Vasaloppssöndagen – Farmor Ebba

Jag sitter och ser på Vasaloppet och har så gjort sedan starten, med några avbrott för frukost och söndagsdusch. Ute skiner solen lite svagt och när lunchen och skidåkningen är avklarad ska jag ta en promenad och passa på att titta in på Rondo på Johanna Svanborgs boksläpp.

Jag fick se att det är Ebba och Ebbe som har namnsdag idag. Ebba är ett av de där gamla namnen som blivit väldigt populära på senare tid. 2012 var Ebba det sjätte populäraste flicknamnet och 2014 hade 16520 det som tilltalsnamn. Jag har en Ebba i släkten, för så hette min farmor:

Här sitter farmor Ebba, pappa, mamma och jag och bredvid oss farbror Erik (Pe).

Farmor föddes år 1874 i Hemse och hon arbetade i sin ungdom som servitris, men 1903 gifte hon sig med min farfar, Järnhandlarbiträdet Victor Anderson och samma år flyttade de till Klintehamn där Victor startade Klinte Järn & Redskapshandel. De fick i rask takt fem söner: Knut, Karl-Gustav, Helge (min pappa), Erik och Bertil. 1922 dog farfar och det kan inte ha varit lätt för farmor att bli ensam med fem pojkar, den yngste bara elva år, men hon var en starkt och handlingskraftig kvinna, så efter farfars död drev hon järnhandeln själv med hjälp av en prokurist och står omnämnd i kyrkböckerna som Järnhandelsidkerska.

Jag har inga minnen av min farmor, för på sommaren 1942 hittade min mamma henne död nedanför trappan upp till köket. Man tror att hon varit ute i farstun för att ruska av en duk, tappat balansen och ramlat nerför trappan där hon bröt nacken i fallet. Hon var bara 68 år då det hände och skulle kunnat leva många år till. Mamma, som i sin ungdom jobbade som hembiträde hos henne en tid, tyckte mycket om sin svärmor och hade mycket gott att berätta om henne.

Jag brukar säga att jag är född Svanborg, men det är inte riktigt sant, för egentligen är jag född Anderson, för så hette pappa och mamma när jag föddes, men 1941 tog farmors fem söner hennes flicknamn vilket var Svanborg.

Svanborg förresten, jag är alltså på väldigt långt håll släkt med Klintehamns nya deckardrottning. Om jag inte räknat alldeles fel var min pappa kusin med Johannas Svanborgs farfars far. Vi är noga med släktskapet på Gotland!

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Vasaloppssöndagen – Farmor Ebba

 1. Znogge skriver:

  Att bli ensam med fem pojkar var säkert ingen helt lätt tillvaro men din farmor verkade vara en handlingskraftig kvinna. Min mormor blev relativt tidigt ensam med tre döttrar och min moster var bara sex år då. Men det gick det med…

  Tänk som det går mode i namn. När jag var liten var Ebba ett riktigt tantnamn men nu har jag flera elever som heter så och jag tycker det är fint.

  Kram och trevlig söndag!

  • Ingrid skriver:

   Jag väntar ännu på att Ingrid ska bli modernt igen. Nu är alla Ingridar i min ålder tycker jag. Här på Odvalds är vi åtminstone fem stycken, jag är bland de yngsta och den äldsta 94 år.
   Kram

 2. Kul att höra om våran släkt
  Inte att undra på att jag inte har en aning om våran farmor. Kul att veta. 😀 kram till er från oss.

 3. Kusin Göran skriver:

  Trevligt Ingrid! Att farmor var servitris i Hemse har jag inte kunnat belägga men så sa man i våra familjer.

 4. Skogsnuvan skriver:

  Jag har också suttit och sett Vasaloppet den enda skidåkning jag tittar på. Den här gången utan sällskap och med näsdukar och het dryck för att lindra min förkylning som gör mig matt och trött och less

 5. Hillevi skriver:

  Återigen ett spännande tidsdokument. Jag jämför din pappas mjuka, sköna sommarskor med din farmors som onekligen ser lite obekvämare ut! Mycket driftig måste hon ha varit och så fint att hennes flicknamn fick föras vidare av sönerna.

 6. Kicki skriver:

  Du berättar så intressant om förr. Jag tycker farmor såg sträng ut. Du måste vara väldigt lik din mamma, för man ser tydligt släktskapet på bilden.
  Kram/Kicki

 7. Musikanta skriver:

  Påminner mig om att ett av mina nästa projekt ska bli att skriva ner lite om mina farföräldrar och morföräldrar för att barnen och barnbarnen ska veta lite om dem. Jag är ledsen att jag inte var mer nyfiken när jag växte upp på deras historia, men som tonåring har man ju andra intressen.
  Astrid och Sigrid är det ju många små flickor som heter idag så Ingrid blir kanske modernt så småningom också. En och annan heter ju det i alla fall nu för tiden.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Mina barn tjatar ständigt på mig att jag ska skriva ner det jag kommer ihåg om både min och Åkes släkt. Vi heter Ingrid, Barbro och Kerstin, jag och mina systrar och det är namn som småflickor inte döps till så ofta, men de kommer kanske i ropet rätt vad det är.
   Kram

 8. Så intressant att höra om din farmor Ebbas liv! Vilken duktig kvinna, driftig och företagsam, jag tror du brås lite på henne, du verkar också så driftig!
  Ebba är ett fint namn. En av mina fastrar hette så och vår yngsta dotter heter det som andranamn.
  Du är verkligen lik din mamma på bilden!
  Kram, Monica

Kommentarer inaktiverade.