Visst var bomben en bomb

Så har vi här på ön blivit påminda om, att vi inte på något sätt står utanför det våld som pågår runt om i världen. Även lilla Gotland har drabbats av ett bombdåd! Ännu vet man inte hur allvarlig den här bomben vid Skattehuset var, för polisen släpper inga upplysningar om den, men att den innehållit bombkomponenter är helt klart och bombteknikerna desarmerade den med en hård vattenstråle. Gotlandspressen är givetvis fyllda av bilder och artiklar och spekulationerna är många. Gotlandsradions sändningar dominerades hela dagen igår av det inträffade och det får stort utrymme även idag. Radio Gotland tillhörde de inom det avspärrade området som fick utrymma sina lokaler igår och fick sända från tillfälliga lokaler. Idag är samtliga byggnader och lokaler undersökta. Skatteverket håller stängt även idag tisdag och man undersöker hur man ska kunna skärpa säkerheten för anställda och besökare.

Igår var det även ett svårt bombdåd i Minsk med många döda och skadade. Det är tur att den som tillverkat bomben vid Skattehuset i Visby inte var lika skicklig, som de som sprängde tunnelbanan i Minsk. President Lukasjenko har ett radikalt förslag till lösning på problemen med sprängningar. Han ska ha sagt och krävt att säkerhetspolisen skulle ”hugga av händerna på dem som hittas med sprängämnen i sin ägo”.

Lukasjenko´s förslag till straff för innehav av sprängmedel är är väl kanske att ta i, men nog borde den som tillverkat den här gotländska bomben få ett kännbart straff när och om man lyckas få tag i förövaren. Polisen klassar det som ett grovt brott och försök till allmän ödeläggelse.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Idag är det mulet igen, men ganska milt. Vi håller på att förbereda oss för en Visbyfärd, för Åke ska till tandläkaren och så ska vi gå och hälsa på vår svåger som är inlagd på Korpen för rehabilitering efter en operation.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gotlandsnytt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Visst var bomben en bomb

 1. Skatan skriver:

  Oj!! Vad hemskt det blir när ”verkligheten” kryper inpå … Man får hoppas att det är en ”sjuk” människa som gjort detta … en som fått restskatt eller är sur på Skattemyndigheten av någon anledning … och inte någon grupp av något extremt slag som då kanske försöker igen 🙁 .

  Nog är det otäckt alltid.

  Hoppas annars att din dag blir fin … här är det mulet och inte lika varmt som igår … men det regnar inte.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Inte kan jag väl tro att de är någon terrorgrupp som ligger bakom det här. De har nog gjort det på ett proffsigare sätt. Precis som du säger så tror jag också att det är någon som har ett horn i sidan till skatteverket eller kronofogdemyndigheten.

   En blek sol har börjat visa sig här…..

 2. Sylvia skriver:

  Så då är det bekräftat att det var en riktig bomb. Jag hörde om det som hänt igår på radion. Tur att inga människor kom till skada och hoppas de kan få klarhet i vad och vilka som ligger bakom dådet. Att någon terrororganisation ska ligga bakom är väl inte så troligt. Idag får man vara beredd på att allt kan hända var man än bor. Det är så skrämmande med allt våld och elände i världen.
  Ha en fortsatt fin dag!
  Kramen Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Visst är det så att man inte på något sätt lever in en skyddad värld för att man bor på landet och på Gotland. Det var ju inte så många år sedan man hittade två mördade männsikor nedgrävad i en grushög bara en lite bit från vår gård.

   Nu får man hoppas att de får tag i den som ligger bakom det här och att vi får en förklaring till det hela.

   Kram

 3. Mien skriver:

  Väldigt otäckt att det var en riktig bomb. Man trodde ju att det var ett dåligt skämt och så var det sant.

  • Ingrid skriver:

   Jag var också ganska övertygad om att det falskt alarm och tyckte nästa synd om tidningsbudet, som gjort en så stor affär av det hela, men det var ju väl att han var så uppmärksam 🙂

 4. Åsa! skriver:

  Ja återigen blev vi väckta ur vår törnrosasömn… Vilken tur att ingen blev skadad!

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Det verkar ju som någon har ett horn i sidan till någon myndighet i området och försöket till sprängning borde väl ändå även klassas som mordförsök? Även om tidpunkten visar att ingen människa borde finnas i byggnaden, så vet man inte. Det finns alltid folk i rörelse vid alla tider på dygnet.
  Ingen kom till skada tack o lov, men notan lär bli dyr 🙁

  Usch ja, det är bistra tider och våldet ökar hela tiden när det saknas arbete och inkomst. Mord verkar vara vardag i alltför många länder just nu och det är oroväckande.

  Även här i Göteborg blir det en riktigt saftig räkning till poliser som kallades hit fr. alla håll o kanter. SD hade en laglig demonstration med ca 80 pers. men blev attackerade av flera hundra motdemonstranter, olagligt. De flesta var ungdomar och kriminella som inget har att syssla med.
  Alla politiska partier har ju rätten till en marsch genom stan i ett demokratiskt samhälle.

  Hoppas ni inte blev av med alltför mycket efter besöket hos tandläkaren…dyrt!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Vi suger på karamellen och betalar tandläkarräkningen på en gång när Åke är klar.

   Han gick tyvärr inte igenom besiktningen utan måste på ett nytt besök för att laga en krona som kraschat. Det lär kosta en bra slant, men tänder måste man ju ha och har man egna som det är värt att laga på så…..

   Kram!

 6. anki skriver:

  men usch vad otäckt att den var riktig, var nästan säker på att det var en attrapp.. där ser man,,, folk är kapabla till allt nu för tiden tror jag.. måste det vara så mycket elände? livet är väl svårt nog ändå….

  tur ingen kom till skada i alla fall

  ha en fin kväll

 7. Hejsan Ingrid !

  Tur att Du bor en bit ifrån.Läskigt värre.Bomber är visst inne att placera på de mest utsatta ställena.Inte ens Gotland får vara i fred.

  Tack för Dina rader.
  Fick gå själv, det verkar inte funka alls.I morgon ska jag inte gå för jag ska till Gerda Kl.11.00
  Mötet idag var givande.Hade inte varit på det.Som jag trodde.Slut kl.16.00, då hann jag hem men fick stå halva vägen för bussen är full, hela gången stod proppad med folk.Ingen reser sig förrän någon ska gå av, då kan man få sitta.Hade tur idag.
  Fasansfullt om någon hade en bomb på bussen, då strök nog alla med.
  Om det inte tog 45 min att gå intill stan skulle jag nog göra det oftare.Utan att det är strejk.
  Finns två vägar, men det skiljer bara 5 min.fast den är backigare.På sommaren brukar jag gå.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Att stå i bussen är ingen höjdare, så det var ju tur att du fick sittplats till slut.
   Nu finns det väl inga ungdomar som reser sig och lämnar plats för den som är äldre antar jag?
   Är det bra väder har du ju egentligen en ganska idealisk promenad in till stan. 40-45 min är en precis lagom tycker jag. Mina ”rundor” tar drygt en timme, mera förstås om kameran är med och det blir flera fotostopp.

   Kram

 8. Znogge skriver:

  Så det var en bomb i alla fall. Men en terrorgrupp var det nog inte. Hoppas man i alla fall… Illa nog som det är med våld och annat som kryper in på!

  Kram

 9. Astrid skriver:

  Nä det är nog inte många platser på den här jorden som man är lugn på
  Jag skulle tro att polisen vet vem det är

 10. Inger Maryissa skriver:

  Läskigt att det var en riktig bomb
  och kan tänka mig det känns uppskakande…
  Kommer att tänka på mannen som sprängde sig själv till döds här i Stockholm för en tid sedan
  Och ja, så obehagligt med bombdådet i Tunnelbanan i Minsk.
  Jo, nog tycker jag också att det borde vara kännbara straff för dem som tillverkar bomber, även om de är mindre sådana,
  För att markera att detta är verkligen inte acceptabelt.
  kram

  • Ingrid skriver:

   Nu har polisen gått ut med nya upplysningar, det var ingen bomb utan en atrapp. Någon sitter säkert och skrattar och myser över vad han/hon lyckats ställa till med 🙁

   • Inger Maryissa skriver:

    Det är ju för bedrövligt att vissa personer gör så.
    för det kostar ju en massa pengar och jobb osv. i onödan.
    Hoppas personen åker fast…men antagligen det är inte troligt

 11. Suss skriver:

  Fy vad otäckt och visst blir det extra kännbart när det plötsligt är i ens närhet. Vi får innerligt hoppas att det inte upprepas och att det var tur att den inte exploderade. Kram!

Kommentarer inaktiverade.