Vi åldras på olika sätt

Vi gick en promenad efter lunchen, maken och jag. På hemvägen fick jag se kvinna med rullator på långt håll och tyckte att jag kände igen henne.

-Titta! Det där måste vara Sonja, sa jag.

Sonja är också från Fröjel och har varit skolkamrat med Åke. Vi snabbade på, så att vi kom ifatt och visst var det hon.

Tänk om man kunde åldras som Sonja! Hon är 87 år, har blont (alltså inte grått eller vitt) halvlångt lockigt hår. Om halsen hängde ett guldhalsband och i öronen satt matchande guldlänkar och dinglade. Ögonbrynen var omsorgsfullt målade och hon var slät och fin i hyn, händerna var vackra och naglarna långa och välformade. Hon hade en fin klänning under jackan och snygga skor och även om hon använde rullator var hon rak i ryggen.

Jag kände mig som rena lantlollan, där jag gick i mina jeans, skev och stel i ryggen och med gympadojor på fötterna.

Olika faller ödets lotter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Känt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

37 svar på Vi åldras på olika sätt

 1. Margaretha skriver:

  Ja, tänk om man kunde få styra sitt åldrande själv. Just så där skulle man nog vilja se ut i den åldern.
  Men, tyvärr, det är bara att tacka och ta emot det som bjuds. Känner på mig att jag inte alls kommer att se ut som din bekant …

 2. Madde skriver:

  Min pappas moster, hon fyller 90 i vinter…
  Men människan ser inte en DAG äldre ut än 70!
  Hon har porslinshy, jag har fler rynkor än henne kan jag lugnt säga!
  Hon är pigg och rask i kroppen, bor själv hemma i sin villa, fixar och donar i trädgård och med huset, barnvaktar när det behövs, reser både hitan och ditan, är snygg som få.
  Hennes önskan är att få en flyga luftballongsfärd i födelsedagspresent till sommaren…
  Det är det hon har kvar ”att göra” som hon säger.
  Jag önskar att jag är lika pigg som henne OM jag någonsin blir så gammal, men lika SNYGG…
  Det blir jag aldrig! ;D Kramkram Madde

  • Ingrid skriver:

   Det är helt otroligt så fantastiska en del gamla kan vara. Det är en gåva som bara är en del förunnat. Men om nu kroppen inte är så vacker, så hoppas jag att man får vara klar i knoppen i alla fall. För det är det viktigaste 😉

 3. Eva skriver:

  Hon kanske àr rak i ryggen dàrfòr att hon har bòrjat anvànda hjàlpmedel innan hon blev krokig ? 🙂

  kram

  eva

 4. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Ja du, det gäller att ”välja” rätt gener 😉 Damen verkar uppklädd för att gå på kalas? För inte går man ensam omkring med guld fullt synlig i dagens läge, många äldre har ju blivit rånade på just halsband den senaste tiden. Målade ögonbryn är inte riktigt min smak men det kanske var snyggt gjort..eller inte…för det syntes ju att dom var målade.
  En promenad innebär att man är lite ”uppklädd” i ditt område kanske? Men visst är det trevligt att göra sig lite ”fin” också, varför inte?

  Så fint kaffekalas du har ordnat med riktiga kaffekoppar 🙂 Är hjärtligt trött på alla dessa muggar som det ska va numer. Godare är det dessutom att dricka ur en kopp av tunnt porslin. Den rosa lampskärmen du har i fönsterkarmen liknar min exakt, utom fransarna 🙂 Så det kan bli!
  Ha det nu så bra Ingrid!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Damen det gällde hade varit på Konsum och handlat och hon är alltid lika fin och uppsnofsad.

   Kaffemuggar använder vi till vardags, men kommer det gäster åker kaffekopparna fram.

   Kram Ingrid

 5. margareta wårenius skriver:

  Ingrid, jag blir så glad att ni 2 tar en promenad var dag. Just höstluften med mycket syre är så bra för äldre. För 7år sedan fick jag en blodpropp i hjärtat. Vid utskrivningen från hjärtavdelning sa läkaren, om jag i fortsättningen ville må bra, skulle jag 5dagar i veckan promenera snabb minst 45 min.
  Nu har jag fått mina promenader som rutin, i allla väder! åretrunt och jag mår riktig bra.
  Medicinerna måste jag tyvärr äta livet ut.
  Så fortsätt och ta era promenader. Syre är A och O för all liv.
  Hälsning margareta

 6. Gunnel skriver:

  Det är sant att vi åldras olika. Utseendet spelar väl inte så stor roll. Huvudsaken att man kan ha roligt och trivs med tillvaron….men det är klart, man tackar ju inte nej till lite skönhet. Ha det bra.

 7. Karlavagnen skriver:

  ’Man får vara som man är, om man inte blev som man skulle” brukar min mamma säga. Turligt nog så är vi människor olika.

 8. Pia skriver:

  Jeans och gympadojor är betydligt bekvämare . Och sminka sig är bara jobbigt. :DHuvudsaken är att man trivs som man är Kram

 9. elisabeth skriver:

  promenader och sköna och bekväma kläder hör ihop 🙂 och olika har vi människor i alla tider varit och tur är väl det, fast jag förstår vad du syftar på 🙂

 10. Sylvia skriver:

  Inte får man bestämma över sitt utseende. En del av oss blir ju bara vackrare på ålderns höst. Det beror nog på som Agneta säger att ha turen att födas med rätt gener. Tar hellre mina rynkor än som många idag gör besöker plastikkirurgen och blir rynkfri men ofta får ett helt uttryckslöst ansikte.
  Ha det jättegott! / Kram Sylvia

 11. Znogge skriver:

  Vårt åldrande styr vi inte och inte heller är det rättvist. Sedan hur vi klär oss är en smaksak. Min svärmor blev ryckt på sitt halsband och vågar aldrig bära smycken mer. Tråkigt men sant och nog klokt att undvika.

  Kram

 12. Kicki skriver:

  Prydlig har jag aldrig sett ut. Här är det alltid jeans och T-skirt som gäller. Så jag lär knappast se prydligare ut även om jag får förmånen att bli gammal. Jag har att brås på, så man kan ju alltid hoppas. Mamma blev 95, bodde i villan och skötte sig själv till hon var 94 år. (jag har en moster som är 97 och glasklar i knoppen än).
  På tal om mammor, så läste jag att din mamma blev änka med tre tonårsdöttrar vid 44 års ålder. Min mamma blev änka när jag var 10 år, då var hon 47 år, mina tre systrar var 17, 8 och 7 år gamla. Så hon hade det också tufft senare med alla tonårsdöttrarna.
  Jag flyttade iofs hemmifrån redan som 16-åring. Det berodde nog mycket på att jag tidigt fick lära mig att ta ansvar för mig själv och andra.
  Fikat såg mumsigt ut, synd att det är så långt till Gotland 😉
  Kicki

  • Ingrid skriver:

   Oj då! Du har verkligen att brås på. Huvudsaken är att man får vara klar i huvudet, allt annat går att ordna och inte gör det så mycket att man inte är någon skönhet 😉

   Vi flyttade också tidigt hemifrån. Min yngsta syster var bara 15 år när hon fick jobb som barnflicka i Stockholm och min andra syster flyttade också iväg väldigt tidigt. Det var jag som blev kvar och mamma och jag kamperade ihop tills jag gifte mig med Åke.

 13. Hejsan Ingrid !

  Somliga går i trasiga skor…..
  Andra trippar runt i högklackat….
  Några målar sig långt upp i åldern,min Mamma gjorde det.Tyvärr hade de satt på Mamma ögonskugga då hon låg där stel med sin ljusblåa knytblus + ton-i-ton öronclips. De tog jag av.Varför stängde de inte munnen.
  Undrar om Mamma sagt att hon ville vara sminkad som död.
  Mamma var långt in i det sista parant.men ack så trött.
  Vi åldras med värdighet.
  Gå Du i Dina jeans Ingrid, det kan vara snyggt, Du har ju Dina färger kvar.
  Det finns en kvinna här i stan som Dennis kallade nippertippan, hon är 71 och klär sig fortfarande som om hon var 30.Men hon är pigg.
  Rynkorna talar väl om hur man levt,solat, rökt, supit.har jag gjort.Men är ändå inte särskilt rynkig, men de kommer nog vad det lider.

  Vad var det jag skulle kommentera, det har jag glömt.Jo, damen med rullatorn.Det behöver vi ingen än.Men bra att de finns för dom som gör det.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Ännu klarar jag mig utan rullator och hoppas att det ska dröja länge innan det är dags för den.

   Det värsta med att gå ner i vikt, när man är lite upp i åren, är att det ofelbart syns i ansiktet först. Egentligen borde man i stället försöka lägga på sig några kilon, men det kan vara svårt nog 😉

   • Ja det har Du rätt i, som damen i Fairtrade på Kupan sa, akta Dig för att tappa för många kilon på en gång, då syns Dina rynkor.
    Jag har ju 16 kilos övervikt, och det kan jag väl aldrig ha i ansiktet, då skulle jag ju ha kinder som en badboll.Såg Du senaste fotot med regnjackan+huvan uppfälld.Har alltid haft smalt ansikte.
    Jag ”rakar” mig med en massageborste varje morgon, det stimulerar upp blodcirkulationen.Se på männen som rakar sig, de är inte alls lika rynkiga som damer i samma ålder.
    Ett tips.så gott som något annat.

    Kram

 14. Ama de casa skriver:

  Härligt med sånt vackert åldrande 🙂

 15. Ulla Anderstedt skriver:

  Damen kanske piggar upp sig själv genom att snofsa till sig. Vi är alla olika. Själv går jag i jeans – trodde aldrig att jag skuille ha jeans i 70-årsåldern! Speciellt som jag far på aktiviteter som styrketräning, vattengympa. Jag tyckerman kan vara nog så prydlig även i jeans. Idag var jag och gjorde ”slingor” i håret och då det växer ut blir det vackert grått. Har också pippi på målade naglar. Till middagar eller fest är jag likadan i hår och använder bara litet smink men tar någon snygg klänning eller kjol. Trots att jag gillar att vara prydlig tycker jag att det inre är minst lika viktigt som det yttre. Jag använder käpp då jag ska ut och åka buss i Stockholms-trafiken, så det kanske inte ärlångt kvar till rollator. Men efter akupunkturen igår vaknade jag i morse och besvären i svanskotan och ryggslut var väck. Då har jag haft det i minst ett år, så trägen vinner.
  Det här blev långt, men så blir det. Antingen för lång eller för kort kommentar.
  Ha det bra på höstpromenaderna
  kram
  Ulla

 16. Ailas skriver:

  Visst kan det vara lite olika hur fräsch man ser ut och kläderna gör definitivt en del, liksom hälsan…! Men nu när du flyttat till Klinte, så kommer du snart inte längre att se ut som en lantlolla. Nu bor du ju ”i stan”. 🙂
  Sov gott, när det blir dags
  Kram

 17. Skatan skriver:

  Ja, det är lite orättvist på ”den fronten” … men redan i unga år finns det ”uppsnofsade” och så vi … eller jag … som för det mesta är ganska enkelt klädd. Och bekvämt. Men jag förstår att du egentligen inte menade klädseln utan att hon höll sig fin och fräsch och brydde sig om hur hon såg ut trots sin höga ålder. Och det kan man ju verkligen försöka göra vilken stil man än har. Bryr man sig om sig själv mår man nog mycket bättre även om man har ont lite här och där. Kram och hoppas din rygg inte ”knäcker” dig helt och hållet. För det finns ju inget värre än att ha ont.

  • Ingrid skriver:

   Man ser så många som ”går ner sig” på äldre dar. Gamla som man undviker att stå i kassakö tillsammans med för att de stinker både kiss och annat. Företrädesvis är det herrar, men även en del damer.
   Ryggen är elak idag 😡

 18. Eleonora skriver:

  Lilla Söta Sonja som ni mötte – hon har ju sin stil, sina ideal och sin profil. Antagligen finner hon stort nöje i att alltid hålla sig fräsch och fin, även på väg till Konsum. Det är väl en livsstil hon valt.
  Jeans, T-shirt och foträta skor är också en skön livsstil, som många har valt. Och framför allt lättskött, så att man alltid ser fräsch ut. Det gamla talesättet: Hel & Ren är fullt gångbart även nu, men dessvärre hänger många äldre kvar i sina urgamla omoderna kläder (= svåra att tvätta hemma) – dom har pengarna att handla för, men inte orken. Många äldre har också återupptäckt säkerhetsnålen – istf nål/tråd. Men det kan ju bero på att man inte får tråden genom hålet!

  Till vardags lever jag mest i jeans och tröja (som tvättas ofta) Vid besök hos någon, träff på stan, osv. klär jag upp mig i snygg byxa och tröja/blus, kanske även kavaj. Mjuka sköna och trivsamma kläder är min melodi.

  Vilken tur att vi alla är skapade i olika formar (och former) och kan göra som vi vill. En glad (viktigt) och fräsch äldre person är en lycka att få träffa. Nästan alla i ”min” seniorklubb är fräscha och medvetna om hur de ser ut.

  Trevlig onsdag min vän och kramis

  • Ingrid skriver:

   Visst måste man försöka hålla sig fräsch, det är väl ett minimikrav man ska ställa på sig själv.
   Vad vi sen har för klädstil kan ju variera från människa till människa.

   Att man är glad och positiv är dessutom väldigt viktigt. Ingen surpuppa är väl trevlig att ha att göra med hur snygg och välklädd hon/han än är.

   Kramar till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *