Var är tofsviporna?

Söndag 20 april 2008 | 18:00 | 6&#176 (kall morgon -1,3), blåsigt

Kajorna har tydligen övergett oss nu, för det har inte varit någon som helst aktivitet idag. Och det känns bra att vi är av med dem för gott. Men helt nöjd ska man ju inte var för nu saknar jag en annan fågel, tofsvipan.

Tofsvipan har alltid tillhört de typiska vårfåglarna, som kommit tidigt och förebådat att våren är på gång. Jag har sett ett par stycken, men det var vid hamnen på Klinte. Inte en enda har synts till här hemma och ingen har visat sig över åkrarna när jag gått mina promenader. Förr var fullt av dem! Det är tråkigt om en så trevlig fågel skulle försvinna. Det är nog det rationella jordbruket som är orsaken till minskningen. Dagens bönder bryr sig inte om att köra runt tofsvipebona. Tofsvipan lägger sitt bo ute på åkrarna och när sedan bonden kommer med harv och såningsmaskin blir bona förstörda. Åke brukade sätta upp en käpp där han såg ett bo, för att han skulle veta var det låg, men som sagt, jag tror inte att dagens bönder gör så.

Min teori stöds av information som jag hitta i Wikipedia om tofsvipanFrån att ha funnits med ungefär 120 000 par runt 1970 har stammen minskat till ett bestånd på cirka 50 000 par under 1990-talet, på grund av de moderna jordbruksmetoderna och det minskade betet. Samma procentuella minskning har också noterats i grannländerna och för flera andra arter (till exempel stare och skrattmås). – Tråkigt, tråkigt!

Det här lätet kanske håller på att försvinna för gott!

Söndagen har verkligen varit härlig. Lite kyligt i luften har det varit, men så är det ofta här på Gotland när vinden ligger på från havet.

På förmiddagen gick jag en promenad ner till stranden och det blåste riktigt kallt. Inga vantar hade jag, men det gick ju att stoppa händerna i fickorna. Solen strålade från en klarblå himmel och lärksången var helt överväldigande vacker.

I dikena har blåsipporna avlösts av violer.

Vid kräftdammarna hade en massa gäss landat.

Havet var alldeles knallblått


Väl hemma igen lagade jag lunch och sedan satt vi ute i solskenet ett tag. Löste korsord och sudoku och bara njöt. Sedan tog vi en vända med bilen och åkte till Masshagen för att se om vitsipporna var fullt utslagna nu, och det var de, mn jag tror att de kommer att bli ännu vackrare om någon vecka.

Hagen är ett populärt rekreationsställe för Klintebor och många rider genom den också. Får vi gäster på våren släpar vi alltid med dem dit. Det är en underbar ställe att promenera i och den är biotopskyddad, så där avverkas ingenting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Promenader, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.