Vad säger ni om Fundardagen?

Nog har vi många konstiga ord i gutamålet, men det här är faktiskt ett uttryck som åtminstone jag använder. Hur är det i övriga landet, finns det något motsvarande ord för fundar? Frågar man i bloggen, brukar man ju få svar, hoppas någon har något förslag!

En riktig gotlänning fundar när det kliar i hans näsa. Detta kliande talar om att det inom kort kommer besök. Kliar det i högra näshålet kommer det manligt besök, vänsterklåda förebådar kvinnligt besök. Kliar det på näsan kommer det högfärdigt besök.

Ett gott år kommer det att bli, för om solen skiner så länge att man kan hinna sadla en häst när Pål har namnsdag, på S:t Pauli dag den 25 januari, stundar ljusa tider och idag har man nog hunnit sadla många hästar. Det finns med andra ord hopp om att 2013 blir ett bra år! 😀

Dagens cykeltur på motionscykeln är avklarad, Lyckans Hjul färdigläst, dammtrasan och dammsugaren har gjort sitt, lunchen är avklarad och nu ska jag gå ut och ta mig en nypa frisk luft. Jag kanske rent av slinker in på Konsum och ser om de har några mumsiga semlor.

Ha en fin fortsättning på fredagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Temadagar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Vad säger ni om Fundardagen?

 1. Laila Östergren skriver:

  Låter som du gjort dig förtjänt av en semla idag. Min promenad frös inne idag. Jag somnade på soffan efter att ha dammsugit, dammat och hängt upp tvätt. Skulle bara vila en stund och nu är det dags för kaffe. Har gjort lite våffelsmet så det blir våfflor till kaffet i stället för semlor. Maken behöver muntras upp för han har precis konstaterat att generatorn på sonens bil är gången och en ny måste köpas in. Ha en skön fredag.

  • Ingrid skriver:

   Jag gick min promenad och det var riktigt skönt ute, så det ångrar jag inte. 😀
   Våfflor är inte det sämsta. Bilar är ett lite elände när de inte fungerar 🙄

 2. Kicki skriver:

  Min promenad, eller rättare sagt sparktur, med hundarna är avklarad. En varsin semla köpte jag på hemvägen från Falun, till f.m-fikat. Nu ska jag lata mig med mitt pussel, som var en riktig utmaning. Ett gammalt träskuret pussel, där jag inte har en aning om motivet.
  Fundar, eller rättare fundrar, betyder funderar på dalmål.
  Kram/KICKI

 3. Pia skriver:

  Du som e så flitig på att baka Varför bakar du inte egna semlebullar? Jag ska försöka klämma in ett semlebullebak i helgen Det är ju sååå mycket goare med ”himmabakat” Kram och ha en trevlig helg

 4. Barbro Hellström skriver:

  Kolla semlorna noga den här gången!! Kram BoB 😆

 5. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Hoppas du har haft en fin dag. Å jag ser att Åkes års dag är samma dag som min far skulle fyllt år. Det är tungt när dom kommer till dagar som just denna dag. I dag var det ett år sedan vår vovve gick bort. Ja tiden går allt fort och vi blir bara äldre och äldre. Hoppas att du får en fin helg min vän. Tyvärr så kunde jag inte komma in förra helgen och önska dig en skön helg, låg i förkylning så jag hade ingen ork alls för datorn. Kram Ac

 6. Lambergsfrua skriver:

  Semlorna ser riktigt läckra ut och inte alls så platta och tilltufsade som dina förra 😉 Jag är säker på att de smakade förträffligt.
  Fundar – vilket roligt ord för en rolig företeelse. Så detaljerat ”facit”. Jag har bara hört att om det kliar på näsan väntar besök. Gotlänningar preciserar så man vet vad man har att vänta 😉
  Du är värd all beundrar för din energi på cykeln och ute i friska luften.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det här var riktigt goda semlor. De ”butiksbakade” från ICA köper jag aldrig igen. 😕

   Jag försöker ju att hålla mig någorlunda i form, för jag vill ju inte bli sittande bara…..

 7. Jaha, så är det på gutemål, men om det kliar i näsan är det någon som pratar illa(skit) bakom ryggen på en.Är det här nere.
  Hur det var i Småland har jag glömt,om man tappar en olika bestick i golvet,får googla har glömt det med, vilket det var.Gaffel,kniv och sked, kaffesked=småfolk=barn. Tror jag, minns inte.

  Älskar ordspråk.

  Kram

 8. Suss skriver:

  Tusen TACK för den väderprognosen, det blir bra, första våren och hela sommaren här i nya huset på landet. Vi längtar kan jag tala om, för vi har ju inte en aning om vad som kommer upp ur marken när det börjar våras. KRAM!

Kommentarer inaktiverade.