Vi har googlat och läst lite inlägg…..

…säger miljöinspektören Niklas Sjödin i Mora kommun, när det gäller det beslut kommunen tagit om den strålningsnivå en man med elallergi kan godta för att han ska kunna bo kvar. Ett beslut som kan leda till att stora delar av invånarna i Dalarna blir utan mobiltäckning och tv.

– Jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan tv, säger Yngve Hamne­rius, professor i elektromagnetik vid Chalmers tekniska högskola, som har läst miljökontorets dokument på uppdrag av DN.

Telia lägger ner den fasta telefonin på många orter och många blir tvungna att använda mobiltelefon för att kunna hålla kontakt med omvärlden och många väljer frivilligt att enbart ha mobiler. Ska då en enskild persons upplevelse av störningar från mobilmasterna kunna tvinga en kommun att ta ett så drastiskt beslut? Ett beslut man fattat efter att ha googlat och läst lite inlägg!

Min spontana reaktion när jag läste det här var att mannen det gäller väl får flytta någonstans där han anser sig kunna bo utan att påverkas negativt av strålning från några mobilmaster, men sen tänkte jag en vända till och inser ju att man måste kunna bo var man vill i vårt land utan att riskera att bli sjuk.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här är det också problem med elen, eller snarare med adventsljusstakarna. En har en trasig glödlampa och den lär det väl gå att åtgärda, men den andra lyste en stund igår kväll och sedan bara den slocknade och vill inte alls vara med längre. Nu är frågan om det inte är billigare att köpa nya stakar än att köpa glödlampor, respektive lämna den trasig till någon elektriker för lagning.

Det får nog bli en vända ut på samhället, för koll av utbudet av ljusstakar, när fredagsstädningen är avklarad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Vi har googlat och läst lite inlägg…..

 1. Synd på adventsljusstaken, men tänk så frisk du kommer hålla dej nu när du slipper all den elektriska strålningen… 😉
  http://rickardsoderberg.se/wp/2011/11/osynlig-allergi/

 2. JP skriver:

  Helt galet. Elöverkänslighet har om och om igen visats vara inbillning, alltså en psykisk/psykosomatisk åkomma. Miljöinspektören borde tillsammans med resten av miljökontoret avvskedas för inkompetens.

 3. elina skriver:

  Jag hade en klient på socialtjänsten som var elallergiger och bodde i skogen. Tänk jag botade henne! Kanske kan jag erbjuda en dyr konsulttjänst till dumma politiker i Mora?

 4. Sofia skriver:

  Jag ska också fredagsstäda. Kanske inte så kul men skönt efter : ) I år längtar jag så efter att sätta upp granen då vi (eller snarare jag) har införskaffat en ljusrosa plastgran! Ha ha ha Nå nu är det tid att städa sen ut till hästarna och hönsen. God helg till er alla från Island : )

 5. Kurran skriver:

  Lite mer detaljer om strålningsärendet finns på http://hilbertshotell.net/page36.php?post=218

  Ganska så fantastiska turer tycker jag.

 6. Gunnel skriver:

  Visst är det nog billigare att köpa ny adventsstake än få en gammal lagad. Men ibland är det nostalgin som tar överhand och då är man inte alltid så ekonomisk. Kram

 7. Birgitta skriver:

  Tror också det är billigare att köpa ny adventsljusstake. Finns ju hur många som helst till billigt pris. Själv har jag inte ens kommit på tanken att sätta upp nån än. Det får dröja en eller två veckor till 🙂

  Det där med strålnings- och elkänslighet är svårt. Men själv tycker jag nog att nån enstaka känslig får kanske flytta, istället för att ställa till det för ett helt samhälle. Men som du själv säger, ibland kanske man får tänka en vända till.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Första advent är det på söndag och då vill jag att de ska vara framme.
   Det är svårt det där med elallergi. En del hävdar att det bara är en psykisk åkomma som inte alls har med el och strålning att göra, men vad vet man….

 8. Ailas skriver:

  Jag kan inte uttala mig med säkerhet i elfrågan, så jag låter bli… beklagar bara hela situationen!
  Däremot är jag mer bestämd på att du ska köpa en ny ljusstake, lamporna är nästan lika dyra… och antagligen är den gamla ändå opålitlig, så. Hoppas att du hittar någon riktigt fin.
  Mina lampor lyser som de ska denna gång. 🙂
  Kram och trevlig kväll!

 9. Sylvia skriver:

  Att Telia lägger ner den fasta telefonin på en del orter innan de ser till att det fungerar ordentligt mobilt det tycker jag är skamligt.
  De var nog en bra idé att köpa nya ljusstakar de gamla hade säkert bara strulat ….. det är alltid så svårt skiljas från kära ting.
  Önskar en riktigt fin Första advent.
  Varm kram Sylvia

 10. Åsa! skriver:

  Det där med elallergi… Hmm säger jag om det!

  Så tråkigt att er dotter inte kunde komma hem Ingrid! Hoppas nu att det ordnar sig på bästa sätt!

 11. Suss skriver:

  Jag är lite skeptisk om man kan vara allergisk mot el. Jag har hört så mycket hit och dit om det, så jag vet inte vad jag ska tro. Har dessutom en bekant som hävdar att hon är det. Jag får inte ha på min mobil hos henne, men hon sitter själv vid datorn utan problem. Vad ska man tro?
  Det är trist när ljusstakarna inte gör som man vill. Jag vill helst ha de gamla vanliga, jag har ju köpt dem en gång för att jag tyckte så mycket om dem och traditionsbunden är jag så det skriker när det är jul. Jag ska gå ner och koppla in stjärnan just nu. KRAM och ha en skön advent!

 12. Znogge skriver:

  Jag har bytt ut våra vid ett par tillfällen. Tycker man tröttnar på dem och så kommer det nya och snygga modeller. Hoppas du hittade något fint.

  Kram

 13. Lisbeth skriver:

  Vilket dilemma du tar upp. Givetvis så vill man att alla ska kunna bo och leva vart dom vill men om nu inte utvecklingen kommit så långt måste de stora antalet få styra. Tyvärr så är det ju så med de stackare som har elallergi att i princip kan dom inte bo någonstans. Kan sen bara säga köp ny ljusstake. Dom är i stort sett gratis i år och många att välja på. Där har då utvecklingen gått framåt
  Kram på dig o lycka till med inköpet

  • Ingrid skriver:

   Det är verkligen knepigt det där med elallergi, man vet väl inte riktigt vad som ligger bakom eländet, men det är nog till en stor del en psykisk åkomma.
   Jag köpte två nya 😉

 14. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Bra att du kom in på min sida utan problem för jag hittade inte ett skvatt på index.htm som du varnades för. Har läst igenom källkoden som jag själv skrivit och där fanns inget konstigt alls. Syns lätt om det ligger några tecken där som inte hör hemma. Men däremot så får jag upp spionprogram varje gång jag scannar av datorn men det är ju cookies som både gästboken och räknaren behöver, men dom tas bort av Telia säker surf varje gång. Ser också vilka cookies som jag får vid besök på olika bloggar med reklam och dom tas också bort. Har letat som en galning, scannat datorn och läst källkoder till max så ögonen gått i kors, utan att finna något. Men One.com där min sida ligger får allt skärpa sig för där har det strulat ett tag nu.
  Ack ja, man vet aldrig varifrån man får skräpet men min dator har funkat hela tiden i alla fall och tur är väl det.

  Att Telia helt sonika tar bort det fasta telenätet är riktigt skamligt 🙁 Såg på TV hur folk fick gå utomhus för att få täckning för mobilerna…så ska det inte vara. Tänk om det händer en olycka? Damen i fråga klagade och var ARG för familjen ville ha tillbaka det fasta nätet. Mobiler ska laddas så inget får ju hända under tiden och dyrt är det också.
  Klart man kan vara överkänslig mot El liksom mot en massa annat. Hjärnan styrs av kemiska och elektriska signalsubstanser. El finns i hjärnan och såklart ha ren del mer och andra mindre.
  Det finns mycket som vi inte tål och den som drabbas lider oerhört. Oavsett vilken allergi det gäller så ska man verkligen inte förminska det hela, för i så fall skulle alla allergiker vara psykiskt störda och bli botade utan allergipiller. Bra 🙂
  Det är inte de som är sjuka som ska behöva lämna hus o hem som om de vore 2:a klassens medborgare bara för att Telia anser det olönsamt med fast telenät. Klart att mobilmasterna stör många olika ting. Våra barnbarn kommer att få ta smällen av all EL som finns överallt. Hjärnan kan bli överhettad. Varningen för glödlamporna med kvicksilver i säger väl en hel del om hur mycket/lite vi får reda på….!

  Nattiskram och tack för mailet!
  /Agneta

 15. Camilla skriver:

  Så typiskt det där med ljusstakarna. Varje år är det alltid någon som inte fungerar. Men i år…då Gubben ställde fram dom…jo..DÅ fungerade ALLA.
  Kan det vara mig det är fel på?;)
  Kul att du var inne hos mig och röstade!
  Kram!

 16. Inger Maryissa skriver:

  Jag läste någonstans att Telia måste sluta med att lägga ner den fasta telefonin på olika orter
  och det tror jag är bra
  för som jag tänker så är den fasta telefonin mycket tryggare
  för mobiler måste man ju ladda annars funkar den ju inte och störningar i det mobila och datanätet förekommer då och då.
  men det beror väl kanske på lite var man bor….men ändå
  kram

Kommentarer inaktiverade.