjorters kapell, där Mårten berättade om kapellet och hjorterianerna. Hjorter var kritisk mot att kyrkan inte var tillräckligt krävande och intensiv, men hans lära rymdes inom svenska kyrkan. Han blev dock motarbetad och hans möten stördes ofta och han blev till och med hotad till livet.

1860 byggdes det här kapellet, som komplement till sockenkyrkan

Mårten på trappan till kapellet

Dagen avslutades med kaffe vid Tomtbod´s fiskeläge

En mycket givande dag!

Burs hembygdsförening har en mycket trevlig hemsida där man presenterar alla sevärdheter i bygden. Är du intresserad finns det en länk HÄR.

Fler bilder från dagen finns på SPF Klinteortens hemsida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Utflykter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Utflykt med SPF till Burs

 1. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Tänk ändå så mycket intressant det finns att upptäcka och lära om på ”Hemmaplan”, Man behöver inte åka varken långt eller betala dyra pengar. Vårt avlånga land är vackert och det finns mycket fint att se som många nog inte ens vet om då det ska åkas charter utrikes.
  Jag blev såklart stormförtjust i grindstoplen, ett riktigt fint konstverk som ser gammalt ut och har säker många år på nacken. En sådan skulle vara snygg i en trädgråd t.ex. men en vacker Clematis som slingrar sig upp vid sidorna 🙂
  En härlig dag har du haft och så roligt att du fick återse dina medresenärer fr. Norgeresan. En liten bonus 🙂
  Kramis, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Inte behöver man åka långt borta för att hitta trevliga utflyktsmål. Det finns massor på nära håll.
   Bonus och bonus, Mårten kom inte ens ihåg mig. Där hade jag inte satt något större avtryck. 🙁 OK han är 86 år 🙄

 2. Maj B Berggren skriver:

  Låter som en trevlig och givande dag! //M 😀

 3. Gunnar skriver:

  Vilken trevlig utflykt! Nogminns man dom gamla skolbänkarna. Mycket nostalgi.
  Och nu verkar det som det äntligen blir lite bättre sommarväder. I senaste laget men bra i alla fall.

 4. Anita Brehlin skriver:

  246 cm lång jo jag tackar ja. Kan det vara möjligt? Vilken trevlig utflykt ni verkar ha haft. Jag ska åka till Åsele imorgon bittida och försöka trumma bort förbannelsen som ligger över byn. Ikväll blir det dans för sista gången iår och tro det eller ej Solen skiner och det är en härlig kväll. Två tjejer ska ligga över hos mig inatt och nu blir vi borta till på söndag. Spännande ska det bli.

  • Ingrid skriver:

   Jodå!
   Edman var så lång, han är med i Guiness rekordbok och är fortfarande den 11:te längsta människan i världen. En tragedi förstås, för hans längd berodde på ett fel i hypofysen som gjorde att han växte hela livet. 🙄

   Jag förstår att ser fram mot fortsättningen på veckan. 😉

 5. Znogge skriver:

  Det där var en utflykt helt i min smak! Inte bara för mitt yrkes skull utan jag tycker det är väldigt intressant med hembygdens och vanliga människors historia Kungar och drottningar i all ära men det finns mycket mycket som är ännu mer givande! Tur med vädret hade ni också!

  Kram

 6. Anne-Lie skriver:

  Vilken trevlig utflykt.

 7. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  Vilken trevlig dag Du har haft! Fint väder och god mat, det kan inte bli bättre!

  Vi åt mat på golfrestaurangen i Tomelilla, god mat där också! De brukar ha bra mat på golfklubbar, säjs det.

  Kram Inger 😀

 8. Beppan skriver:

  Så trevlig – och solig – din dag varit!! Härligt. God mat, trevligt sällskap – och så intressanta besök dessutom…

  Har kíkat bakåt i din blogg och ser att du varit på en spännande tripp till Norge också! Geiranger är bara sååå fantastiskt. Och så båtfärden på det…. Vi har ett vackert grannland!!

 9. Härliga gamla skolbänkar! Det där med att små byskolor dör ut är förstås sorgligt, men många av dem lever upp på nytt i andra skepnader, också här hos oss på finlandssvenska kusten.

 10. Kicki skriver:

  Vilken trevlig utflykt.
  Jag pratade med en äldre man igår (när vi var i Borlänge) om den gamla skolan och alla plancher och tavlor som satt på väggarna. Han visade ett par tecknade inglasade tavlor med olika årstider. Visst minns man dom 🙂
  Då ser jag just det på en av dina foton, dessa hoprullade plancher (ofta kartor), som hängde i rader på sina krokar.
  Här har vi äntligen ett senkommet sommarväder, men då tycks det lite svalare hos dig.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Det var roligt att se alla de gamla fina plancherna och kartorna, för att inte tala om skåpen med ormar och annat konstigt inlagda i sprit.
   Här är mulet och grått idag.
   Kram

 11. Det verkade och det sa Du vart en trevlig utflykt.

  Vilka underbara foton Du tog , vilket proffs Du är.Tror mycket att det är Du som sporrar mig till att ta en massa bilder då jag far iväg någonstans. tog igår, men för in dem idag.För igår gick det inte.PicASA JÄVLAS.

  nu håller jag på medan jag skriver detta.Kanske bäst avsluta med ett jättefint inlägg.bra att Du är i farten.

  Kram Majsan

 12. margareta wårenius skriver:

  Är du på bilutflyckt någonstans i ”hela” Sverige och ska inta en måltid med granterad god mat, mycket sallad, trevlig miljö stanna till vid en GOLFRESTAURANG. dU BLIR ALDRIG BESVIKEN.

  MARGARETA

 13. Birgitta skriver:

  Vilken mysig dag. Som jag sagt förut så tycker jag skolan var spännande. Att det dessutom ligger i ett fattighus så blir det en liten extra knorr.

  Om jätten kan jag meddela att han högst troligt hade en tumör på hypofysen. Detta ger jättetillväxt om man inte hunnit vuxit klart. Om man HAR vuxit färdigt så sker tillväxten på bredden. Vet inte vad som är värst. Stackars pojk.

  Kram på dig

  • Ingrid skriver:

   Det var verkligen en tragedi med den där jätten och han blev ju inte så gammal heller. Och han utnyttjades nog hänsynslöst på cirkusar och andra tillställningar där man visade upp honom. 🙄

 14. Bosse Lidén skriver:

  Här kommer några rader åtta år senare. Vilket intressant blogginlägg. Helt i min smak. Jag förstår att du var nöjd med ”schemat” den dagen.
  Fel i hyposen, aldrig sluta växa. Det lät sorgligt. Undra om hans hjärta också fortsatte växa och var dödsorsaken. Burs skolmuseum borde intressera både Solveig och mig.
  Kram Bosse

Kommentarer inaktiverade.