Varpatävling och Flundrefest vid Valbybodar

Soligt och varmt har det varit idag också och just nu sitter vi här i vardagsrummet och det är 25° inne trots öppna dörrar och fönster. Det är jättehärligt att det blev några varma och fina dagar till efter allt ruskväder. Vi har tittat på Sommarkrysset på TV4 och jag har minsann ringt ett par gånger, men varje gång fått beskedet att jag inte blivit utvald av datan. Nu sitter Åke och ser på matchen mellan Sevilla och Barcelona, där Zlatan är med och spelar och han har just gjort mål.

Idag var vi inbjudna till Fröjel Hembygdsförenings varpatävling och flundrefest. Åke kände inte för att vara med i varpatävlingen, men vi åkte iväg i god tid för att vara åskådare. Valby bodar ligger straxt söder om Fröjel kyrka och där hade samlats massor av folk i det härliga sommarvädret.Varpan ska snart kastas. Det var flera olika lag från gårdarna runtomkring i Fröjel.


Slutresultatet kollas


Jag tog mig en promenad ner till båtbryggorna medan jag väntade på att varpatävlingen skulle klaras av. På andra sidan den lilla hamnrännan tyckte jag mig se ett brudpar.


Och minsann, det var bröllopsfotografen som var i farten. När vi åkte förbi Fröjel kyrka på väg till Valby bodar såg vi att det var en massa bilar på parkeringsplatsen och konstaterade att det nog var bröllop på gång. Och brudparet hade tydligen valt just den här stranden för sitt bröllopsfoto.


Nu har man börjat duka långbordet framför bodraden


Här låter man sig väl smaka. Smör, bröd och ost, potatisssallad, pastasallad och så rökta flundror förstås. 230 flundror har man rökt till den här festen och det blev inte många över. Gotlandsdricke fanns det också, till Åkes stora förtjusning.


Ett imponerande långbord med över 100 gäster

Det var en riktigt trevlig eftermiddag som avslutades med sång och musik av Hans Clerwall och han fru och kaffe och en god kaka därtill. Det är trevligt att träffa både bofasta fröjelbor och sommarfröjlingar under lättsamma former.

Lite märkligt är det dock, att när min syster var här hos oss förra veckan, åkte Åke varje morgon ner till Klinte hamn och till Djupvik för att försöka få tag i färska flundror och ringde till de fiskare han känner som brukar fiska, men han lyckades inte få tag i några. I torsdags kom en fiskare hit och hade en hel låda flundror och då köpte vi givetvis av honom. På kvällen åt vi nystekta flundror till middagen och de som blev det över åt vi till lunch igår. Så nu har vi ätit flundror tre dagar i rad!

Se också Tema fredag – Spegling

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *