Veckans bloggtema – Böcker

Boken har alltid betytt väldigt mycket för mig. Innan jag kunde läsa själv läste mamma för mig och det gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för böckernas underbara värld. Jag är dessutom uppvuxen under en tid då det inte fanns någon TV att titta på, så vi förnöjde oss med att lyssna på radio, spela spel och så att läsa. Och vi läste väldigt mycket i min familj, vi var trogna boklånare på biblioteket och ett tag kändes det som om jag hade läst nästan allt det hade, men så var det naturligtvis inte.
Böckerna jag fick i årsdagspresent och till julklapp var nästan de bästa presenterna och de ställdes noggrant in i Stringhyllan, som hängde på väggen ovanför min säng. Och vi fick lära oss att vara rädda om böcker, ingen av oss skulle komma på tanken att rita eller skriva i en bok och de finaste böckerna satte mamma skyddspapper på, för att de inte skulle bli förstörda.
Jag fick massor av böcker, från de klassiska sagoböckerna till Astrid Lindgrens mer moderna sagor i form av Pippi Långstrump m fl och jag minns med förtjusning hennes bok ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”, den var nästan en vuxenbok, och så läste jag naturligtvis Anne på Grönkulla och andra flickböcker. Jag hade en farbror som var lärare och i hans bokhylla kunde man hitta mycket intressant. Där läste jag Tusen och en natt och oj så spännande det var! Om det egentligen var lämplig litteratur för en 10-åring går väl kanske att diskutera.
Jag läste allting och på biblioteket lånades inga sagoböcker, nej där valde jag helt andra böcker. Pappa läste mycket deckare och det föll sig ganska naturligt att jag läste dem också och jag var nog inte mer än en 13-14 år när jag fascinerades av Pearl Buck och hennes skildringar från Kina, så exotiskt och så spännande och inte helt lätt att förstå. Pearl Buck, som fick Nobelpriset 1938, blev under lång tid en av mina favoritförfattare och jag läste allt av henne som fanns på vårt bibliotek. Senare hittade jag Nevil Shute och blev väldigt förtjust i hans böcker. Jag har alltid varit lite av en periodare när det gällt bokvalen och läst en författare i taget.
Så kom då TV:n in i huset, jag var gift och hade småbarn och tillfällena till läsning blev inte så många, men visst kunde jag smyga upp på sovrummet, sätta mig på sängkanten och plocka fram en bok och läsa en stund. Inte för att någon missunnade mig det, men jag ställde såna krav på mig själv, jag skulle vara så duktig och så effektiv och där ingick ingen tid för att sitta och läsa. Att ligga och läsa när det var läggdags var lite svårt för jag bara somnade, nej det fick bli läsning på dagtid. Men vi fortsatte att låna böcker på biblioteket, för nu hade jag ju egna barn som jag skulle inviga i böckernas härliga värld och mina egna första små sagoböcker fanns inte kvar längre. Jag läste för barnen varenda kväll tills de kunde läsa själva och det är nog anledningen till att de själva blivit intresserade av böcker och av att läsa.
Idag då? Jag läser mindre än jag egentligen skulle vilja och den här datorn är nog till en del skulden till det, för i stället för att sätta mig och läsa, så sitter jag här och bloggar eller surfar runt bland andra bloggare. Läsning blir det mest på semestrarna, på sommaren när man kan sitta ute under ett äppelträd och njuta av en god bok och så när jag hittar något som jag tycker är spännande och det innebär alltså deckare. Mycket deckare och deckardrottningar har det blivit de senaste åren och på bokrean brukar jag alltid hitta några nya titlar, för jag gillar fortfarande att köpa böcker och rada upp dem i bokhyllan och titta på dem. På min sida Bokhyllan finns en del av de titlar jag läst på senaste tiden, som du ser är det deckare, deckare och så böcker skrivna av Susanna Alakoski, Tracy Chevalier och Doris Lessing.
Och så det nyaste påfundet, ljudböcker, det tycker jag också om, även om det på något sätt känns lite opersonligt, men förr hörde man på uppläsningar i radion, så varför inte! Att stå och stryka och samtidigt lyssna på en spännande deckare läst av någon duktig uppläsare det är riktigt trevligt. Men julboken, den vill jag inte avstå ifrån, för en jul utan något nytt att läsa skulle kännas konstigt.
Fler som skriver om Böcker hittar du hos Mymlan på Bloggvärldsbloggen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Veckans bloggtema och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Veckans bloggtema – Böcker

 1. Elisabeth skriver:

  Vad jag tycker att du skriver bra! Att skriva ett längre bokinlägg om bokvanor… och få det att bli både intressant, levandegjort både i tid och rum… det fodras en bra skrivarhand för det!
  Å det har du då verkligen… jag följde med i ditt bokläsande från din uppväxt till din plats nu under äppelträdet.
  Varm kram… stor sådan!

 2. elisabet skriver:

  Min pappa var fritidsbibliotokarie på folkbiblioteket i Hemse
  så hem till oss kom bokförsäljare och alltid fick man en bok när dom gick.
  Böcker är ett måste.
  Just nu läser jag Anna Janssons senaste.
  Fick några droppar regn idag
  men åska skulle behövas.
  Trevlig helg!

  • IngridL skriver:

   Anna Jansson senaste ska ännu införskaffas i någon form. Här har åskan mullrat från och till, men just nu är det tyst och stilla och någon nederbörd har det inte blivit idag.

 3. Znogge skriver:

  Böcker är bara för härligt och en stor del av mitt liv! Men visst tar datorn också lite tid…
  Kram!

 4. Annette skriver:

  Hej Ingrid.
  Jag håller med, du skriver verkligen bra om dina bokvanor och även fast jag redan är en trogen läsare och visste en del så är det ändå med stort intresse jag läser ditt inlägg.
  Må så gott i sommartid/boktid.
  ~Annette