Väderbloggen

Den här bloggen blir mer och mer lik en renodlad väderblogg, men åskovädret i går kväll, som gjorde hela Gotland strömlöst, måste ju få ett eget inlägg.

Jag satt och såg på Kommissarie Lewis, när jag såg att det började blixtra och det blev mer och mer intensivt. Hela himlen lystes upp av blixtarna, som kom från alla håll. Vid 22-tiden gick strömmen, så då drog jag ur alla kablar, antenner och elkontakter. Ovädret eskalerade mer och mer, det blixtrade hela tiden, så det var ljust som på dagen och mullrandet och knallarna tilltog. Jag gick inte och la mig utan satt i vardagsrummet och avvaktade. Det började regna också, men inte så mycket, så ovädret var nog aldrig riktigt nära oss. Till slut avtog åskan och vid 23.30-tiden gick jag till sängs.

I morse kunde vi konstatera, att vi varit utan ström i ca 4 timmar och det hade kommit måttliga 7 mm regn, så vi var lindrigt drabbade. Det finns enligt Gotlandsradion områden på ön som fortfarande, nu vid 8-tiden, inte fått tillbaka elen och det är störningar på internettrafiken och telefonin också. I Visby blev det stora översvämningar i en del hus, då avloppen trycktes tillbaka i ledningarna när det vräkte ner 40-45 mm regn på 30 minuter. Räddningstjänsten har haft fullt upp med länspumpningar.

Sonen i Visby har ett inlägg i sin blogg med fina bilder från ovädret. Klicka HÄR, så kommer du dit.

Idag väntas soligt och fint väder, men till kvällen ska det komma nya åskfronter in över Gotland.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Väderbloggen

 1. Ama de casa skriver:

  Jag gillar åska – på håll. Den får absolut inte komma för nära, för då blir det otäckt.
  Hemskt när det blir översvämningar! Det blir det ofta här i Torrevieja, men tack och lov aldrig hos oss. Vi bor ju i och för sig på femte våningen, men vi har ju garage. Det är många garage som blir totalt vattenfyllda varje år, måste vara gräsligt att ha det så!

  • Ingrid skriver:

   Vädret är väl lite mera dramatiskt söderöver. Vi är inte så vana vid extremväder i Sverige ännu, men jag tror att vi kommer att få se mer och mer av det.

 2. Znogge skriver:

  Åskvädret passerade obemärkt här. Jag hörde en liten knall i morse men sedan blev det inte mer. Regnet däremot… Oj, oj…

  Ha en fin fredag med förhoppningsvis lite bättre väder.

  Kram

 3. Vilken underbart skojig åskmolnsgubbe Du har satt dit.Varför kan inte jag sånt.På min Incredimail har jag ju massor av roliga figurer.

  Nu ska jag titta på Din sons blogg.

  Kram M

  • Ingrid skriver:

   Jag fegade och vågade inte gå ut eller stå vid fönstret och fotografera ovädret, så det fick bli den här gubben i stället.
   Kram

   • Ja varför utsätta sig för något som är så läskigt.Vi fick en fin solig dag och fuktig värme.Ingen AC i butikerna.Hemskt.ICA-Kringlan var bra.Där blåste det ordentligt vid varje ingång.Jo även på Coop-Konsum men det ligger ju också i Telgehuset, där jag var mest idag.
    Det blev en skojig dag.

    kram Majsan

 4. Skatan skriver:

  Här åskade det för fullt också (vi stängde av och drog ur kontakten under Kommissarie Lewis´reklamavbrott när den kom alltför nära). Den gick runt, runt och vid tvåtiden var den över oss rejält. Har nog inte varit med om liknande intensivt åskovänder här hemma i Sverige. Och idag är det mulet men väldigt varmt … så det kan nog komma mer.

  Både jag och Stina gillar dom INTE … även om jag kan tycka att det är vackert på film och på bild …

  Kram!

 5. Birgitta skriver:

  Här nere i Skåne regnade det. Men när jag satt och pratade med Marg. d. W, så började det åska över Småland. Så det var nog ett rejält oväder som drog över landet. Jag tycker det är mysigt. Regn, åska och blixtrar är visserligen skrämmande för många, men själv njuter jag av skådespelet (som vi INTE fick igår i Lund).

 6. Ailas skriver:

  Läste om eländet på Gotland och följde väderutvecklingen via åsktracker och radar, gillar ju inte nattliga åskväder (inte annars heller). När jag gick och la mig vid midnatt såg jag lite blixtar på himmelen, men mer blev det inte här. Inget muller hörde jag… Men, regnat har det gjort och vi får se hur vädret utvecklar sig idag. Här är det mulet och grått nu. Undrar lite över hur det går med mina hallon… Som tur är, så hade många hunnit mogna så det finns en del i frysen.
  Jag önskar dig en trevlig dag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Solen skiner och det är varmt och skönt. Nu ska vi till Robjens gård och ta en titt på en fotoutställning som Sudrets fotoklubb arrangerat där.
   Kram

 7. Rosita skriver:

  Vilket åskväder ni hade!
  Det är nästan så att jag inte kan nämna det vi fick känna av i en timma i natt,men efterson vårt hus är högt beläget på ett berg så brukar vi få veta att vi lever när Tor är i farten.
  Fina bilder från Visby.
  Eftersom vi och engelsmännen lär vara väderintresserade utöver det vanliga så är det väl o.k. med väderprat även på bloggen.
  Ha en trevlig helg!

 8. Agneta skriver:

  Om ovädret på Gotland den gågna natten har vi väl alla hört på radion om inte annat. C:a 30.000 nedslag är rekord och till natten kommer mer över Gotland och även här i väst! Regnet kom i natt vid 2-tiden men nu är det syrebrist i dag igen och helgen lär gå i regnets och åskans tecken.
  Att strömmen går i några timmar är väl ok. för frysen men jag tänker på butikerna…hoppas att dom inte ”fryser om” det som nästan tinat!!
  Många vägar är avspärrade p.g.a. allt vatten…lite av en katastrof men inget alls mot…

  ….terrordådet i Oslo, som jag följt på TV sedan dom började sända i eftermiddags och skottdramat mot ungdomarna som är aktuellt och vädret liksom helgen kommer i skymundan med tanke på alla döda och allt annat elände. Jösses, Oslo centrum ser ju ut som WTC i NY 9/11…!

  En välplanderad aktion som kostat mycket pengar och vem som ligger bakom?? Spekulationer finns redan fr. Norge men Gadaffi har ju lovat att slå tillbaka mot de NATO-länder vars soldater krigar mot Libyen! Stackar arma ungdomar på ön som blir beskjutna…kastar sig i havet för att undkomma… 🙁
  Ilar vidare för senaste nytt om Oslo!
  Bamsekram, Agneta

Kommentarer inaktiverade.