Utflykt till Troodosbergen

Det regnade i morse och det var inte måttligt så det vräkte ner. Som tur är har jag paraply och regnjacka med mig, men jag var våt en lång bit upp på byxorna innan jag var framme vid Sunwing Sandy Bay, där bussen skulle komma och hämta oss 08.05.

-Good morning! It,s a very hot and sunny day, sa den glade chauffören George, när han prickade av oss från sin lista, men när vi väl kom iväg avtog regnet mer och mer och även om det var molningt tittade solen fram då och då. Guiden skulle vi hämta upp i Larnaca och han visade sig vara en grekcypriot som jobbat för Sunwing i sex år och lärt sig svenska där och han hade varit både i Sverige och Norge. Maurius hette han.

Det första stoppet vi gjorde var vid en liten bar där vi kunde få köpa oss en kaffe och gå på toa. En nog så viktig detalj, 😉 för sedan var det en ganska lång körning uppför slingriga vägar mot mål nummer två, dagens första vinprovning.


Nicolas vingård var ett trevligt ställe med lite äldre stil och vi fick prova sex olika sorters viner och fick bröd, olivolja, ost och annat tilltugg. Det är guiden som sköter vinprovningen med hjälp av att par tjejer från vingården. Utanför fanns det vinodlingar av olika åldrar och inne fanns det lite äldre saker sparade och det fanns givetvis en hel del att köpa.

När alla som ville handla vin gjort det, fortsatte vi färden ner till en liten by, som heter Omodhos och där kunde vi få gå och se oss omkring och handla konsthantverk och souvenirer om vi ville. Den som hade lust kunde få följa med guiden och titta på kyrkan och det gjorde jag och många med mig.

Vi kom fram till ett vackert stenlagt torg och i bortre ändan av det låg kyrkan inne i ett gammalt kloster, så från torgets sida såg det ut som en stor lada (eller Bottarvegården nästan), men man ser att kyrktornet sticker upp och överallt vajade de grekiska flaggorna.


Torget kantades av vackra mullbärsträd, caféer, butiker och diverse konsthantverk och vid ett av caféerna satt en av prästerna, ivrigt uppvaktad av några skolflickor. Det såg verkligen gemytligt ut.

Efter besöket i kyrkan gick vi runt i de små gränderna och tittade oss omkring och provsmakade på diverse bröd och sötsaker, men nu började det bli dags för lunch. Den var beställd till klockan 12.30, så det var bara att packa in oss i bussen igen.

Ett fotostopp på väg upp mot byn Lofou blev det i alla fall. Nu blir sällan såna här bilder speciellt bra, men det var väldigt vackert och även om himlen ser lite svart ut, så hade vi nästan inget regn under dagen, bara några enstaka stänk då och då.


Oh, så mycket god mat vi fick och efter maten spelade och sjöng värden för oss. Det var ett familjeföretag och pappan lagade maten och frun och döttrarna passade upp. Vi fick sallad, ett par röror och bröd, spenat tillagad på ett väldigt gott sätt, kött och couscous, kycklinglår och rostad potatis och som huvudrätt grillat kött och så lite färsk frukt som efterrätt. Och inte nog med god mat, värden plockade fram bouzokun och spelade och sjöng för oss innan vi bröt upp för att fortsätta mot dagens sista mål, en andra vinprovning.

Det här var en helt annan typ av vingård än den förra. Den byggdes 2012 och allt var kliniskt rent och fint med blänkande cisterner och nya vinfat i stora travar. Man odlade 16 ha vinstockar och får ut 100 000 flaskor vin om året. Mannen som driver gården har studerat i USA och kommit hem till Cypern med många friska idéer, men han var lite snål tycker jag, för här fick vi bara prova två sorter.

Jag har väl kanske sagt någon gång att jag fått nog av utflykter upp i bergen. Den ena vyn är den andra ganska lik, det är upp, upp, upp på slingrande vägar och så ner igen. Men har man en trevlig guide som delar med sig av sin kunskap och berättar om nejderna man åker igenom, så är det väldigt givande ändå. Och mycket vackert fick vi se, som till exempel blommande mimosa och blommande havtorn och allt var så grönt och frodigt där uppe. Något helt annat än det torra och brunbrända här nere vid kusten.

I morgon vill jag ha SOL!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Cypern och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

19 svar på Utflykt till Troodosbergen

 1. Znogge skriver:

  Vissa utflykter har en tendens till att påminna om varandra för konceptet är oftast det samma men jag tycker ändå att det är trevligt. Vill gärna åka åtminstone på en om jag är iväg en vecka.Kommer jag till Cypern så vill jag se Famagusta.

  Nu håller jag en tumme hårt för att det blir soligt och fint i morgon!

  Kram

 2. Gunnel skriver:

  En bra guide är värt mycket. Efter två vinprovningar kanske du tar en ledig dag i morgon. Kram

 3. Lambergsfrua skriver:

  Vilken trevlig utflykt det blev trots en regnig start. Guiden är nästan viktigare än själva utflykten och den här var tydligen en pärla.
  Varm kram
  Lambergsfrua

 4. Geddfish skriver:

  Nu får du allt ha mycket sol i morgon! Tummen upp!
  Kommer jag till nytt ställe vill jag självklart ha en givande utflykt!
  I Normandie tog jag utflykter varje dag, men det var ju speciellt. På kanarieöarna, där har jag sett det mesta, så det behövs inte.
  Så resonerar jag.
  Kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   Jag siktar in mig på en utflykt på söndag (Famagusta) och så Nicosia på torsdag. Det är bäst att passa på, för vem vet om man kommer hit igen.
   Kram

 5. Helen skriver:

  vilka fina bilder du har tagit, synd att vädret är lite dåligt , men du verkar ha haft en bra utlyft , ha en forsatt bra vistelse . Helen

 6. Du har lite otur med vädret; hoppas att det vänder nu!
  Trevligt att få se bilder från den utflykten, vi åkte inte upp i bergen – jag har höjdskräck och undviker berg…
  En bra guide är guld värd!
  Håller tummarna för sol och poolhäng i morgon!
  Kram, Monica

 7. Bosse Lidén skriver:

  Hoppas du får din sol. 🙂

 8. Skogsnuvan skriver:

  Det var en intressant berättelse. Du är duktig på att berätta så det är nästan så man satt med i bussen och tittade ut. Här har det inte regnat utan snöat men det smälte bort ganska fort. Isen är fortfarande tjock på sjön. Kinabror fick en stor gädda igår Idag ska vi på vattengympa Ha det bra.

 9. Märtha skriver:

  Ja, en regnjacka är inte till mycken nytta då den styr regnet mot benen när man går… Provade en gång sela av en häst i hällregn med regnjacka, men… Hm. Vackra bilder och intressant text, tack!

 10. Elisabeth skriver:

  Slingriga vägar med vacker utsikt! Därtill smakupplevelser! En bra dag!

Kommentarer inaktiverade.